szerző:
Szekeres Szabolcs

Két hónapon keresztül szervezte az útdíj-ellenes országos útzárat, amit a rendőrség végül betiltott, a pótrendezvénynek kikiáltott flashmob pedig inkább megmosolyogtatóra sikerült. Az Együtt-aktivista Büki Zoltán blokádszervezőként lett híres: a 90-es taxissztrájknál is jobban lebénította volna a forgalmat, de a Facebook-on koordinált megmozdulásból nem valósult meg semmi, annak ellenére, hogy Büki váltig állítja, a meccs még nem teljesen lefutott. A kezdeti követeléseket újabbak váltják fel, miközben a csatlakozók eltűntek vagy egymással torzsalkodnak.

„Az elkövetkezendő hónapokban bárhol bármikor lehetséges spontán blokád, ehhez viszont meg kell erősíteni a budapesti csapatokat” – írta pénteken Büki Zoltán Együttes aktivista a Blokád (hivatalos nevén: Blokád az útdíjak ellen és a demokratikus Magyarországért) Facebook-oldalára. A hónapokon át szervezett nagy március elsejei demonstrációt a rendőrség az akció előtt betiltotta, egy nappal később pedig börleszkbe fordult a pótrendezvény, egy budapesti flashmob – alig pár percre akasztotta meg a forgalmat a négy különböző helyszínre szervezett „összejövetel” (ahogy Büki pénteki posztjában hívta.)

Pedig január elején az eseményoldal azzal az ígérettel alakult, hogy az 1990-es taxisblokádnál nagyobb megmozdulást szerveznek,  lezárják többek közt az összes autópályát, az M0-ás össszes felhajtóját, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez vezető utat, és a határátkelőket is. Egészen addig maradnak kint, amíg megállapodás nem születik, vagy le nem mond a kormány.Büki már akkor értésére adta mindenkinek, hogy inkább a második a cél.

Büki Zoltán főszervező a Blokád az útdíjak ellen és a demokratikus Magyarországért elnevezésű Facebook-csoport szervezésében az útdíj eltörléséért rendezett autós demonstráción 2015. február 19-én
©

„Teljes Magyarország, és nem pár órára.”, volt a szlogen, amire abból merítettek bátorságot, hogy december 21-én volt egy akció, melynek során pár percre lezárták az M1-es és M7-es közös – akkor még ingyenes – bevezető szakaszát. A követelések között volt az is, hogy a kormány számoljon el az „elkobzott” 3000 milliárdos magánnyugdíj pénztári vagyonnal, valamint az elmúlt 25 év közpénzeivel - pártoktól függetlenül.  A kormány az útdíj ügyben hozott néhány módosítást, de visszakoznia esze ágában sem volt, a felmerülő problémákat a próbaüzem zajaként aposztrofálta Orbán. A többi kezdeti követelésről pedig már senki sem beszél. Büki a pénteki kommentjében a március másodiki akcióról azt mondta, hogy aktualitását a kormányfő évértékelő beszédében elhangzott egyik kijelentés adta, miszerint „a magyar ember természeténél fogva politikailag inkorrekt.” – és ezzel szerinte megsértette a magyarokat. (Nem mellesleg ezt a véleményt a Magyar Narancs szerkesztőségi cikke is megfogalmazta, korábban, mint ahogy ez a poszt megjelent.)

Nagy kamu az egész?

Már a szervezés korai szakaszában sem értették sokan, hogy Büki miért tette ilyen távoli időpontra a megmozdulás időpontját. Büki ezt a szervezés bonyolultságával – pl. mobil wc-k beszerzése  – és a rendőrségi egyeztetés elhúzódásával indokolta. Ehhez képest március elsején sem az infrastruktúra nem állt készen, sem zöld utat nem kapott a nagy demonstráció.

A kritikusokat – ahogy a Büki-pártiak nevezték őket: a trollokat – a kezdeményező kitiltotta az oldalról. Az egyikük szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében azt írta, hogy „nem igaz, hogy országosan egyre több sejt alakul – sőt – nagyon sok vidéki kezdeményezés, Facebook-oldal törlődött az elmúlt két hétben. Főleg azok az oldalak, ahol szorgalmazták a blokád előbbre hozatalát, sőt magánakciókba akartak kezdeni. Hogy kik jelentették az oldalakat, nem tudni. A szervezők között is egyre több gyanús alak is feltűnt és az interneten is egyre több fenyegetést kaptunk, amikből arra következtettünk jó néhányan, hogy még a blokád megkezdése előtt lesz valamiféle országos ellenakció.”

