szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A minisztereknek tavaly még jogukban állt növelni a bizalmasaik fizetését, ezzel magyarázható, hogy négy miniszteri biztos jobban keresett, mint néhány helyettes államtitkár. Egy törvénymódosítás miatt januártól viszont csökkenteni kellett a díjazásukat - állítja a BM. Ám ezzel a Miniszterelnökség nem ért egyet, szerintük januártól is járhat a biztosoknak a 30%-os plusz.

Pintér Sándor döntött úgy, hogy magasabb fizetés jár két miniszteri biztosának, Horváth Andrásnak és Hatatal Józsefnek, mint a helyettes államtitkárok alapilletménye – derül ki abból a válaszból, amit a Belügyminisztérium küldött a hvg.hu kérdésére.

Hétfőn számoltunk be arról, hogy a 2014-es parlamenti választások óta 42 miniszteri biztost neveztek ki, illetve hosszabbították meg a korábbi kinevezettek megbízatását. Közülük 32-en még mindig hivatalukban vannak (a kinevezésük elvileg hat hónapig szól, de a miniszterek meghosszabbíthatják a megbízatásukat), miközben minden eddiginél több helyettes államtitkár segíti a kormány működését. Illetményüket tekintve a miniszteri biztosok is helyettes államtitkárnak „számítanak”, hiszen azonos nagyságú a fizetésük. A Világgazdaság pedig múlt kedden arról írt, 10 százalékkal nőtt a minisztériumok apparátusa az elmúlt három évben, miközben az Orbán-kormány már 2010-ben célul tűzte ki a bürokrácia csökkentését. (Arról, hogyan lett kormány a kormányban Lázár minisztériuma, a HVG e heti számában olvashat.)

Jogában állt

Korábbi cikkünkben arra is felfigyeltünk, hogy négy miniszteri biztosnak magasabb a fizetése annál, amit a kormánytagok és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény meghatároz. A jogszabály szerint a miniszteri biztosoknak legfeljebb a helyettes államtitkárok illetménye, 747.900 forint jár, ettől csak lefele térhetnek el a miniszterek. A Miniszterelnökségen dolgozó Homolya Róbert és Grezsa István, illetve a belügyben tevékenykedő Horváth András viszont bruttó 972 ezer forintot kap, a BM-es Hatala József volt rendőrfőkapitány pedig 800 ezret. Legalább is ez derült ki azokból a válaszokból, melyet a miniszterek Harangozó Tamás szocialista képviselő kérdéseire küldtek és elolvashatóak a parlament honlapján.

Az államtitkárok kinevezési ünnepsége 2014-ben
©

A Belügyminisztérium viszont felhívta arra a figyelmünket, hogy a törvény általunk idézett – a biztosoknál fizetési plafont megszabó – paragrafusa csak januártól hatályos. A belügy válaszából kiderül, ők Harangozónak azt az összeget adták meg, melyet Horváth és Hatala még 2014-ben kapott. Tavaly ugyanis a minisztereknek még megvolt a lehetősége, hogy a helyettes államtitkárok fizetését – ha elégedettek voltak a munkájukkal – akár 30 százalékkal megemeljék.

Mivel tavaly a miniszteri biztosok fizetése is ehhez igazodott, és nem volt még maximálva a díjazásuk, ezért Pintér Horváth és Hatala esetében élt a lehetőséggel. „A belügyminiszter részéről kinevezett miniszteri biztosok 2015. január 1-jétől természetesen az új törvényi rendelkezésnek megfelelő összegű miniszteri biztosi juttatásokban részesülnek” – szögezte le a hvg.hu-nak küldött válaszában a tárca. Horváth az 1990-es évek olajozási ügyeit próbálja feltárni, a volt országos főkapitány, Hatala pedig a bűnmegelőzési stratégián dolgozik. Ez azt jelenti a BM szerint, hogy Hatala és Horváth magasabb fizetése nem ütközött a törvénybe.

A Blikk egyébként 2013-ban derítette ki, hogy ezt a 30 százalékos pluszt a helyettes államtitkárok nagy többsége is megkapta.

