szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor megegyezett az RTL-csoport vezetőivel, így nyárig módosulhat a reklámadótörvény - a változtatással három cég nyer, az összes többi veszít.

Orbán Viktor és Thomas Rabe, a Bertelsmann-csoport vezetőjének keddi találkozóján született megállapodásából következik, hogy legkésőbb nyárig módosítja a reklámadóról szóló törvényt a parlament - mondta a Népszabadságnak a Fidesz egyik vezető politikusa.

Miután Rabe, az RTL-csoport legnagyobb tulajdonosa bejelentette, hogy visszavonják az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszt, ha a parlament módosítja a reklámadótörvényt, megszüntetve ezzel az RTL Klub diszkriminációját, Orbán Viktor jelezte, hogy a kormány előkészítette a módosítást, és a parlament gazdasági bizottsága kedden tárgyal arról.

A lap információi szerint a találkozón nem hangzott el semmilyen követelés vagy kérés az RTL Klub műsorpolitikájával kapcsolatban, de az már korábban egyértelművé vált, hogy a csatorna nem kíván változtatni híradója utóbbi időkben felvett kormánykritikus hangnemén.

A mostani, sávos rendszer eltörlése mellett az adó mértékén 5 és 6 százalék közé csökkentik, így továbbra is nálunk lesz Európa legnagyobb reklámadója. Az még nem tisztázott, hogy a kisebb cégek kaphatnak-e kedvezményt, ez várhatóan a következő hetekben dől el.

Orbán Viktor azonban ragaszkodik a reklámadóból tervezett 7-8 milliárd forintos költségvetési bevételhez. A tervezett módosítás alapján az RTL Klubnak ötmilliárd helyett 1,2 milliárdot, a TV2-nek másfél milliárd helyett 750 milliót, a Centrál Médiának pedig másfél millárd helyett 500 milliót kell majd fizetnie. Ez a három cég nyer a kisebb reklámadóval, míg az összes többi veszít.

Az adó egykulcsossá tétele és szétterítése tetemes pluszkiadást jelentene a kis- és közepes médiavállalkozásoknak. Ez keményen érintené Simicska Lajost is, akinek a média- és reklámcégei a jelenlegi kulcsokkal számolva évente nagyjából 600 millió forint pluszadót fizetnek, de ez az új rendszerben másfél milliárdra emelkedhet. A Népszabadság fideszes forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az adó szétterítéséről még nincs végleges döntés, a kormányfő előbb várja a nemzetgazdasági tárca számításait, javaslatait, hogy mivel lehetne ellensúlyozni az adócsökkentésből adódó bevételkiesést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen még nem volt: megjött a világ első szónikus lézertévéje

Ilyen még nem volt: megjött a világ első szónikus lézertévéje

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona

Kinyitható táblagéppel jöhet ki a Samsung

Kinyitható táblagéppel jöhet ki a Samsung