szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor, Rogán Antal és Andy Vajna is rendszeresen találkozik a kormányfő egyik legfontosabb tanácsadójának tartott Habony Árpáddal, aki hivatalosan senkivel nem áll szerződésben, nem közszereplő, így vagyonnyilatkozatot sem kell leadnia, és nem lehet megtudni, kitől kap fizetést, amiből igazi luxuséletét finanszírozza. Az RTL Klub Házon kívül című műsora Magyarország negyedik legbefolyásosabb emberéről közölt riportot.

Nincs hivatalos viszonyban se a kormánnyal, se a Fidesszel Magyarország egyik legbefolyásosabb embere, aki nagyvilági férfi, luxusautókkal, luxusruhákkal, évek óta Orbán Viktor jobbján látható, de szoros viszonyt ápol Rogán Antallal és Andy Vajnával is – az RTL Klub Házon kívül című műsora szerda este Habony Árpádnak szentelt egy 13 perces riportot.

Felidézték: az első és eddig utolsó interjúját a csatornának 2001-ben adta, amikor koronaőrként dolgozott a Parlamentben. A vitrines mondatok azóta hatalmas karriert futottak be.

Orbán Viktor legfontosabb tanácsadóját a riport szerint a 2002-es választások után Deutsch Tamás mutatta be a kormányfőnek, Habony találta ki 2006-os "rosszabbul élünk, mint négy éve" kampányt, ami megbukott, de ettől függetlenül megőrizte befolyásos pozícióját.

©

Nyíltan senki nem beszélt arról, hogy Habony tanácsadó lenne, de Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a frakcióülés után az RTL riporterének elismerte, hogy nem titok, hogy tanácsadó, de formális pozíciót nem hajlandó vállalni. Rogán azt mondta: ismeri és rendszeresen találkozik vele, kikéri a véleményét, de ismeretségi alapon konzultál vele. Hozzátette: Habony sosem akart közszerepet vállalni, ebben a formában nem közszereplő, az pedig, hogy a politikusok kire hallgatnak, "nem mindig nyilvános".

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL-nek azt mondta: Habony egy "kiváló szakember", aki tudomása szerint politikai stratégiával foglalkozik, de arra a kérdésre, hogy tanácsadó-e Habony, azt válaszolta, "ezt nem tudja pontosan megmondani", mint ahogyan arra sem tudott válaszolni, hogy Habony honnan kap fizetést. "Ezt tőle kellene megkérdezni, tőlem biztosan nem kap" – mondta Lázár. Azt is mondta, szerinte a kormánynak nem ad tanácsot, arról pedig nincs tudomása, hogy pontosan milyen viszonyban van Orbán Viktorral.

©

A miniszterelnök bizalmasának egy cége van, a Színes Tinták Bt., aminek 2009 óta semmi bevétele nincs. Korábban több cége is volt, de mindegyikből kiszállt. A Századvégnél irodája van, de szerződéses viszonyban nem áll a kormányközeli céggel.

Habony a napi.hu listája szerint a negyedik legbefolyásosabb ember Magyarországon Orbán Viktor, Csányi Sándor és Simicska Lajos után, de nem számon kérhető, nem kell vagyonnyilatkozatot felmutatnia és nyilatkozási kötelezettsége sincs. Azt pedig továbbra sem tudni, honnan kap fizetést és miből éli luxuséletét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!