szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három éve egy Fidesz-közeli tulajdonosi háttérrel rendelkező cég, a Hungast-Mecsek Kft. végzi a zuglói iskolák étkeztetését, Papcsák Ferenc volt fideszes polgármester pedig az önkormányzati választás előtt két nappal kötötte meg a legújabb szerződést a vállalkozással arról, hogy ezentúl a "tálalás" is ők végeztethetik évi 200 millió forintért.

A zuglói önkormányzat 2011 nyarán bontotta fel a szerződést a kerületi közétkeztetést addig ellátó Junior Zrt.-vel, majd hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írt ki a feladatra, amelyet végül három cég, az Elamen Kereskedelmi és Vendéglátó Kft., a Sodexho Magyarország, és a Hungast-Mecsek Kft. kapott meg. A Hungast-Mecsek Esztergomban készítette el az ételeket, és onnan szállították át Zuglóba, 2012 végén viszont a Papcsák Ferenc vezette önkormányzat a közétkeztetés ellátására már csak a Hungast-Mecsek Kft.-vel szerződött, amely alvállalkozóként foglalkoztatta tovább az Elamen Zrt-t és a Sodexhót 2013. január 1-től - írja az Átlátszó.

2014-ben is Hungast-Mecsek Kft. végezte a közétkeztetést Zuglóban, ősszel pedig egyedüli ajánlattevőként ők nyerték a 21 XIV. kerületi, főzőkonyhával nem rendelkező iskola tálalókonyháinak üzemeltetésére kiírt közbeszerzést is, vagyis a Hungast-Mecsek a saját maga által előállított tízórait, ebédet, és uzsonnát fel is tálalja az iskolásoknak, és ezért évi nettó 158, vagyis bruttó 200,660 millió forintot fizet neki a zuglói önkormányzat.

©

A tálalást eddig az intézmények dolgozói végezték, őket az önkormányzattal kötött szerződés értelmében a Hungast-Mecsek Kft. alkalmazza tovább, ez pedig azt jelenti, hogy az eddig alkalmazott konyhásnéniket már a Hungast-Mecsek alkalmazza, évi 200 millió forintért, de azt nem tudni, hogy ez miért érné meg az önkormányzatnak.

A 2014. október 10-án, vagyis két nappal az önkormányzati választás előtt aláírt legutóbbi szerződésben a Papcsák vezette önkormányzat 2017. augusztus 31-éig bízta meg a Hungast-Mecseket a főzéssel és a tálalással, a szerződés szerint pedig bár az önkormányzatnak kellene megoldania az ételek kiszállítását is az iskolákba, de ezt valójában szintén a Hungast-Mecsek oldja meg.

A Hungast-Mecsek Kft. a Hungast Holding Zrt. tulajdonában van, amelynek egy másik tagja, a Hungast Dél-Magyarország Kft. 2012-ben a pécsi közétkeztetésre kiírt pályázatot nyerte el 10 éves időtartamra, pedig ajánlata 76 millióval drágább volt, mint a versenytársáé. A Hungast Holding Zrt. tulajdonosa az S-Food Kft., amely György Tamás és testvérei tulajdonában van. György Tamás korábban a jobboldali önkormányzatok első számú fürdőépítőjeként elhíresült Aquaplus Kft.-nek volt a tulajdonosa, amely alapítója volt az Aqua Holding Kft.-nek, amelyben 2006 és 2010 között tulajdonos volt Bánki Erik, a Fidesz volt dél-dunántúli pártigazgatója, volt fideszes EP-képviselő, jelenlegi országgyűlési képviselő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EU-csúcs: terítéken az oltási folyamat felgyorsítása

EU-csúcs: terítéken az oltási folyamat felgyorsítása

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Több tízezer diáknak kellene közlekedési alapvizsgát tennie a jövő héttől

Több tízezer diáknak kellene közlekedési alapvizsgát tennie a jövő héttől