szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Pedagóguskar és 13 rangos gimnázium azt kéri, vonják vissza a költségvetésből a pedagógusok bérezését hátrányosan érintő elemeket.

Nyílt levelet írt a Nemzeti Pedagóguskar elnöke és tizenhárom rangos gimnázium vezetője Orbán Viktornak, a szaktárcának és a pártok frakcióvezetőinek, amelyben azt kérik, továbbra is kössék a pedagógusbéreket a minimálbérhez, és ne változtassanak az erről szóló jogszabályon.

Kérik továbbá, hogy a parlament vonja vissza a költségvetési törvény tervezetéből a pedagógusok bérezésére vonatkozó hátrányosan elemeket. Az Országgyűlés ne csorbítsa a pedagógusok szerzett jogait az értékálló bérezésre – kérik, továbbá azt, hogy a jövőben minden, a közoktatást érintő változtatási elképzelésről folytassák le előzetesen, kellő időt biztosítva a törvényileg is kötelező egyeztetéseket az érintett kamarával, a szakmai szervezetekkel és a szakszervezetekkel.

"Meg vagyunk győződve arról, hogy kéréseink nemzeti érdeket fejeznek ki, s nemcsak a pedagógusok, hanem a teljes magyar társadalom támogatását bírják" – fogalmaztak.

Kifejtették: a 2010 és 2014 közötti kormányzati ciklus oktatásügyet érintő átfogó reformjai között a szakma társadalmi megbecsültségét elismerő intézkedés volt az új pedagógus-bértábla minimálbérhez kötése. Álláspontjuk szerint az alig több mint egy éve megalkotott jogszabály már középtávon javította volna a pedagógusok helyzetét. Az új kormányzati periódus kezdetén nem hangzott el olyan tájékoztatás, hogy a kabinet e jogszabálynak a pedagógusok számára kedvezőtlen módosítására készülne – jelezték.

Kifogásolják azt is, hogy a törvényi egyeztetési kötelezettség ellenére nem keresték meg a Nemzeti Pedagóguskart a költségvetési törvény tervezett módosításával kapcsolatban a beterjesztés előtt.

A törvényjavaslat elfogadása beláthatatlan következményekkel járna egy olyan helyzetben, amikor egyre jelentősebb társadalmi feladatok hárulnak erre a 160 ezres rétegre – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért ne hagyjuk abba soha a kérdezést?

Miért ne hagyjuk abba soha a kérdezést?

Szarvacskákat visel a szemhéján egy ritka kínai teknős

Szarvacskákat visel a szemhéján egy ritka kínai teknős

Olyasmi történhet Fehéroroszországban, amire még sohasem volt példa

Olyasmi történhet Fehéroroszországban, amire még sohasem volt példa