Lázárék másképp látják

Másképp értelmezi a törvény a Miniszterelnökség. A tárca hvg.hu-nak küldött válaszaiból kiderül, hogy ott januártól sem fogják csökkenteni Homolya Róbert és Grezsa István fizetését. A Miniszterelnökség álláspontja ugyanis a következő: a vonatkozó törvény egyértelműen fogalmaz, amikor azt írja, a miniszteri biztosoknak legfeljebb a helyettes államtitkárok illetménye jár. Márpedig ez az illetmény lehet a 30 százalékkal megnövelt, vagy más esetekben akár csökkentett fizetés is, tehát a törvényi plafont a következő képlet adja ki:

747.900 + 30%.

A Miniszterelnökség szerint akkor lenne 747.900 forint a felső határ, ha a törvény kikötötte volna, hogy a biztosoknak csak a helyettes államtitkárok "alapilletménye" jár, de a törvény csak az "illetmény" szót használja. Márpedig ez az "illetmény" lehet a 30 százalékkal megemelt illetmény is. (Az alapilletmény ugyanis valóban fix: az illetményalap kilencszerese, az illetményalapot pedig évről évre rögzíti a költségvetési törvény, ez az alapilletmény jelenleg a cikkben többször emlegetett 747.900 forintos összeg.)

"Grezsa István a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős, amelynek keretében a hazai mellett a külföldi tárgyalásokon, egyeztetéseken is napi szinten képviseli hazánkat, ami jelentős mennyiségű időt köt le, számos feladattal és rengeteg munkával jár. Homolya Róbert az új közbeszerzési rendszer kialakításának koordinálásáért felelős, amely kiemelt nemzetgazdasági érdekünk" - írta a Miniszterelnökség, miért tartja indokoltnak a két miniszteri biztos magasabb fizetését.

Amiről a kormány elfeledkezett

Szerettük volna megtudni azt is, hogy miért nem élt azzal a bürokráciacsökkentő lehetőséggel a kormány, mellyel a parlament még 2010-ben ruházta fel. Ugyanis a fentebb idézet törvénybe akkor beiktattak egy bekezdést, mely szerint a kormány dolga rendeleti úton megszabni „az államtitkárok, helyettes államtitkárok és állami vezetői megbízással nem rendelkező kormánybiztosok, miniszteri biztosok” maximális számát, amitől nem lehetne eltérni. Ennek a rendeletnek viszont nincs nyoma a jogrendszerben, pedig ezzel útját állhatta volna a kabinet a helyettes államtitkárok és a miniszteri biztosok inflációjának. Cikkünk megjelenéséig a kormányszóvivői iroda még nem válaszolt, későbbre ígérték válaszukat (amint megérkezik, közzétesszük).

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
M. László Ferenc Itthon

A bizalmi állás, ami még Lázár posztjánál is jobban fizet

Kényelmes állást biztosít a miniszteri biztosi szék. Sokan még a helyettes államtitkároknál is többet keresnek, kiküldetés esetén lehet első osztályon utazni, de a miniszter még szolgálati kocsit is kirendelhet nekik. Átnéztük, kiket neveztek ki miniszteri biztosnak a kormányalakítás óta, és találtunk olyan álláshalmozót is, aki még főnökénél, Lázár Jánosnál is jobban keres.

Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét egy londoni kórházban

Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét egy londoni kórházban

A szégyen az, ami megakadályozta ezeket a családokat a kiút keresésében

A szégyen az, ami megakadályozta ezeket a családokat a kiút keresésében

A Pentagont vallatják, biológiai fegyverként használták-e a kullancsokat

A Pentagont vallatják, biológiai fegyverként használták-e a kullancsokat

Ha rosszkor pislog, lemarad arról, ahogy a mesterséges intelligencia kirakja a Rubik-kockát

Ha rosszkor pislog, lemarad arról, ahogy a mesterséges intelligencia kirakja a Rubik-kockát

Akár két órát is késhetnek a vonatok a balatoni és a székesfehérvári vonalon

Akár két órát is késhetnek a vonatok a balatoni és a székesfehérvári vonalon

Nagyot újíthat a brit egészségügy, hogy csökkentsék az orvosok leterheltségét

Nagyot újíthat a brit egészségügy, hogy csökkentsék az orvosok leterheltségét