szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár Éger Edit tudta, hogy Mengele küldte gázkamrába a szüleit, összeszorított foggal a Kék Duna-keringőre kellett táncolnia az emberkísérleteiről hírhedt náci orvos előtt. A lány túlélte a holokausztot, 70 évvel később a CNN-nek mesélt.

17 évesen kellett táncolnia az auschwitzi haláltáborban Éger Edit Évának Josef Mengele, a hírhedt orvos előtt. A lány közben tudta, hogy a zsidó embereken kísérletező orvos felel a szülei haláláért. A most 87 éves holokauszt-túlélő a CNN-nek mesélt hátborzongató élményéről – írta a Blikk kedden.

Amikor a vonat megérkezett Éger Edit családjával Auschwitzba, Mengele felsorakoztatta a marhavagon utasait a peronon. Az orvos rábökött Edit anyjára és intett neki, hogy lépjen balra, mire a lány szó nélkül követte. Mengele ekkor megragadta, és azt mondta neki, hamarosan újra látja az anyját, csak lezuhanyozik. "Sosem felejtem el a tekintetét" – mondta a túlélő. Mengele gázkamrába küldte a magyar lány szüleit.

Hetekkel később Mengele a női barakkba ment, hogy valakit találjon, aki szórakoztatja. Éger Editnek a Kék Duna-keringőre kellett balettoznia a tömeggyilkos előtt. "Rettegtem. Behunytam a szemem, és azt képzeltem, hogy az operában lépek fel" – idézte fel Edit, akinek extra adag kenyér volt a jutalma a táncért.

A fiatal lányt később átvitték egy ausztriai munkatáborba, onnan szabadították ki az amerikai katonák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!