szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közel három évtizeden keresztül megbonthatatlan volt a szövetség köztük, Simicska Lajos felépítette azt, amire Orbán az 1994-es választási vereség után annyira vágyott: a jobboldali médiabirodalmat. A Fidesz elnöke sokáig minden támadással szemben megvédte, a tavalyi választások után viszont maga indított háborút a régi kollégiumi szobatársa ellen.

„Csak egyetlen egy, a Simicska Lajos volt. Ő is volt a legokosabb egyébként közöttünk” – mondta egykori kollégiumi szobatársáról Orbán Viktor egy 1989-ben készült interjúban.

©

Huszonöt évvel ezt követően egy decemberi rádióinterjúban elismerte, hogy közte és régi szobatársa között vita van, de azt mondta, ezt majd „az élet megoldja”. Simicska – aki felhúzta magát, hogy a jobboldali média Orbánhoz hű vezetői lemondtak – pénteken már „gecinek” nevezte a miniszterelnököt.

„Az Úristen irgalmazzon néktek!”

„Simicska politikai tudatossága és ’fantasztikus agya’ később is nagy hatással van Orbán Viktorra, aki egy időben valósággal csodálja őt; egyetemi, illetve szakkollégiumi társai – köztük Fodor Gábor szerint – Simicska az egyetem elején afféle szellemi apa vagy idősebb báty szerepet tölt be Orbán mellett.” Ezt már Debreczeni József írta 2002-ben kettőjük viszonyáról, amikor a publicista még nagy támogatója volt a kormányfőnek (egy időben tanácsadóként állt mellette).

Simicskáról Orbán 1989-ben (3:38-tól):

Orbán évekig megvédte Simicskát. Bár a párt gazdasági ügyeit intéző barátját a sajtó támadta az állami vállalat, a Mahir privatizációja, illetve az államtól kapott pártingatlan gyors értékesítése miatt, Orbán számított rá: 1993-ban pártpénztárnok lett a Fideszben. 1994-ben erről a tevékenységéről interjút adott a Népszabadságnak, ahol kifejtette, hogyan akar gazdasági hátországot építeni. „A munkám tétje ugyanis nem kevesebb: biztosítani a párt finanszírozását úgy, hogy a Fidesz ne függjön külső erőforrásoktól, pénzügyi csoportoktól” – mondta akkor a pártpénztárnok. Azt mondta, a politikához is ugyanaz a három dolog kell, mint a háborúhoz: pénz, pénz, pénz. Az interjú "A pénzen nem múlhat a Fidesz dicsősége” címet viselte Simicskát idézve.

Amikor kormányra került, Orbán Simicskát küldte az APEH élére. Ekkor megint fókuszba került, miután a sajtóban olyan cikkek jelentek meg, hogy ő és üzlettársai több céget kiürítettek, fantomizáltak, és a cégek nagy köztartozást halmoztak fel, illetve eladták azokat két strómannak, Josip Totnak és Kaya Ibrahimnak. A kinézett pénzügyminiszter, Urbán László ellenezte a kinevezést, mire a miniszterelnök elköszönt tőle. Az akkori kancelláriaminiszter, Stumpf István is megpróbálta Debreczeni szerint lebeszélni a kinevezésről, de Orbán megvédte vele szemben Simicskát. Végül a támadások hatására Simicska lemondott. Akkor is begurult: a Napi Gazdaságban közölte, „Megöltétek az apámat, az apósomat, az Úristen irgalmazzon néktek!” (Ekkor a rokonai halálát annak tudta be, hogy megviselték őket a sajtóban megjelent cikkek.)

„A gyerekek nőnek”

Később – főleg azután, hogy Simicska lemondott az adóhatóság éléről és visszavonult a közélettől – Orbán viszonylag ritkán mondta ki a nevét. Az Index utoljára 2007-ben készített interjút a Fidesz elnökével, akkor rá is kérdeztek, „mi a helyzet Simicskával?”. „Vele is jó viszonyt ápolok. Legutóbb, amikor láttam, jól volt, köszöni szépen. A gyerekek nőnek, idilli családi beszámolót adhatnék itt, ha volna rá fölhatalmazásom, de nincs” – válaszolta akkor Orbán.

2012-ben – amikor az LMP folyamatosan támadta a kormányt, és „oligarchának” nevezte Simicskát és üzlettársát, Nyerges Zsoltot – a miniszterelnök megint megvédte barátját. A parlamentben azt mondta, a nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek oligarchák, akik a politikai kapcsolataikat a gazdasági súlyuk növelésére használnák fel. Akkor azt mondta, szükség van magyar milliárdosokra, különben mindent a külföldiek visznek el.

Az Index videóját erről itt nézheti meg:

Ki kellett fizetni a Lajost

Mint arról a nyáron beszámoltunk, a miniszterelnök két legfontosabb támogatója, Lázár János és Habony Árpád az elmúlt négy évben többször megpróbálta rávenni Orbánt, hogy szorítsa vissza Simicskát. A feszültségek folyamatosan nőttek az előző ciklusban, ám – ezt miniszterelnökségi forrásaink állítják – Orbán időnként kiállt régi pajtása mellett, hangsúlyozva, hogy a párt sokat köszönhet neki. Érvként forrásaink szerint az is felmerült ezekben a beszélgetésekben, hogy „ki kell fizetni” korábbi szolgálatait.

