szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már 31 ezer hektár területet borít a belvíz a Közép-Tisza vidékén.

A Közép-Tisza vidékén az egy héttel ezelőtti 28 ezer hektár után összesen már több mint 31 ezer hektárnyi földet borít a belvíz, ebből 10-10 ezer hektár vetett terület, illetve szántó. A vízügyi szervezet mellett öt település is védekezésre kényszerült az elöntések miatt – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) védelemvezető-helyettese szerdán az MTI-vel.

Horváth Lajos tájékoztatása szerint a Kötivizig működési területén nyolc – cibakházi, ceglédi, mezőtúri, karcagi, kisújszállási, tiszakécskei, jászberényi és jászkiséri – védelmi szakaszon másodfokú, míg Kisköre és Kunhegyes térségében elsőfokú védelmi készültséget tartanak fenn.

A vízügyi szervezet jelenleg 50 stabil szivattyútelepet üzemeltet, a gépek az elmúlt 24 óra alatt összesen 1,8 millió köbméter vizet emeltek át a vizes területekről a befogadókba. Emellett működtetnek 18 mobil szivattyút is, amelyekkel napi átlagban 433 ezer köbméter víztől mentesítetik a mezőgazdasági területeket. Jellemző a helyzetre, hogy a főcsatornák mederteltsége 80-90 százalékos. 

A belvíz elleni védekezésben pillanatnyilag az egy héttel korábbinak közel duplája, 198 ember vesz részt. A Kötivizig munkatársai a szivattyúzás mellett a belvíz által veszélyeztetett részeken úgynevezett vízkormányzási feladatokat is végeznek, valamint igyekeznek megszüntetni a vízfolyási akadályokat, illetve segítik az önkormányzatok védekező munkáját. 

A települések közül Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Fegyvernek és Örményes másodfokú, Jászkarajenő pedig elsőfokú védekezést végez a belterületén lévő elöntések ellen.

A duzzadó folyók miatt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Zagyván Szászberek és Jászfelsőszentgyörgy között, valamint a Tápión a torkolattól Tápiógyörgyéig. A hidrometeorológiai előrejelzések szerint azonban ez a készültség hamarosan megszüntethető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa

Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe