szerző:
Csikász Brigitta - Sipos Anett

Hárskút akkor került fel a politikai térképre, amikor Simicska Lajos nagyvállalkozó, a helyi Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. egyik tulajdonosa jelezte, fontolóra veszi részvételét a Veszprém megyei választókerületben kiírt időközi választáson, melyet Navracsics Tibor Brüsszelbe távozása miatt tartanak februárban. Bár elterjedt, hogy nyár óta sokat tartózkodik itt a Fidesz – Orbánnal összeveszett – háttérembere, ottjártunkkor ezt a helyiek nem erősítették meg. Az uradalom ugyanakkor szépül: a volt téeszközpontban apartmanokat alakítanak ki, a falu határában új istálló épült, és egy bevezető út is elkészült a Közgép jóvoltából. Az alacsony árbevételű Hárskúti Zrt. is gyarapodott az üzleti eredményéhez képest busás agrártámogatásokkal.

„Fel kellene újítani a belterületi utakat és a járdákat, meg kellene oldani a vízelvezetést, de az óvoda és a művelődési ház is renoválásra szorul” – sorolta a Veszprém megyei Hárskút fideszes polgármestere, Tábori Ferenc, hogy a 680 lelket számláló településének mire lenne leginkább szüksége. De mondhatta volna akár a polgármesteri hivatal rekonstrukcióját is, melyet félbe hagytak, és a hűvös előtérben egy tábla figyelmeztet, hogy nem tanácsos a tetőtérbe felmenni. Az ember azt gondolhatná, hogy a helyiek megütötték a főnyereményt, amikor az ország egyik legbefolyásosabb nagyvállalkozója, Simicska Lajos vásárolt itt magának földet – uniós pénzből épült is egy új bevezető út, melyen Márkó irányából a 8-as főúton az utolsó kilométereket tehetjük meg.

„Egy hónap alatt újították meg – mesélte egy falubeli, a kivitelező a Simicska nevéhez köthető Közgép Zrt. vezette konzorcium volt, de más jótéteményt még nem tapasztalt elmondása szerint a falu. (A magyar Közút Nonprofit Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint az ősszel befejeződött munkálatok bruttó 666 millió forintba kerültek. A Közgép most a Hárskúthoz vezető 8-as főúton dübörög, ahol egy 12 kilométeres szakasz megújítását végzik nettó 4,18 milliárd forintért.)

A Hárskútra vezető felújított útszakasz
©

Vegetáló cég jól kistafírozva

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a főként az építőiparban, a mezőgazdaságban és a médiaiparban tevékeny nagyvállalkozó és felesége, Pusztai Zsuzsanna 2012 tavaszán bukkant fel Hárskúton, amikor egy kommunikációs cégtől megvették azt a társaságot, amelyhez régi téeszes földek és a székhelyül szolgáló Kossuth utca 25. szám alatti ingatlan is tartoztak. A hat főt foglalkoztató, 147 millió forintos jegyzett tőkéjű Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. fő tevékenysége ekkor változott üzletviteli tanácsadásról juh- és kecsketenyésztésre.

Tavaly a cég értékesítés utáni nettó árbevétele mindössze 2,4 millió forint volt. A kibocsátásához képest elég jól gyűjtött különböző támogatásokból, számításaink szerint a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. tavaly és idén eddig közel 18 millió (17 846 302) forint uniós és állami, vissza nem térítendő támogatást kapott. Ha hozzászámítjuk ehhez azt is, hogy Simicska felesége nevén a közelben vannak erdők is, amire szintén nyertek állami és uniós pénzeket, a család Veszprém megyei érdekeltségei az utolsó két évben eddig közel 23 millió (22 871 392 forint) forint agrár- és vidékfejlesztési támogatásban részesültek.

Hárskút határában
©

Képviselő Hárskútról?

Ha a milliárdos Simicska-birodalom egészét nézzük, Hárskút önmagában aligha lenne érdekes. Csakhogy Navracsics Tibor Brüsszelbe távozásával megüresedett az érintett választókerület parlamenti helye, a háttérember pedig bejelentette, hogy barátai unszolására fontolgatja az indulást a jövő februári időközi országgyűlési választáson. Simicska kötődése a környékhez eddig inkább az MKB-MVM Veszprémen keresztül volt érzékelhető, ahol rendszeresen feltűnik kézilabda-mérkőzéseken, üzlettársa, „jobbkeze”, Fonyó Károly pedig a klub elnöke.

