szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Lánchidat szerda este elfoglaló civil csoport vezetője dokumentumokkal igazolja, hogy a rendezvényt megelőzően bejelentette a tüntetést, és azt kérte a rendőrségtől, hogy az idő szűke miatt tekintség spontán demonstrációnak a hídfoglalást. A levelet fél órával a megmozdulás előtt küldték meg a hatóságnak. A társaság Kocsis Mátéék feljelentését "szégyenletesnek" tartja.

Közleményben reagált a szerda esti Lánchíd-blokádot szervező Demokratikus Magyarországért Civil Társaság elnöke, Büki Zoltán arra a hírre, hogy a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága feljelentést tesz a mintegy egyórás tüntetés miatt.

Büki azt írja: a társaság a magyar lakosságot és annak többségének véleményét képviseli és tiltakozásaikkal mindig az ő érdekeiket fogják képviselni, nem állnak egyik baloldali vagy jobboldali párt vagy érdekcsoport mellé, "amelyek hatalmi pozícióban olyan döntéseket, jogszabályokat, törvényeket hoztak, mellyekkel megkeserítették a magyar lakosság életét".

©

Szégyenletesnek tartják, hogy ma Magyarországon az alaptörvényben és a Római egyezményben aláírt gyülekezési és szabad véleménynyilvánítási jogot a hatalom szerintük "minden eszközzel korlátozni próbálja". 

Hangsúlyozza: a demonstrációikat a jövőben is az illetékes hatóságnak bejelentik és a bejelentés elküldésének tényét "valamennyi esetben igazolni tudják".

A hvg.hu birtokába került Bükiék rendőrségnek írt levele, melyben a szerda esti megmozdulást jelentik be. Ebben – a hídfoglalás időpontja előtt fél órával – arra kérik a rendőrséget, hogy mivel az idő rövidsége miatt nem állt módjukban a demonstráció előtt 3 nappal bejelenteni a rendezvényt, vegyék tudomásul a "spontán szervezett demonstrációt".

Mint arról beszámoltunk: a Kocsis Máté, a Fővárosi Önkormányzat önkormányzati és rendészeti tanácsnoka által jegyzett csütörtöki közleményben azt írták: a tüntetők cselekedete teljesen törvénytelen volt, nem tartották be a gyülekezési törvény előírásait, nem jelentették be előre az akciójukat, és nem adtak lehetőséget sem a rendőrségnek, sem a budapesti polgároknak arra, hogy felkészüljenek a hídlezárásra. Azt írták: sokaknak elegük van az ehhez hasonló "provokációkból és törvénysértésekből", ezért a főváros feljelentést tesz.

A Büki Zoltán vezette civil társaság szerda este hat órától hét óráig több autóval elfoglalta a Lánchidat, bár eredetileg éjfélig akarták volna korlátozni a forgalmat, hogy az Alkotmánybíróságot érintő változtatások miatt tiltakozzanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit

Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit