szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A megkeresett intézmények túlnyomó többsége nem jelzett vissza, vagy nemet mondott a Klik és a honvédelmi tárca kérésére: nem küldenek gyerekeket az állami ünnepségre. Eddig összesen 495 diák részvételét jelezték az iskolák.

Nemcsak a Váci Madách Imre Gimnázium utasította vissza azt a kérést, hogy küldjön el 10 diákot és 1 tanárt a március 15-i állami ünnepségre.

A 307 megkeresett intézményből 263 iskola jelezte: nem igénylik, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) elbuszoztassa diákjaikat az állami ünnepségre – írta a pénteki Népszabadság.

Az iskolákat a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala és a Klik levélben kereste meg: mint írták, "e kivételes alkalomból" oda-vissza buszoztatnák a tanulókat. A levél szerint a gyerekek programja a Kossuth téri zászlófelvonással kezdődik, majd a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a Nemzeti Múzeumhoz, ahol meghallgaták Orbán Viktor miniszterelnök beszédjét. Ebéd után családi programok következnek, majd a gyerekek a HM szervezésében közösen elszavalják a Nemzeti dalt.

©

A lap megkeresett több iskolát, de a legtöbb nem vállalta, hogy nyilatkozik az ügyről. Az egyik iskolaigazgató azt mondta, a Klik megtiltotta, hogy nyilatkozzanak. A Klik viszont elárulta, hogy a 307 megkeresett intézményből 44 jelezte, hogy élnek a kormány ajánlatával, és elküldik diákjaikat a fővárosi programokra. Összesen 495 diák részvételét jelezték az iskolák.

A Klik tagadta, hogy kötelező lenne a részvétel az iskolák számára. Őket a Rendezvényszervező Hivatal kereste meg azzal, hogy szívesen biztosítanak lehetőséget azoknak a diákoknak, akik szeretnének részt venni az állami ünnepségen.

Csütörtök este a váci Madách gimnázium egyik tanára a Facebookon azt írta: igenis kötelezővé tette a Klik a részvételt a budapesti megemlékezésen. A ceglédi tankerület igazgatói múlt csütörtökön behívatták a váci középiskolák vezetőit, és közölték velük, hogy iskolánként kell tíz diákot küldeni a rendezvényre – írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Perek özöne zúdulhat a Fehér Ház kapuján kilépő Trumpra

Perek özöne zúdulhat a Fehér Ház kapuján kilépő Trumpra

Eltűnt a kacsacsőrű emlősök fele, veszélyeztetetté kell nyilvánítani a fajt

Eltűnt a kacsacsőrű emlősök fele, veszélyeztetetté kell nyilvánítani a fajt

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket