szerző:
MTI

Magyarországnak az az érdeke, hogy mielőbb rendezze a nyitott politikai kérdéseket az Egyesült Államokkal – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. Arról is beszélt, hogy három új amerikai beruházás érkezik Magyarországra.

"Magyarországnak érdeke a magyar-amerikai viszonyban meglévő nyitott politikai kérdések lezárása, mert a magyar külpolitika és külgazdasági stratégia sikeréhez szükség van a kiegyensúlyozott kapcsolatra az Egyesült Államokkal minden területen" - mondta a tárcavezető a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán. Hangsúlyozta, hogy a védelmi és gazdasági ügyekben kitűnő a magyar-amerikai viszony, egyedül a politikai együttműködésben vannak nyitott kérdések. A Magyarországgal kapcsolatos aggodalmak túlzásokon alapulnak - jegyezte meg.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy néhány héten belül három új amerikai beruházás érkezik Magyarországra, amelyek összesen több mint 500 új munkahelye teremtenek, összértékük 15,5 millió dollár (4,17 milliárd forint). 

Közölte azt is, hogy a magyar kormány néhány héten belül stratégiai együttműködési megállapodást ír alá az Oracle céggel. A kaliforniai székhelyű szoftverfejlesztő lesz a tizedik olyan, Magyarországon befektető amerikai vállalat, amellyel stratégiai megállapodást köt a kormány.    

A miniszter kiemelte: a Magyarországon befektető amerikai vállalatok jelentős mértékben hozzájárultak a magyar gazdasági sikerekhez, ahhoz, hogy 2015-ben immár megszakítás nélkül a harmadik évben bővül a magyar gazdaság, elérte a 4,15 milliót a foglalkoztatottak száma, és európai összehasonlításban is jelentős ütemben csökken a munkanélküliség.    

Szijjártó Péter elmondta: a 2014-es lakossági rezsicsökkentés után 2015-ben az ipar és a gazdaság szereplői - vagyis a vállalatok - számára is csökkentik az energiaárakat, ezzel is vonzóbbá teszik Magyarországot a befektetők körében. Hozzátette: emellett Magyarország nagy előnye a befektetésekért folytatott nemzetközi versenyben a politikai stabilitás. "Senkinek nem hagyjuk, hogy ezt gyengítse" - jegyezte meg.    

Az Európai Unió és az Egyesült Államok között megkötendő szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a tárgyalásoknak teljesen átláthatónak kell lenniük, és figyelembe kell venni a nemzeti szempontokat.    

Megismételte, hogy a megállapodás eredményeként - amelyről február elején parlamenti vitanapot tartanak - hozzávetőleg 15-20 százalékkal nőhet az Egyesült Államokba irányuló magyar export, ami évi 0,2-0,3 százalékkal növelheti a hazai összterméket (GDP).    

Az AmCham üzleti fórumán együttműködési megállapodást írt alá Pongrácz Ferenc, a kereskedelmi kamara elnöke és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke. A megállapodás célja a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok további erősítése a kölcsönös bizalom és kiszámíthatóság jegyében - közölte az AmCham.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!