szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

György Zsolt 14 éves koráig a selypi cementgyár közvetlen közelében élt, és csak 24 évvel később mutatták ki szervezetében az azbeszt okozta halálos betegséget. A Selypi-medencéből 30 azbesztiózisos beteget képvisel egy erre szakosodott ügyvéd. György Zsolt vállalta, hogy a betegség arca lesz.

Meghalt a 38 éves, zagyvaszántói György Zsolt a Mátraházai Tüdőgondozó Intézményben - adta hírül a Heol.hu Heves megyei hírportál.

Az azbesztiózisban (az azbeszt miatt kialakult daganatos betegségben) szenvedő férfit felesége, fia és lánya gyászolja.

A férfi 14 éves koráig a selypi cementgyár közelében élt, és csak 24 évvel később mutatták ki tüdejében a betegséget. Németországban dolgozott, amikor köhögni, fulladni kezdett. A nem dohányzó férfi először tüdőgyulladásra gyanakodott, de a tüdőszűrés és a CT után kiderült, hogy komolyabb a baj.

A diagnózis birtokában még visszament Németországba dolgozni, de ott is hamar munkaképtelenné vált, így haza kellett jönnie - mondta el egy október végi interjúban. Akkor már túl volt több kemoterápián, 8-10 CT-vizsgálaton és legalább száz röntgenen.

Halála előtt György Zsolt megpróbálta felvenni a harcot az azbesztmérgezés ellen, és ennek érdekében még a nyilvánosságot is vállalta, de az interjúban szomorúan mondta, hogy a fertőző területeket azóta sem rekultiválták. Felfogadott egy ügyvédet, aki most már 30 azbesztiózisos beteget képvisel a Selypi-medencéből.

A családban nem ez az egyetlen tragédia, György Zsolt hétéves fia ugyanis izomsorvadásban szenved.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!