szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója szerint a meghívót aláíró Kardi Judit elöljáró nem jogosult a rendkívüli közgyűlés összehívására.

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója szerint jogszerűtlen a rendkívüli BZSH-közgyűlés összehívása. Schwezoff Dávid erről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége hétfő este juttatta el az MTI-hez azt a meghívót, amely január 15-ére rendkívüli közgyűlésre hívja a BZSH képviselő-testületi tagjait. A meghívó szerint a közgyűlésen szavaznak Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató visszahívásáról.

A napirendi pontok között szerepel a "szavazás eredményétől függően megbízott ügyvezető igazgató kinevezése", valamint az ügyvezető igazgató kötelezése arra, hogy írjon ki választást a jelenleg betöltetlen vezető tisztségviselői posztokra.

Schwezoff Dávid keddi közleménye szerint azonban a meghívót aláíró Kardi Judit elöljáró nem jogosult a rendkívüli közgyűlés összehívására. Azt írta: „az alapszabály a rendkívüli közgyűlés összehívására speciális szabályokat alkalmaz, eszerint a rendkívüli közgyűlést a hitközség elnöke, a vezető elöljáró vagy az ügyvezető igazgató jogosult összehívni”.

Schwezoff Dávid arról is tájékoztatott, hogy a BZSH december 10-én egyhangúlag úgy döntött, előrehozott, tisztújító, rendes választásokat tart március elsejéig. Az ügyvezető megjegyzi, hogy a december 10-ei elöljárósági ülésen Kardi Judit is jelen volt. A BZSH választási bizottsága a „rendes, tisztújító választásokat 2014. december 18. napján kiírta, erről a körzeti elnökök értesültek”, ezért Kardi Judit „kísérlete” a rendkívüli közgyűlés összehívására „okafogyott is” – írta az ügyvezető.

Mint arról beszámoltunk, eközben beperli a neki felmondó Schwezoff Dávidot Fröhlich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija. A felmondás hátterében a főrabbi és felesége szerint az a visszahívási kezdeményezés áll, amelyet a BZSH ügyvezető igazgatójával szemben nyújtottak be a BZSH közgyűlésének küldöttei tavaly év végén, és amelyet Fröhlich Róbert is aláírt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vírusmutációk miatt összeül a WHO vészhelyzeti bizottsága

A vírusmutációk miatt összeül a WHO vészhelyzeti bizottsága

A Twitter vezérigazgatója egyáltalán nem ünnepli Trump kitiltását

A Twitter vezérigazgatója egyáltalán nem ünnepli Trump kitiltását

Egymillió adag jöhet belőle, de mit lehet egyáltalán tudni a kínai vakcináról?

Egymillió adag jöhet belőle, de mit lehet egyáltalán tudni a kínai vakcináról?