szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Direkt36 nonprofit vállalkozás, alapítványi támogatásokból indul el. Sáling Gergő mellett a Lázár János utazásairól cikkező Pethő András volt origós újságíró, illetve Weyer Balázs, az Origo korábbi főszerkesztője is alapító.

Új tényfeltáró oldalt alapított az Origótól botrányos körülmények között elküldött Sáling Gergő, valamint Pethő András tényfeltáró újságíró, akinek a cikkei miatt az Origónál kitört a balhé - adta hírül a 444. A Lázár János azóta sem tisztázott külföldi útjairól cikkező Pethő Sáling tavaly nyári leváltása után önszántából távozott a laptól. Rajtuk kívül az Origo még korábbi főszerkesztője, Weyer Balázs is részt vesz a projektben.

A Direkt36 című oldalon kevés, de alaposan alátámasztott oknyomozó cikkel terveznek jelentkezni. A projektet fél éve szervezik, mostanra sikerült elég támogatót szerezni ahhoz, hogy el is indulhasson az újság. A nonprofit vállalkozást alapítványi támogatásokkal indították el, a közeljövőben pedig online adománygyűjtő kampányba kezdenek az oldal működtetéséhez. Sálingék cégalapításával tavaly foglalkozott a HVG is.

Tüntetők Sáling eltávolítása ellen, 2014. június 3-án
©

Az oldal koncepciója hasonló az Átlátszóéhoz, kivéve, hogy Pethőék nem vállalnak politikai aktivista szerepet, csak újságírással foglalkoznak majd.

Sáling azt mondta, hogy cikkeikkel nem a kérdések számát szaporítanák, hanem megpróbálnak majd minél egyértelműbb válaszokat adni. "Azt szeretnénk, hogy annak a kevés anyagnak, ami megjelenik nálunk, legyen egyértelmű hatása, következménye" – fogalmazott. Hármukon kívül még két újságírót vesznek fel, akik közül az egyiket már szerződtették.

Nőtt a nyomás az Origón

Sálingot még mindig köti a titoktartás, így az Origótól való távozásával kapcsolatban nem nyilatkozott. Pethővel együtt ugyanakkor hosszan beszéltek arról, hogyan vált érezhetőbbé a lapra gyakorolt politikai és üzleti nyomás 2013 végétől. Erről a 444 cikkében olvashat részletesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Lapértesülés: A német kormány szerint csak 65 év alattiakat lehet majd oltani az AstraZeneca vakcinájával

Lapértesülés: A német kormány szerint csak 65 év alattiakat lehet majd oltani az AstraZeneca vakcinájával

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában