szerző:
hvg.hu

Nem tarthatják meg a Pollack Mihály térre tervezett ellenzéki tüntetést hétfőn. A szervezőkkel ezt hétfő reggel közölték a rendőrök telefonon, és a TEK-re hivatkoztak, vagyis elmondásuk szerint a terrorelhárítás nem engedte meg a demonstrációt. Új helyszínen, a Baross utca sétáló részén tartják meg demonstrációjukat.

A tüntetést még január 2-án bejelentették, és a hatóságok jóvá is hagyták azt.

Az esemény Facebook-oldalán korábban ezt írták: "Legyünk február 2-án hétfőn délután sokan a Pollack Mihály téren, mutassuk meg Merkel asszonynak, és mutassuk meg a világnak, hogy Európához akarunk tartozni, hogy büszke európai polgárok vagyunk, és eszünk ágában sincs változtatni ezen!"

A szervezők folyamatosan egyeztettek a rendőrökkel, egy hete helyszínbejárást is tartottak a TEK-kel, és mindent rendben találtak.  Egyeztették a színpad helyét, és térképet készítettek a résztvevők érkezéséről. Ennek ellenére mégsem lehet majd tüntetni hétfőn a rádiószékház előtti Pollack Mihály téren, mert a TEK az egész helyszínt lezárja – derült ki hétfő reggel.

Megoldást keresnek, nem adják fel, jogi segítséget kérnek – írják a tüntetést szervező MostMi hétfői közleményében. Szerintük mind eljárásában, mind tartalmában súlyosan sérti a tüntetni akaró magyar állampolgárok jogait az, hogy a TEK az utolsó pillanatban akarja ellehetetleníteni a tüntetést.

"Ez Európában sehol nem fordulhatna elő. Európához akarunk tartozni! A MostMi megtartja a tüntetést, és minden jogorvoslati lehetőséggel élni fog az ügyben" – tették hozzá.

A szervezők később a Facebookon jelentették be, hogy új helyszínen, a Baross utca sétáló részén, a Kálvin tér és a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár között tartják meg a demonstrációt.

A TEK már vasárnap döntött a lezárásról

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója február elsejei, vagyis vasárnapi keltezésű utasításában rendelte el a rádiószékház környékén lévő utcák, valamint a Pollack Mihály tér lezárást.

Ezt azzal indokolta Hajdu János, hogy hétfőn az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű egyetemre látogat a német kancellár, aki védett személynek minősül, és a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi szerződéshez kapcsolódó kötelezettségek csak az érintett területre belépők fokozott ellenőrzésével teljesíthetők.

A lezárás a Pollack Mihály tér mellett érinti a Múzeum utca, Múzeum körút és a Bródy Sándor utca egy részét. Hétfő reggel 6 órától van érvényben a szükséges ideig, de legfeljebb hétfő este 8 óráig – derül ki a TEK személy- és létesítménybiztosítási intézkedésének szövegéből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!