szerző:
MTI

Több nő hal meg az ipari országokban tüdőrák, mint rosszindulatú melldaganat következtében - derült ki a rák világnapja alkalmából szerdán bemutatott nemzetközi jelentésből.

Az adatok szerint az ipari államokban 2012-ben 210 ezer nő halt meg tüdőrákban, a halált okozó mellrákos esetek száma 198 ezer, a halálos kimenetelű vastagbélrák áldozatainak száma 158 ezer volt. A kevésbé fejlett országokban a tumoros betegségek közül a mellrák okozta a legtöbb nő halálát. A férfiaknál mind az ipari, mind a fejlődő országokban a tüdőrák áll a statisztikák élén.

A rosszindulatú tüdődaganat elsődleges okozója a dohányzás. "Az a generáció, amelyik most tüdőrákban hal meg, mintegy 30-40 éve kezdett el dohányozni, többnyire 14-15 éves korában" - mondta el Martina Pötschke-Langer, a heidelbergi Német Rákkutató Központ (DKFZ) munkatársa.

A tüdőrákos esetek száma tükrözi az egyes országokra jellemző dohányzási szokásokat. Egyes országokban, mint az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, ahol már a 20. század közepén dohányozni kezdtek az emberek, a férfiak esetében csökken, a nőkében pedig stagnál a halállal végződő tüdőrákos esetek száma. 

Más országokban, mint Magyarországon és Spanyolországban, a dohányzás trendje később érte el csúcspontját. Itt a férfiaknál csökken a halálozási arány, a nőknél viszont nő. 

"A nők sokkal érzékenyebben reagálnak a rákkeltő anyagokra és a dohányfüstben lévő egyéb mérgekre, mint a férfiak. A nők tehát kisebb mértékű dohányzástól is megbetegedhetnek" - fejtette ki a szakértő. 

2012-ben a becslések szerint világszerte 14,1 millióan betegedtek meg rákban, a rákban elhunytak száma pedig 8,2 millió volt - derült ki az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) és az International Agency for Research on Cancer rákkutató szervezet közös tanulmányából. 

A szakértők abból indulnak ki, hogy a jövőben még többen lesznek tumoros megbetegedések áldozatai. Ennek oka egyrészt a világ népességének növekedése és öregedése, másrészt a gazdasági növekedés és a városiasodás, amely növeli a rák rizikófaktorait.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gigantikus anyaméhektől jött zavarba az arab emírség

Gigantikus anyaméhektől jött zavarba az arab emírség

Orbán megígérte, hogy megmenti Gruevszkit, és ezzel ki is végezte

Orbán megígérte, hogy megmenti Gruevszkit, és ezzel ki is végezte

Nemzeti Sport: Bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést

Nemzeti Sport: Bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést

Leválthatják a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost

Leválthatják a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost

Vona Gábor politikai workshopot szervez, 7 ezer forintért

Vona Gábor politikai workshopot szervez, 7 ezer forintért

Érzi-e Süli János a bukás szelét, paks–nagymarosi miniszternek látja-e magát? – élő videó

Érzi-e Süli János a bukás szelét, paks–nagymarosi miniszternek látja-e magát? – élő videó