Ezzel szemben Büki állítja, hogy az ellenvéleményt vagy nemtetszést nyilvánítókat nem tiltották ki a lapról, a „trollsághoz” több kellett. „Csak a primitív, személyeskedő emberek vannak letiltva. Demokráciában mindenkinek tiszteletben kell hagyni a véleményét.” – mondta a hvg.hu-nak, hozzátéve, hogy 3 hónap alatt 18 név lett kitiltva, de ezekből is van 4-5, amelyik ugyanazt a személyt takarja. Volt, aki egyébként azt firtatta, hogy hova lett a megadott folyószámlára átutalt pénz: Büki erről a hvg.hu-nak azt mondta, hogy eddig nagyjából 200 ezer Ft körüli összeg érkezett rá, és hogy „alapnak tartogatjuk arra az esetre, ha valakit retorzió érne és segíteni kell.”

Büki Zoltán mára lényegében kifarolt az általa meghirdetett országos demonstráció szervezéséből. Mint mondta, a mögötte felsorakozó „hadra fogható csapatok” ösztökélésével lesznek ugyan spontán megmozdulások, de ezeket már nem blokádnak, hanem flahmobnak, figyelemfelkeltő villámcsődületnek nevezte, aminek semmilyen kényszerítő hatása nincs, és talán még az ingerküszöböt sem üti át. Ahogy azt Kálmán Olgának az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, figyelni fogják a politikai eseményeket, és ha van újabb ok, akkor összeülnek, és tüntetni fognak.

Majd Strasbourg

Büki ugyanakkor azt is elmondta, hogy a rendőrség tiltó-, és a bíróság azt helybenhagyó határozatát Strasbourgban megtámadták: ha itt számukra pozitív ítélet születik (egy nagyjából kétéves procedúráról lehet szó), azonnal visszaáll az eredeti koncepció, és kezdődik az országos útzár. Büki szerint egyébként az országos demonstráció leállítása felveti a hivatali hatalommal való visszaélés bűncselekményének gyanúját is.

©

Büki Zoltán neve az átfogó útzár ígéretével kapott valamelyest országos nyilvánosságot, de a személyéről mái keveset tudni. Szlovákiában él odavalósi előadóművész élettársával, Magyarországon a 82 éves beteg édesapja (akit ő ápol) lakásában rendezte be a blokád „főhadiszállását”.  Elmondása szerint a Haza és Haladás Mozgalomhoz csatlakozva lett az Együtt – PM Nógrád megyei 2. számú választókerületének elnöke. Ezt a pozíciót már nem tölti be, magára viszont mindig is civil aktivistaként tekintett. Az 1998-as önkormányzati választásokon még a Fidesz kampánycsapatát erősítette, azóta viszont kiábrándult a jelenlegi kormányzópártból.

Megkérdeztük Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét, mit szól ahhoz, hogy a blokádjával rendre kudarcot valló Bükit a közvélemény az Együtthöz köti. Szigetvári szerint Büki Zoltán jelenleg is tagja a közösségüknek, de a demontrációt civilként, az Együtt nélkül szervezi. A párt Szigetvári szerint az országot teljesen megbénító blokádot nem támogatna, de ez ügyben velük nem is egyeztetett Büki.

„Mindamellett a célokkal egyetértünk, és bennünket is felháborít, hogy a gyülekezési törvénnyel teljesen szembemenő módon tiltotta be a rendőrség a megmozdulást. Ha egy Bruce Willis miatt le lehet zárni az M3-as autópályát, akkor nem értem, hogy egy demokratikus módon véghezvitt polgári tiltakozó akciót miért kell betiltani.” – mondta a hvg-hu-nak Szigetvári.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
A bíróság és a BVOP sem érzi magát felelősnek a fogolyszökés miatt

A bíróság és a BVOP sem érzi magát felelősnek a fogolyszökés miatt

Újabb katasztrófa fenyeget? Zagytározó közeléből evakuáltak embereket Brazíliában

Újabb katasztrófa fenyeget? Zagytározó közeléből evakuáltak embereket Brazíliában

Fotók: landolás közben szenvedett balesetet egy utasszállító Indonéziában

Fotók: landolás közben szenvedett balesetet egy utasszállító Indonéziában

Jobbik-közlemény: a Fidesz migránsokat telepít be

Jobbik-közlemény: a Fidesz migránsokat telepít be

Kíváncsi kecske lépett be egy győri boltba, a pénztár is nagyon érdekelte

Kíváncsi kecske lépett be egy győri boltba, a pénztár is nagyon érdekelte

Darák Péter: „Azon lehet lemérni egy ítélet helyességét, hogy annak milyen a társadalmi visszhangja”

Darák Péter: „Azon lehet lemérni egy ítélet helyességét, hogy annak milyen a társadalmi visszhangja”