szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Political Capital elemzőjét meglepte, hogy az újpesti időközi választáson ilyen nagy többséggel választották meg Horváth Imre MSZP-s jelöltet. Juhász Attila szerint a Fidesz néhány hónap alatt érte el azt a népszerűség-csökkenést, amit legutóbb csak két év után kellett elkönyvelnie.

Nem az a meglepő, hogy az MSZP-s jelölt nyert vasárnap este az újpesti időközi választáson, hanem az, hogy ilyen nagy arányban – írta a Hír24-en a Political Capital elemzője.

Juhász Attila úgy fogalmazott, ezúttal a Fidesz szavazói maradtak otthon. Az, hogy az MSZP-s Horváth Imre győzött, a közvélemény-kutatások adatai alapján várható volt, de a nagy arányú – 50-30-as – győzelemre senki sem számított.

Horváth Imre kampányol
©

Juhász Attila szerint a kormánypárt több mint 10 ezer szavazót veszített a kerületben, tehát néhány hónap alatt elérte azt a népszerűség-csökkenést, amit az előző választás után csak két évvel mutattak meg a felmérések. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az időközi választásokon a részvétel mindig alatta marad az országos adatoknak.

A baloldal jelenlegi nyomorúságos állapotában különösen nagy siker egy ekkora győzelem, sőt maga a mandátumszerzés is, mivel a Fidesz támogatói országosan még mindig sokkal többen vannak – tette hozzá.

Februárban lesz igazán nagy a tét

A februárban esedékes veszprémi időközi választásnak jóval nagyobb tétje lesz, hiszen Navracsics Tibor EU-biztos magára hagyott körzetén múlik majd a Fidesz kétharmada. Veszprémben és a környező településeken nagyon erős a jobboldali szavazótábor, ez megnehezíti majd a helyi baloldal dolgát, különösen ha a jelölttel kapcsolatban megint belefutnak egy gyilkos alkudozásba. A baloldalnak az kedvezne, ha mielőbb eldőlne, ki lesz veszprémi jelöltjük.

Juhász Attila szerint az országos politikai hangulat megnyilvánul majd a veszprémi időközi választáson is. A múlt heti tüntetéssorozat egyik erős helyszíne éppen a dunántúli megyeszékhely volt. A Political Capital elemzője szerint a baloldalnak esélye lesz a győzelemre Veszprémben, de jóval nehezebb dolga lesz, mint Újpesten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg

Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg

100 ezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi hajléktalanszállók dolgozói

100 ezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi hajléktalanszállók dolgozói

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd