szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyobb átláthatóságot, a tervek nyilvánosságra hozatalát követeli az a társadalmi kezdeményezés, amely a budai Vár és a volt Királyi Palota rekonstrukcióját kívánja monitorozni. A Párbeszéd a Várért Kezdeményezés elsősorban vitapartnere lenne a kormánynak, és folyamatosan tájékoztatná a közvéleményt, s a Hauszmann Bizottságnak is üzent.

Művészettörténészek, építészek, szociológusok és egyéb értelmiségiek egy csoportja új társadalmi bizottságot alakított a budai Vár és egykori Királyi Palota állami rekonstrukciójával kapcsolatban. Mint ismeretes, a (jelenleg) 34 fős, leginkább szakemberekből álló Hauszmann Bizottság dolgozza ki részleteiben a Nemzeti Hauszmann Tervet, amely a Várnegyed felújításának lesz az alapdokumentuma. A Bizottság üléseinek egy része nyilvános, a vita zárt ajtók mögött zajlik, így az sincs dokumentálva, a kormány a végén mit milyen megfontolásokból ajánl, elfogad vagy elutasít.

A Párbeszéd a Várért Kezdeményezés elindítói (Beke László művészettörténész, Beleznay Éva építész - Budapest korábbi főépítésze -, Buza Péter várostörténész, Bencsik Barnabás művészettörténész - a Ludwig Múzeum korábbi igazgatója -, Ferkai András építész, Gyáni Gábor történész, Marosi Ernő művészettörténész, N. Kósa Judit újságíró, Mélyi József művészettörténész, Perczel Anna építész, Szelényi Iván szociológus, Wessely Anna szociológus) leginkább a nyilvánosság hiányát kérik számon mind a kormánytól, mind a Hauszmann Bizottságtól.

Vitázni akarnak

„Arra kérjük a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének tagjait, osszák meg a nyilvánossággal, tárják a szakmai közvélemény elé a terveket.” olvasható a Kezdeményezés egyik, a Bizottság tagjainak címzett nyílt levelében. Már folynak a munkálatok, miközben nem látható egyértelműen a rekonstrukció iránya, elvei, a terveket nem tárták a nagy nyilvánosság elé, és a megvalósítás költségvetési terheiről is nagyságrendileg különböző becslések láttak napvilágot. A kormány még a Testület második ülése előtt közölte a sajtóval az aktuális döntéseket, s miközben a Palotából mindhárom nagy közgyűjteményt kiköltöztetni tervezi, mégis 98%-ban kulturális célokra használná az épületegyüttest. „A magyar kultúra iránti felelősség ebben a helyzetben nem teszi lehetővé a hallgatást, nem halogatható a tisztázás.”

Vidám várlátogatók
©

„Nem létezik értelmes magyarázata annak, hogy a nyilvánosság miért nem kaphat képet a tervezett intézkedésekről, hogy az ország, a város ügyei iránt elkötelezett polgárok miért nem jól informáltan, a különböző alternatívák ismeretében alkothassanak megalapozott véleményt az elképzelésekről.” magyarázza létrejöttének okát a Kezdeményezése egy másik közleményében. Ezért a társadalmi testület követni kívánja a kormány és a Hauszmann Bizottság döntéseit, megnyilatkozásait, s felhívják a közvélemény figyelmét azok építészeti, művészettörténeti, urbanisztikai, idegenforgalmi stb. vonatkozásaira, következményeire. Fontos, hogy a Kezdeményezés nem a Bizottság alternatívája, hanem a „nyilvánosságot segítő vitapartnere” kíván lenni. Ennek érdekében üléseket és rendezvényeket tart majd, és ezekről tudósítja a közvéleményt is.

A döntéseket a kormány hozza

A kormány ugyanakkor több kérdésben már döntött – a sok, gyakran egymással is vitázó elképzelést felvonultató Hauszmann Bizottságot csak javaslattevő testületnek tartja, a döntéseket a kormány hozza. A Palota legfontosabb múzeuma a Budapesti Történeti Múzeum lesz, közölte a hvg.hu-val L. Simon László parlamenti államtitkár. Rengeteg a bizonytalanság még a rekonstrukcióval kapcsolatban, hiszen nem tudni, megépülnek-e a kapcsolódó beruházások (Múzeumi Negyed, új OSZK-épület) – és egyelőre még a Lovardáról és Főőrségi épületről sincsenek meg a tervek, hogy a rekonstrukcióhoz milyen funkció párosul.

L. Simon szerint abban egyetért a Bizottság minden tagja, hogy a Várhoz hozzá kell nyúlni, „persze vannak olyanok, akik szerint a legjobb lenne a várat a jelenlegi formájában hagyni, és megvárni, amíg össze nem dől. Ők azok, akik azt is kifogásolják, hogy miért nincs játszótér a Kossuth téren” – ezzel Rév István Magyar Narancsban megjelent kritikájára utalt, aki egyébként nem magával a rekonstrukcióval nem ért egyet: „"Nem a lepusztult, rossz állapotban lévő palota felújításával van gond, nem is a palota és a Vár funkcióinak átgondolásával, hanem a felújítás anakronisztikus terveivel és a döntéshozatali mechanizmussal."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hivatalosan is most zajlik az elmúlt 150 év legmelegebb öt éve

Hivatalosan is most zajlik az elmúlt 150 év legmelegebb öt éve

Több embert is fel akart gyújtani egy nő Székesfehérváron

Több embert is fel akart gyújtani egy nő Székesfehérváron

Moszkva felfegyverzi az abház hadsereget

Moszkva felfegyverzi az abház hadsereget

Olasz meghívója szétszelfizte magát Orbánnal és Novák Katalinnal

Olasz meghívója szétszelfizte magát Orbánnal és Novák Katalinnal

A polgármester ajánlja a receptet az "ingyen" krumpli mellé Újbudán

A polgármester ajánlja a receptet az "ingyen" krumpli mellé Újbudán

335 forint egy euró

335 forint egy euró