szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meglepő mondatokkal dicsérte Kazahsztánt Orbán Viktor az ország fővárosában, Asztanában. A kazah hírügynökség szerint összehasonlította az országot az EU-val, és megjegyezte, hogy a közép-ázsiai országban sokkal otthonosabban érzi magát. Igaz, a szó szerinti idézet alapján ennél szofisztikáltabban dicsérte a posztszovjet diktatúrát.

Ellentétben az Európai Unióval, Kazahsztánban otthon érzi magát a magyar miniszterelnök – így tudósított Orbán Viktor beszédéről az állami kazah hírügynökség, a Kazinform. A politikus erről asztanai megbeszélései után, a két miniszterelnök közös nyilatkozata során beszélt.

A Magyar Távirati Iroda is elkísérte kazahsztáni útjára a kormányfőt: cikkünk megjelenéséig 4 tudósítást és több képet is közöltek Orbán Viktor útjáról, ahogy a miniszterelnök honlapja is ír a kazahsztáni tárgyalásokról. De a kazah hírügynökség, a Kazinform által idézett mondatok kimaradtak ezekből a tudósításokból.

©

A hvg.hu megnézte a hírügynökség orosz nyelvű szövegét, amely a nem szó szerinti idézetet, összefoglaló mondatokat követően követően már pontosabban, szó szerint idézte Orbán Viktort.

„Nagyon nagy örömmel érkeztünk Kazahsztánba. Az EU-ban politikai értelemben véve egyenrangú félként kezelnek minket. Ám a származásunk alapján mégiscsak idegenek vagyunk ott, ha Brüsszelbe utazunk. Ott ugyanis nincsenek rokonaink. Ám, ha idejövünk, Kazahsztánban vannak rokonaink. Ez igencsak furcsa érzés, de

az embernek keletre kell utaznia, ha otthon akarja magát érezni.

Azért a magyar küldöttségek mindig nagy örömmel utaznak ide, önökhöz” – közölte a Kazinform szerint a magyar miniszterelnök a kazah fővárosban.

Megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, hogy valóban elhangzottak-e ezek a mondatok, vagy esetleg pontatlanul idézte a kazah hírügynökség a kormányfőt. Havasi írásban a következő választ küldte:

Sajtónyilvános miniszterelnöki eseményen, sajtótájékoztatón elhangzottakhoz általában nem – és ezúttal sem – kívánok magyarázatot, értelmezést fűzni.

Havasi szerint a tájékoztató szó szerinti leirata 1-2 napon belül hozzáférhető lesz a kormany.hu honlapon.

Az MTI híradásai szerint Orbán Nurszultan Nazarbajev kazah köztársasági elnökkel, továbbá Karim Maszimov kazah miniszterelnökkel is tárgyalt többek között a vízumkönnyítésről. Orbán háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Asztanában. Az MTI szerint Orbán azt mondta, "ésszerű mély együttműködést kialakítani Kazahsztánnal, mert ez a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa". A jövőben Magyarország kétszáz kazah diáknak biztosít ösztöndíjat – jelentette be Orbán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra alternatív valóságba került a kormánymédia, amikor Orbán Gáspár ügyével kell foglalkozniuk

Újra alternatív valóságba került a kormánymédia, amikor Orbán Gáspár ügyével kell foglalkozniuk

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Elhunyt Móricz Imre, Móricz Zsigmond fia

Elhunyt Móricz Imre, Móricz Zsigmond fia