Ugyanakkor eddig, ha a megyében járt, akkor sem Hárskúton, hanem inkább szigligeti nyaralójában pihent. A bejelentést követően még az is elterjedt, hogy Simicska sokat van Hárskúton, élvezi, hogy maga eteti állatait. A helybéliek mindenesetre a hvg.hu-nak azt mondták, Simicskát errefelé eddig nemigen látták.

Gőzerővel folyik a cég székhelyének megújítása
©

Hárskúton Navracsics tavasszal az 506 érvényes leadott szavazat közül 237-et kapott, és simán győzött. Simicska felbukkanása még a politikusi pályával kacérkodó Török Gábor politológust is visszarettentette az indulástól, aki nem akart belépni az Orbán–Simicska-háborúba. Ugyanakkor a vs.hu értesülése szerint Orbán biztos benne, Simicska nem indul el Veszprémben a Fidesz–KDNP-vel szemben, amely a városüzemeltetésért felelős alpolgármestert, Némedi Lajost indítja Kész Zoltán ellenfeleként, akit az MSZP-DK-Együtt-Liberálisok-MoMa összefogás támogat. Legalábbis a helyzet ma így néz ki.

Nem látni Hárskúton

Mint egy hárskúti házaspár kérdésünkre elmondta, a helybéliek leginkább munkát remélnek a „gazdag idegentől”, néhányan már dolgoznak is a háznál. Az viszont egyáltalán nem foglalkoztatja őket, hogy Hárskútról bekerülhet valaki a parlamentbe. Főleg az nem, hogy ez az ember Simicska Lajos lehet. Tábori Ferenc polgármester érdeklődésünkre sem akart beszélni az üzletemberrel és feleségével zajlott tárgyalásairól, vagy arról, milyen benyomásai voltak róla. „Nem időszerű, hogy erről nyilatkozzam” – közölte mosolyogva. Azt viszont öntudatosan kijelentette: rendelkezik megfelelő kapcsolatokkal ahhoz, hogy a település sikerrel szerepeljen a fejlesztési pályázatokon. A helyi vállalkozásoktól befolyó mintegy 5,5 millió forint iparűzési adó elmondása szerint kevés dologra elegendő. Jól jönne, ha a Hárskúti Zrt. aktívabb lenne, és több embert foglalkoztatna.

Tábori Ferenc a maga erejéből lendítené fel a falut
©

Erre elvben nyílhat is esély: a Hárskúti Zrt. idén júliusban bővítette a tevékenységét, így a sport- és szabadidős képzés, egyéb szórakoztatási tevékenység, a rendezvényi étkeztetés és az éttermi mozgó vendéglátás is a profiljuk részévé vált. Mindez arra utal, hogy a helyi adottságokat kihasználva (a közelben lévő erdőségben található egy kastély is, mely a Simicska-barátnak mondott Kosik János vállalkozóé) lovas turizmussal, vadásztatással is foglalkoznának a helyi Simicska-birtokon.

Felújítás alatt

Az uradalom centrumát, az egykori téeszközpontot a Kossuth utcában épp teljesen felújítják. A feltúrt udvaron álló munkagépek és toi-toi vécék közül előkerülő munkás kérdésünkre elmondta, hogy az épület tetőterében több apartmant kialakítottak, a tetőn új zsindely szürkéllik, és van egy óriási pincerész is. Egy (még) hepehupás úton elértük a falutól kb. fél kilométerre lévő, idén felhúzott tágas istállót, melyhez 5-6 kiszolgáló épület is tartozott. Ottjártunkkor nem volt semmilyen mozgás, csak a közeli fatelepen beszéltünk pár emberrel, akik szerint a birtok igazgatását néhány emberrel el lehet látni, így szerintük nem ez fogja megoldani a helyi foglalkoztatási problémákat. Útközben láttuk a Simicska-nyájat is, de kecske nem volt köztük egy se. A kb. száz juhnak a falu határában volt körbekerítve egy terület, a kerítés melletti részen pedig néhány közfoglalkoztatott épp az erdei út megtisztítását végezte.

