szerző:
MTI

Az új magyar washingtoni nagykövet szerint a külpolitika területén a női megközelítésnek különleges szerepe lehet, hiszen a feladat szinte folyamatosan érzékeny kérdések egyeztetése. Szemerkényi Réka azt mondta: az erős és mindkét fél számára pozitív gazdasági- és biztonságpolitikai kapcsolatokkal megegyező szintre kell kerülnie a politikai kapcsolatoknak is.

A magyar-amerikai kapcsolatrendszer minden területét a párbeszédet erősítve kell kezelni – hangsúlyozta Szemerkényi Réka, Magyarország leendő washingtoni nagykövete az elutazása előtt az MTI-nek adott interjúban. Hangsúlyozta: biztonságpolitikai szakmai háttere lehetőséget ad az együttműködés kiemelt területe tovább erősítésére. Hozzátette: emellett azonban a külpolitika területén a női megközelítésnek különleges szerepe lehet, hiszen a feladat szinte folyamatosan érzékeny kérdések egyeztetése. A diplomata úgy fogalmazott, hogy nézeteltéréseket mindig "méltó módon megbeszélve, a párbeszéd erősítésére törekedve kell kezelni".

A kinevezett nagykövet fő feladatának "a kapcsolatok hármas rendszerében minden elem továbberősítését" tekinti, vagyis azt, hogy az erős és mindkét fél számára pozitív gazdasági- és biztonságpolitikai kapcsolatokkal megegyező szintre kerüljenek a politikai kapcsolatok is.

Szemerkényi Réka elmondta, hogy a magyar-amerikai viszony kiemelten fontos, stratégiai kapcsolatrendszerét jelenti a magyar külpolitikának, és "különösen a jelenlegi nemzetközi változások közepette fontos feladat, hogy ezt a kapcsolatrendszert a lehető legjobbá, legdinamikusabbá tegyük". Kitért arra, hogy a két ország közötti kapcsolat egyes elemei – különösen a gazdaság- és biztonságpolitikai együttműködés – jól működtek és fejlődtek az utóbbi években is. Ezen a két területen a magyar kormány kiemelt szándéka a kapcsolatok trendjének fenntartása és további erősítése. Fájó pontnak nevezte a "meg nem értéseket és nézeteltéréseket" azon politikai kérdésekben, amelyekben "ugyanaz a cél vezérli mindkét felet, hiszen mindketten demokráciában hiszünk, mindketten jogállamot építünk, és szeretnénk azt egyre jobbá, hatékonyabbá tenni".

Az új washingtoni magyar nagykövet azt mondta: "személyes szakmai hátterem predesztinál is arra, hogy az eddigi biztonságpolitikai, energiapolitikai, stratégiai kapcsolatokat tovább erősítsük". Hangsúlyozta, hogy számára mindig a szakmaiság volt a legfontosabb a munkájában, és ezt szeretné folytatni.

"Még a nézeteltérések mentén is látszik, hogy mindkét fél szempontjából elsődleges a jó partneri kapcsolat. Ennek keretében kell kezelni minden kérdést" – hangsúlyozta azzal kapcsolatban, hogy várható-e enyhülés az utóbbi hónapok amerikai-magyar diplomáciai csatározásai után. Álláspontja szerint az Egyesült Államokból kitiltottak ügye "teljes mértékben lezárult". Kijelentette, hogy nem fog lépéseket tenni a lista nyilvánosságra hozatala érdekében, hiszen "nincs újabb információ, nincs mit firtatni".

A washingtoni nagyköveti poszton Szapáry Györgyöt váltó Szemerkényi Réka elmondta, hogy február 13-án utazik az Egyesült Államokba, és február 23-án adja át megbízólevelét Barack Obama elnöknek a Fehér Házban. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 23-án úgy nyilatkozott az M1 televíziónak, hogy az új budapesti amerikai nagykövet érkezésével és munkájának megkezdésével új fejezet nyílhat a két ország közötti politikai együttműködésben. A politikus szerint több olyan tényező is van, amely alapján túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Magyarország és az Egyesült Államok közötti politikai kapcsolatok visszaemelhetők a gazdasági és védelmi együttműködés magas szintjére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Volt olyan lakás, hogy 50 millió volt rá az áfakedvezmény” – az elhibázott élénkítés után 2020-ra fog padlót a lakásépítési szektor

„Volt olyan lakás, hogy 50 millió volt rá az áfakedvezmény” – az elhibázott élénkítés után 2020-ra fog padlót a lakásépítési szektor

Saját fotókra cserélte egy pár az IKEA-ban a kiállított képeket

Saját fotókra cserélte egy pár az IKEA-ban a kiállított képeket

Hat megyére adtak ki figyelmeztetést a nagy köd miatt

Hat megyére adtak ki figyelmeztetést a nagy köd miatt

A gengszter jó útra tért, írt egy könyvet, aztán lelőtték

A gengszter jó útra tért, írt egy könyvet, aztán lelőtték

Osztrák lap: 80 milliós sportkocsival furikázik valaki a bécsi magyar nagykövetségről

Osztrák lap: 80 milliós sportkocsival furikázik valaki a bécsi magyar nagykövetségről

Spanyolország meg akarja vétózni a Brexit-megállapodást

Spanyolország meg akarja vétózni a Brexit-megállapodást