szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 560 millió forintos ráfordítással építettek új rehabilitációs központot a nagykállói Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórházban. Pénteken tartották az átadási ünnepséget a Nyíregyháza melletti kisvárosban.

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Oktatókórház főigazgató-helyettese elmondta: a kórházcsoporthoz tartozó nagykállói intézményben végrehajtott beruházás egy nagyobb, egymilliárdos rehabilitációs fejlesztési-szolgáltatási program része.

A 120 éves nagykállói szakkórház mellett a nyíregyházi telephely rehabilitációs osztálya is megújul, a beruházásnak "már látjuk a végét" – fogalmazott.

Adorján Gusztáv szerint a magyarországi pszichiátriai ellátás "felbomlását" jelentette 2008-ban a Lipótmező bezárása, onnantól az országban egyedüliként csak Nagykállóban működik ilyen jellegű gyógyintézmény.

Erdélyi Ágnes orvos igazgató, a nagykállói szakkórház vezetője elmondta: a fejlesztéssel egyesítették a korábban két nagykállói telephelyen zajló pszichiátriai ellátást. A belvárosban felépített új, kétezer négyzetméteres, kétszintes módszertani és rehabilitációs központban az akut betegellátást, a rehabilitációs kezeléseket és terápiákat végzik, valamint ide telepítették a járóbeteg-szakrendeléseket is.

A hotelszárnyban húsz háromágyas kórterem mellett orvosi és adminisztrációs szobát, vizsgálóhelyiséget, nővérpultot, az úgynevezett kreatív szárnyban pedig rekreációs foglalkoztatót, zeneterápiás termet, tornatermet, kerámiaműhelyt és éttermet alakítottak ki. A fejlesztési keretből nagyjából tízmillió forintot rehabilitációs eszközök és bútorok beszerzésére fordítottak.

Az egymilliárd forintos fejlesztési program másik, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban megvalósuló részére 490 millió forintot fordítanak. Korszerűsítik a kórház hotelszárnyát, emellett 1200 négyzetméteren új központi rehabilitációs részleget alakítanak ki, amely alkalmas lesz a mozgásszervi mellett a gerincvelősérült betegek rehabilitációjára is. 2-4 ágyas, vizesblokkal ellátott kórtermeket, az új központi egység első emeletén pedig gyógytornatermet, masszás- és fizikoterápiás helyiségeket alakítanak ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Szijjártó megemlített két súlyos kihívást, amivel szembenéz a világ

Szijjártó megemlített két súlyos kihívást, amivel szembenéz a világ

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot