szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A határon túli egyetemeken nő az anyaországból érkező hallgatók száma. A magyarországi diákoknak ugyanis egyre inkább megéri időnként megtenni több száz kilométert egy-egy határon túli egyetemig és az egy-két napos szállás költségeit kifizetni, de ingyen tanulni, mint a hazai egyetemeken a röghöz kötési szerződést aláírni vagy a több százezer forintos költségtérítési díjat fizetni.

Szerény mértékben, de folyamatosan nő a magyarországi hallgatók száma a magyar nyelven is oktató határon túli egyetemeken, a legtöbb intézményben ugyanis tandíjmentesen vagy egyéb kötelezettségek nélkül lehet távoktatás formájában tanulmányokat folytatni – írja a szerdai Napi Gazdaság.

A magyarországi diákoknak egyre inkább megéri havonta vagy kéthavonta több száz kilométert megtenni egy-egy határon túli egyetemre és az egy-két napos szállás költségeit kifizetni, de ingyen tanulni, mint a hazai egyetemeken a röghöz kötési szerződést aláírni vagy a több százezer forintos költségtérítési díjat kifizetni.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek (EMTE) a 2012–2013-as tanévben hat magyarországi diákja volt, a tavalyiban már 13, jelenleg pedig 27. Első évben a felvételi eredmények alapján, a felsőbb éveken pedig az elért tanulmányi eredmények szerint rangsorolják évente a hallgatókat, és ennek alapján kerülhetnek ingyenes vagy tandíjköteles helyre. A költségtérítés összege évi 250–700 euró között mozog. 

A pozsonyi és a ko­már­nói tanszékekkel rendelkező Selye János Egyetemre öt évvel ezelőtt 16 távutas diák érkezett, a 2014–2015-ös tanévben már 22. A nappali tagozatos képzés a törvényben meghatározott standard időtartam alatt mindenki számára tandíjmentes. A levelező képzésben az érvényes jogszabályok szerint tandíjat kell fizetni, amely 600–1000 euró között alakul – írja az újság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

Dragomán: Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése

Dragomán: Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése