szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Klik is vizsgálódik a Szombathelyi Savaria Szakképző Iskolában történtek ügyében. Egy rejtett kamerás felvétel szerint az egyik osztályfőnök pénzt fogadott el a gyerekektől, cserébe kiválthatták az egyeset, vagy halaszthatták a házi feladat leadását. Egyelőre nem világos, hogy a tanár saját célra gyűjtött, vagy az osztálypénzt gyarapította. A pénzszedést az iskola igazgatója már leállíttatta.

"Erzsébet-utalványt is hozhattok, boltba nekem is kell menni" – mondja viccelődve az osztályfőnök, és néhány gyerek nevet is a tréfáján. Az Átlátszó Oktatás blog által közzétett rejtett kamerás felvételt nézve az embernek az a benyomása, hogy humoros jelenetet lát, nem pedig a valóságot. A tények azonban azt mutatják, hogy a Szombathelyi Savaria Szakképző Iskolában tanulmányi előnyhöz juthatott, aki pénzt adott a tanárnak.

Szopori László, az iskola 13. F osztályának osztályfőnöke pénzért cserébe nem adott egyest, vagy haladékot adott a házi feladat elkészítésére – legalábbis a rejtett kamerás felvétel beküldőjének állítása szerint. Mint írta, a tanár "sparos matricát" és Erzsébet-utalványt is elfogadott. A videón a tanár szájából elhangzik: "itt vagy okos valaki, vagy gazdag". Szopori tagadta, hogy jegyeket lehetett pénzzel kiváltani, de annyit elismert, hogy házi feladat leadási határidejét tolhatták ki pénzzel a diákok.

A tanár állításaival ellentétben a videón az ofő többször is jegyek kiváltásáról beszél, például 1:03-nál, illetve 1:12-nél. 2:15-nél az egyik diák úgy fogalmaz: "nekem sajnos nincs annyi pénzem, úgyhogy én csak kérni tudnék egy másik osztályból, úgyhogy nekem jó az egyes is".

A tanár magyarázata szerint nem saját magának gyűjtötte a pénzt, hanem az osztálypénzt toldotta meg vele, és a haladékkal csak motiválni akarta a diákokat, hogy írják meg a házi feladatot.

Az iskola e-mail címéről egy diák válaszolt az Átlátszó Oktatás megkeresésére. Azt írta, hogy az igazgató tavaly december 11-vel beszüntette a pénzgyűjtést, amely egyébként is a befizetendő osztálypénzre vontkozott. Sümegi Tamás igazgató úgy fogalmazott, hogy ezt a "félreértésre okot adó gyakorlatot", amint tudomást szerzett róla, beszüntette. Más forrás szerint azonban csak januárban, külső nyomásra lépett fel a pénzszedés ellen.

Fodor István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerületi igazgatója azonnal hatállyal vizsgálatot indított az ügyben. A vizsgálat lezárultával döntenek a szükséges jogi lépésekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Észak-Korea állítja, továbbra sincs egy fertőzött sem az országban

Észak-Korea állítja, továbbra sincs egy fertőzött sem az országban

Figyelmeztet az FBI: a Windows 7 veszélyes, nem szabad használni

Figyelmeztet az FBI: a Windows 7 veszélyes, nem szabad használni

Cseh Katalin: Az EU-n múlik, mi lesz a magyar sajtószabadsággal

Cseh Katalin: Az EU-n múlik, mi lesz a magyar sajtószabadsággal