szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az őstermelőtől származó cékla bevizsgálásánál kiderült, hogy a megengedett szint négyszerese volt a zöldségben a nitrát és a nitrit mennyisége. Nem csoda, hogy a csecsemő életveszélyes mérgezést szenvedett a céklából készített péptől.

Elsőzör csak a szája, majd az egész teste belilult annak a kisbabának, akinek az édesanyja piaci céklából készített vacsorát neki – írta a Bors Online kedden.

Az anya krumplival készített pépet a céklából, de vacsora után arra figyelt fel, hogy a kisbaba erőtlenné, bágyadttá vált, és a teste egyre inkább belilult.

Az ügyelet tanácsára a Heim Pál Kórházba vitték a kicsit, ahol az orvosok kikapták őt a szülők kezéből, és kiabáltak, hogy "kék kód". Mint kiderült, a csecsemő a testében felhalmozódott nitrát és nitrit miatt került életveszélyes állapotba. Az ellenanyag hatására a kisbaba másnapra jobban lett.

A cékla bevizsgáltatása után kiderült, hogy az őstermelőtől származó zöldségben a megenegedett négyszerese volt a nitrát- és a nitritszint. Arról nem írtak a cikkben, hogy az anya melyik piacon szerezte be a túlnitrátozott zöldséget.

A lapnak nyilatkozó orvos szerint nyáron érdemes a napon érlelt, kertben termelt árukból készíteni az ételt a kisbabáknak, télen azonban jobb, ha az üveges bébiételekhez ragaszkodnak a szülők, a külföldről behozott, melegházi terményekben ugyanis veszélyes anyagok halmozódhatnak fel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!