szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója már vasárnap utasításba adta, hogy hétfő reggeltől le kell zárni a rádiószékház előtti teret és a környező utcákat a Merkel-látogatás miatt. A Pollack Mihály téri tüntetés szervezőit azonban a hírek szerint csak hétfő reggel – ahogy ők fogalmaztak, az utolsó percben – értesítették erről a rendőrök.

A február elsejei keltezésű személy- és létesítménybiztosítási intézkedés szerint a lezárás a Pollack Mihály tér mellett érinti a Múzeum utca, Múzeum körút és a Bródy Sándor utca egy részét. Hétfő reggel 6 órától van érvényben a szükséges ideig, de legfeljebb hétfő este 8 óráig.

A korlátozást azzal indokolta Hajdu János, hogy hétfőn az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű egyetemre látogat a német kancellár, aki védett személynek minősül, és a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi szerződéshez kapcsolódó kötelezettségek csak az érintett területre belépők fokozott ellenőrzésével teljesíthetők.

A Pollack Mihály térre a MostMi mozgalom szervezett tüntetést hétfő délutánra. Ezt még január 2-án bejelentették, és a hatóságok jóvá is hagyták azt. Egy hete helyszínbejárást is tartottak a TEK-kel, és mindent rendben találtak, hétfőn ezért is érte váratlanul őket a tüntetés betiltása.

Megoldást keresnek, nem adják fel, jogi segítséget kérnek – írták a MostMi hétfői közleményében. Szerintük mind eljárásában, mind tartalmában súlyosan sérti a tüntetni akaró magyar állampolgárok jogait az, hogy a TEK az utolsó pillanatban akarja ellehetetleníteni a tüntetést.

A szervezők azt ígérik, hogy keresik az új helyszínt, és ahogy tudnak, közleményt adnak ki a fejleményekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már csak Strasbourgban bíznak a Mészáros Lőrinc fiával hadakozó bélmegyeri vadászok

Már csak Strasbourgban bíznak a Mészáros Lőrinc fiával hadakozó bélmegyeri vadászok

Hatalmas bírságokat hoznak össze minden évben a külföldi autósok

Hatalmas bírságokat hoznak össze minden évben a külföldi autósok

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására