szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Modern Városok Program második állomásán Egerben írt alá megállapodást majdnem 50 milliárd forintnyi támogatásról Orbán Viktor és az egri polgármester. Épül autóút, megújul az uszoda és a vár, és ipartelepet is fejlesztenek. Az M4-es építésének leállításáról viszont nem szívesen beszélt Orbán.

Orbán Viktor Sopron után Egerben írt alá megállapodást a megyeszékhelyek fejlesztését célzó Modern Városok Program keretében. Összessen majdnem 50 milliárd forint támogatásra számíthat Eger a közeljövőben, amit főleg uniós támogatásból finanszíroznak. A miniszterelnök szerint ezzel Európa egy régi tartozását törleszti, mégpedig azért, mert a XVI. században Eger vára megvédte Európát a török hadaktól.

2018-ig megoldanák Eger autóúttal összekötését az M3-assal, ami körülbelül 30 milliárd forint forrásigényű beruházást jelent. 6,3 milliárdból nemzeti úszó- és vízilabdacentrummá alakítanák az egri uszodát, 6 milliárdot pedig a vár fejlesztésére különítettek el. Ezeken túl 9 hektárnyi állami tulajdonú területet is kap a hevesi megyeszékhely, hogy így összesen 20 hektáron ipartelep épülhessen Egerben, valamint egy közlekedési csomópont kialakítása is felmerült, de ennek fedezete még nem tisztázott.

Orbán azzal indokolta a 23 megyeszékhely támogatását, hogy ugyan a falvak fejlesztése is fontos, de a "vidék ereje" azon múlik, hogy sikerül-e "erőközpontokat" létrehozni, amik a vidéki városok lennének.

Orbánt kérdezték az M4-es autópálya-építés leállításáról, amire kitérően válaszolta, hogy egy 600 milliárd forintot meghaladó kerettel kell gazdálkodniuk, amiből meg kell oldaniuk az autópályák országhatárig vezetését és az összes megyeközpont bekötését az autópálya-hálózatba. Ehhez hozzátette, hogy ennek a programnak a keretében Szolnokot is négysávos autóút fogja összekötni az autópályával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!