A kapcsolatuk tavasszal teljesen megszakadt. Az Indexnek pénteken adott interjújában azt mondta Simicska, hogy április óta nem beszélt a miniszterelnökkel. Hogy ez pontosan miért történt, a mai napig nem világos. Halványan Simicska utalt a vita okaira a Magyar Narancsnak adott interjújában: "a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog."

Forrásaink szerint Orbán csak vissza akart térni ahhoz a programhoz, amit 20 évvel ezelőtt fogalmazott meg. A Fidesz elnöke 1994-ben egy interjúban Antall József miniszterelnökségét értékelve megjegyezte: „meg kellett volna találni azt a nyolc-tíz nagyvállalkozót, akik majd Magyarország nagytőkései lesznek. (…) Ezekkel kellett volna személyes kontaktust kiépíteni, amelyet ők aztán jól tudtak volna használni a piacon, mint versenyelőnyt. Azt a kapcsolatot, amely őket Magyarország miniszterelnökéhez vagy annak legbelső köréhez fűzi.” Tehát a Fideszben úgy látják, azért szakított Simicskával, mert zavarta, hogy a vállalkozónak teljhatalma van a gazdasági hátországban.

„Én ebben nem vagyok partner”

Korábban a hvg.hu-nak a kormányfő környezetéből azt mondták, a vitájuk kirobbanása után a nyáron Orbán többször is próbálta felhívni, de Simicska – aki éppen a Balatonon nyaralt – nem vette fel neki a telefont. A konfliktus akkor vált nyílttá, amikor a Népszavában Simicska kijelentette, nem zárható ki, hogy elindul a veszprémi időközi választáson. Végül nem tett így, a környezetéből azt mondták a hvg.hu-nak, számolt azzal, hogy nyerni nem tud, viszont szavazatokat vonhat el a Fidesztől, és egy esetleges vereség után Orbán úgy állítaná be őt, mint aki „elárulta” a pártot, miatta veszítették el a kétharmadot.

Egy kép a múltból
©

A miniszterelnök egyetlen alkalommal beszélt a háború részleteiről. Egy jobboldali lapoknak tartott háttérbeszélgetésen kifejtette, jóval kevesebb állami hirdetésre számítsanak, mert – a vs.hu információi szerint – lojális médiát akar, és inkább a közmédiumokra támaszkodik.

Most megint Simicska indított először nyílt támadást. Csütörtökön a Népszavának azt mondta, „totális médiaháborúra” készül, mert az RTL–kormány-kiegyezés után részben az ő médiáját terheli majd a reklámadó. Pénteken a médiabirodalma több vezetője felmondott, amit Simicska árulásnak minősített. Több interjújában azt mondta, az ügy hátterében Orbán állhat, majd „gecinek” nevezte a miniszterelnököt. A Népszabadságnak azt állította, a miniszterelnök szerinte három csoportra osztja a médiaszereplőket: a kormányzattal teljes egyetértésben lévőkre, a kritikai hangúakra és az ellenségekre, célja pedig az, hogy ezek közül csak az első kategória maradjon, a többieket ellehetetleníti.

„Igen, fenntartom: egy geci. Lehet, hogy holnap reggel visszavonom, mert már lenyugszom” – mondta a pénteki interjújában. Ennek ellenére a Magyar Narancsban még odaszúrt egyet Orbánnak: „az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.”

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Vélemény

A mérges Simicska beindította a mémgyárat

Miután Simicska Lajos az Indexnek és a Hír 24-nek nyilatkozva is gecinek nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, az interneten is beindult a mémgyár. A neten a vállalkozó szabadszájú megfogalmazásain és a jobboldali médiabirodalom pálfordulásán élcelődtek.

hvg.hu Itthon

Simicska: Orbán Viktor egy geci, kirúgok minden orbánistát

Nagyon-nagyon erős jelzőket használt Simicska Lajos abban a nyilatkozatban, amelyet az Index.hu-nak adott útban Budapest felé, a kocsijából. A Hír24-nek is erőseket mondott, például azt, hogy az őt támadó Bayer Zsolt milliókkal tartozik neki, és jó lenne, ha megadná.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Lemondott Simicska Lajos médiabirodalmának több vezetője

Lelkiismereti okokból benyújtották a lemondásukat a Magyar Nemzet, az mno.hu, a Hír Tv és a Lánchíd Rádió vezetői pénteken. Aki csak elérte Simicskát, annak azt mondta, hogy bemegy a cégeihez, és kirúg mindenkit, mert hátba támadták.

Három év letöltendőre ítélték a volt fideszes Mengyi Rolandot

Három év letöltendőre ítélték a volt fideszes Mengyi Rolandot

Az idő drog - itt a colorStar új nagylemeze!

Az idő drog - itt a colorStar új nagylemeze!

Ilyen 7 üléses családi autót vagy 7-es BMW-t vehetünk az új Samsung csodatelefon árából

Ilyen 7 üléses családi autót vagy 7-es BMW-t vehetünk az új Samsung csodatelefon árából

Semjén a svéd nagykövet bekéretéséről: Legalább lesz alkalmuk bocsánatot kérni

Semjén a svéd nagykövet bekéretéséről: Legalább lesz alkalmuk bocsánatot kérni

Olcsó VIP: Itt az új luxuslimuzin, ami akciós vétel egy hasonló Maybachhoz képest

Olcsó VIP: Itt az új luxuslimuzin, ami akciós vétel egy hasonló Maybachhoz képest

Új trükköt alkalmaznak a pedofilok a YouTube-on

Új trükköt alkalmaznak a pedofilok a YouTube-on