A békésen legelésző nyáj
©

Simicska Lajos neje nemrég útmegszüntetési engedélyezési eljárást kezdeményezett, melynek nyomán teljesen körbekeríthetik a megvásárolt, illetve használatba kapott földeket. Simicskáék egyik szomszédja a hvg.hu-nak kifogásolta is, hogy miután felhúzták a lovas istállót, épp azt a darabot kerítették be, amerre gombászni járt. „De hát az övéké, azt tesznek, amit akarnak”, mondta, hozzátéve: fájós lába miatt ritkábban szokott nekivágni az erdőnek, így „a kerítésemelés nem akkora tragédia”.

Mint ahogy azt Ángyán József agrármérnök, egyetemi tanár, a második Orbán-kormány lemondott vidékfejlesztési államtitkára a hvg.hu-nak elmagyarázta, a Simicska-birtok egyszerre jogosult terület alapú normatív támogatásra és vidékfejlesztési támogatásra is. Ezeket vagy tisztán az EU-alapok finanszírozzák, vagy hazai társfinanszírozási igényűek, illetve vannak olyanok is, amelyek csak hazai forrásból fizethetők. Simicskáék az adatok tanúsága szerint mindhárom fajta támogatást kaptak, és ez alapján kirajzolódik az is, hogy mintegy 200 hektár körüli területen gazdálkodnak Hárskúton.

Távolról a hárskúti Simicska-birodalom egy része
©

A méret a lényeg

Az első nagy kört az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (az EMGA-ból) finanszírozott területalapú támogatások adják. Ezek hektáronkénti összege 2013-ban 61 ezer forint volt egy évre, 2014-ben pedig 69 ezer forint. A Hárskúti Mg. Zrt. révén ezen a jogcímen a 2013-2014-es időszakban 14.68 millió forint támogatáshoz jutott. (Ebből az látszik, hogy a birtok támogatott mezőgazdasági területe mintegy 155 hektárra tehető.)

A Hárskút Zrt. ugyanerre az időszakra 7,92 millió forint vidékfejlesztési támogatást is kapott azzal, hogy környezetkímélő gazdálkodást folytat, illetve támogatást kért juhok és kecskék elektronikus jelölésére. (Mint írtuk, kecskét nem láttunk a birtokon.) Simicska felesége ebből a támogatási formából is kapott a bakonyi erdő után, amely szintén NATURA-2000 természetvédelmi terület, így jogosult – az erdő jellegétől és élőhelyértékétől függően – évente és hektáronként 40-230 euró (12-70 eFt/ha/év) támogatásra. Ángyán a támogatás alapján az erdő nagyságát legfeljebb 50 hektárra becsülte.

A lóistálló Simicskáék farmjának közepéé
©

A csak hazai forrásból származó „de minimis” (csekély mértékű) támogatások közül a Hárskúti Zrt. az anyajuh-támogatást vette még igénybe, ezen a jogcímen a 2013-2014-es időszakban 270 ezer Ft támogatáshoz jutott. Ángyán számításai szerint a birtok az összes támogatás figyelembevételével mintegy 205 hektárra tehető, melynek átlagos évenkénti és hektáronkénti támogatási intenzitása eléri a 75 ezer forintot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csomagokra felpakolva és keresztbe rakva is szállítottak autót

Csomagokra felpakolva és keresztbe rakva is szállítottak autót

Jakab Péter lett a Jobbik frakcióvezetője

Jakab Péter lett a Jobbik frakcióvezetője

Megkérte a pénztáros, hogy ne sétáljon ki mellette a lopott áruval, de nem hallgatott rá

Megkérte a pénztáros, hogy ne sétáljon ki mellette a lopott áruval, de nem hallgatott rá

Fotók: Egy autós letarolta a benzinkutat Martonvásárnál

Fotók: Egy autós letarolta a benzinkutat Martonvásárnál

Túlélik-e a boltok az online vásárlás térnyerését?

Túlélik-e a boltok az online vásárlás térnyerését?

Kempingező apa és lánya aludt a nyékládházi tóba gurult autóban

Kempingező apa és lánya aludt a nyékládházi tóba gurult autóban