szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkészültek az első látványtervek a 3-as metró felújításához. Ezek valószínűleg még nem véglegesek, egy tervpályázat győztesének munkáit tette közzé szerdán a BKK. Modern felszíni épületeket kaphatnak a meglévő megállók, és van már elképzelés a Káposztásmegyer felé meghosszabbított vonalszakasz egyik felszíni állomásáról is.

A 3-as metró egyes állomásinak felújítására kiírt tervpályázatot a FŐMTERV Zrt.–UVATERV Zrt. Konzorcium indította 2014. november 19-én, a pályaterveket 2015. január 20-áig lehetett benyújtani.

Klinikák megálló
©

A határidőre 4 pályamű érkezett, mindegyik megfelelt a követelményeknek, kivétel nélkül érvényesek és elbírálhatók voltak. Az építészeti koncepcióknak tartalmazniuk kellett az M3-as metró állomásainak rekonstrukciós terveit, a vonal esetleges északi meghosszabbításához az új felszíni állomások típusépületét, valamint a meglévő lépcsők lefedését.

Arany János utca
©

A pályázatok elbírálásakor figyelembe vették egyebek mellett az építészeti minőséget, a gazdasági és környezettudatossági szempontokat. Jó pont volt, ha egységesek voltak az egyes látványtervek, figyeltek a berendezési tárgyakra és az utastájékoztatásra.

Egy tervezett állomás látványterve
©

A bírálóbizottság az Építész Stúdió Kft. pályaművét találta a legjobbnak. A nyertes tervezőt a pályázat után hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásban ajánlattételi felhívásra javasolják.

Az így kiválasztott tervező feladata lesz engedélyezési és kiviteli terveket készíteni a 3-as metró állomásainak felújításához. Az engedélyezés ugyancsak az ő dolga lesz, várhatóan 2015 végén, 2016 elején.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!