szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több autóval zárta le a Lánchidat a Büki Zoltán vezette civil csoport szerda este. Éjfélig akarták blokkolni a forgalmat, de a a rendőrök háromszor figyelmeztették a demonstrálókat, ezért úgy határoztak, hogy önként elhagyják a helyszínt. Ez nem sokkal este hét óra után meg is történt.

Szerda este hat körül lezárta a Lánchidat a Büki Zoltán vezette civil csoport. Büki az ATV-nek azt mondta, az Alkotmánybíróság függetlenségének megszüntetése ellen tiltakoznak.

A blokád egy órán át tartott, este hét után nem sokkal véget ért. Az ATV úgy tudja, nem történt rendőri intézkedés, a Lánchídon pedig újra zavartalan a forgalom.

A tüntetés szervezője a hvg.hu-nak azt mondta, ma délután fél 5-kor döntöttek úgy, hogy le fogják zárni a hidat. A rendőrök háromszor figyelmeztették a demonstrálókat, akik ezért úgy határoztak, hogy önként elhagyják a helyszínt.

A blokádról szóló videónkat itt nézheti meg!

©

A rendőrök, akik néhány perccel az után érkeztek a helyszínre, hogy a tüntetők megkezdték a blokádot, levezették a hidat eltorlaszoló autókat.

A BRFK a hvg.hu megkeresésére közölte: 17 óra 45 perckor 13 személygépkocsi állt meg a Lánchídon és lezárta az útpálya egy részét. A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai az esetleges forgalmi akadályok megelőzése érdekében megkezdték a szükséges forgalomterelést, forgalomsegítést, a hidat lezárták. Azokra a kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ, hogy történt-e rendőri intézkedés és hogy bejelentették-e a tüntetést.

A hvg.hu úgy tudja, az alagutat, a Clark Ádám teret és a Várkert rakpartot is lezárták. A Lánchídon gyalog sem lehetett átmenni.

©

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölte, hogy a demonstráció alatt lezárták a Lánchidat és az alagutat, ezért a 16-os és 105-ös autóbusz az Erzsébet hídon át közlekedett, nem érintette a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér megállót, de a buszok közlekedése este hét utánra helyreállt.

A szervező Büki Zoltán Együtt-aktivista, a Kossuth téren tábort verő Ország Gyűlése Mozgalom és a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság tagja korábban két hónapon keresztül szervezte az útdíjellenes országos útzárat, amit a rendőrség végül betiltott, a pótrendezvénynek kikiáltott flashmob pedig inkább megmosolyogtatóra sikerült – írta róla március elején a hvg.hu. Ő és társai zavarták meg március 15-én az Orbán-beszédet is a Nemzeti Múzeum kertjében.

©

„Az elkövetkezendő hónapokban bárhol bármikor lehetséges spontán blokád, ehhez viszont meg kell erősíteni a budapesti csapatokat” – írta korábban Büki Zoltán az útdíjellenes csoportja Facebook-oldalára. A hónapokon át szervezett nagy március elsejei demonstrációt a rendőrség az akció előtt betiltotta, egy nappal később pedig burleszkbe fordult a pótrendezvény, egy budapesti flashmob – alig pár percre akasztották meg a forgalmat.

Akkor megkérdeztük Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét is, mit szól ahhoz, hogy a blokádjával rendre kudarcot valló Bükit a közvélemény az Együtthöz köti. Szigetvári szerint Büki Zoltán jelenleg is tagja a közösségüknek, de a korábbi demonstrációt civilként, az Együtt nélkül szervezte.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért kedden mutatta be közös vizsgálatuk eredményét, amely szerint a kormánypárti többséggel, egyeztetés nélkül megválasztott alkotmánybírók többségbe kerülésével "kormányhű" testületté vált az Alkotmánybíróság. A civil szervezetek nyolc olyan alkotmánybíró tevékenységét vizsgálták 2011 és 2014 ősze közti 23 – a szervezetek szerint – nagy jelentőségű döntés kapcsán, akiket a Fidesz-KDNP már a többi párttal egyeztetés nélkül jelölt és választott meg, eredményüket kedden sajtótájékoztatón mutatták be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biobenzinnel, de nagyon vad külsővel megy majd a Bentley versenyautója

Biobenzinnel, de nagyon vad külsővel megy majd a Bentley versenyautója

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

KSH-alelnök: A többlethalálozási adatsor szerint Magyarország nem tartozik a leginkább sújtott országok közé

KSH-alelnök: A többlethalálozási adatsor szerint Magyarország nem tartozik a leginkább sújtott országok közé