szerző:
Kálmán Attila - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Szürreális kampányzáró zajlik a hétvégi választásra készülő Ajkán és Tapolcán: a pártok aktivistái nagy élvezettel trollkodják szét egymás rendezvényeit, a jelöltek leginkább egymás lejáratásával törődnek, miközben országos politikusaik is a maguk módján próbálnak hozzájárulni a sikerhez. Az Orbánt elkísérő Balog Zoltán például a magyarokat "szívmagyarokra" és "zsebmagyarokra" osztotta: az előbbiek a polgári-keresztény értékrendet képviselik, utóbbiak pedig azok, akiknek szólt a rezsicsökkentés.

„Politikus kicsontozva” – kiáltja a pincér, amikor arról kérdezik a várost megszálló, a tapolcai vendéglőbe betérő újságírók, hogy mi a menü. Majd amikor azt tudakolják, hogy milyen pártállású politikust szolgálnak fel, legyint: „mind ugyanolyan”.

Még három nap van a vasárnapi időközi választásig, de már csütörtökön látványosan megnőtt a város lélekszáma. Kampánystábok, aláírásgyűjtő aktivisták, tévések, fotóriporterek, esetenként maguk a jelöltek lepték el az utcákat. Az ajkai MSZP-iroda vezetője például annyira komolyan veszi a kampányt, hogy még a saját autóját is teleragasztotta: motorháztetőjén egy Pad Ferenc jelöltet ábrázoló hatalmas hűtőmágnes díszeleg. Közben a pártok aktivistái egymást követik, fényképezik és filmezik, azt figyelve, ki készül provokációra. A lakosok közben ingerülten kerülgették a városszerte kirakott, a mosolygós jelöltek képével dekorált megállító táblákat.

Az ajkai MSZP-iroda - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A januárban elhunyt fideszes országgyűlési képviselő, Lasztovicza Jenő országgyűlési helyére 22 jelölt pályázik, és a választókerület központjában azt tapasztaltuk, hogy az esélytelenek nyugalmával induló parlamenten kívüli pártok „arcai” is aktívak voltak.

Orbán Viktor megérkezik Ajkára - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

„Mikor jön már ez a jóember?”

Helyesebben: inkább csak széttrollkodták egymás kampányát. Mialatt a főtér egyik oldalán a liberális Fodor Gábor és a szocialista Gőgös Zoltán belekezdett a sajtótájékoztatójába, feltűnt egy Lada Nivával az „Apostoli Magyar Királyság” kormányzója, Borbély József, hogy a kocsira szerelt hangosbeszélőn jelentse be legfőbb ígéretét, a mindenkinek járó 400 ezer forintos alapjövedelmet.

Apostoli Lada Niva Tapolcán - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Borbély a Fideszt sem kímélte. Miközben egy 150 fős tömeg a Tapolcai-tó mellett a miniszterelnökre várt, a „kormányzó” azt közölte a lakossággal, hogy elromlott Orbánék hangosítása, ezért a Fidesz elnöke a templom mellett fog szónokolni, mindenki menjen oda. Miután az akciójával nem ért sikert, leparkolt a Nivával, és elvegyült az Orbánra váró tömegben, abban reménykedve, hogy bekiabálásaival túlharsoghatja a Fidesz hangosítását.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A Szolidaritás és a DK aktivistái a Fidesz szimpatizánsaihoz hasonlóan tartották magukat a menetrendhez, azaz délután fél háromkor pontosan megjelentek a Malom-tó mellett, hogy szétfütyülhessék és szétkiabálhassák a miniszterelnök beszédét. Csakhogy Orbán a kampánykörútja végére hagyta a jobbikos irányítású Tapolcát: míg hívei és gyűlölői közel két órát vártak rá, ő közben a fideszes jelölttel, Fenyvesi Zoltánnal Sümegen lovakat simogatott, majd Szigligeten a térség polgármestereivel beszélgetett.

Amíg az emberek Orbánra vártak, igyekeztek elszórakoztatni magukat. A fideszes közönségben élénk vita bontakozott ki arról, hogy az eseményt miért nem „zárt rendezvényként” hirdették meg a térre, mert akkor „nem kellene hallgatni ezeket a buzikat”. Az ellentáborban pedig időközönként a MÁV-os hangosbemondót imitálva bejelentették, hogy az „Orbán-szerelvény” újabb fél órát késik, de a DK-s rendezvények kötelező szlogenje, a „viktátorozás” sem maradhatott el. (Az ellentüntetők végül Orbánt némileg ki is billentették a szerepéből: a szónoklata közben, amikor a demonstrálok azt kiabálták, hogy „hazudik”, legyintve mondta: „igen-igen, persze”.)

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A jobbikosokat az aktivistáik beszámolója szerint egy napja az foglalkoztatta, hogy a párt jelöltjét szerdán a békemenetes publicista, Bayer Zsolt jól kiosztotta. A város polgármestere azt mesélte a hvg.hu-nak, tűrhetetlennek tartja, hogy Bayer a kultúrházban állítólag „szarjancsizta” a jobbikos Rig Lajost. „Jött volna ezzel elő a helyi késdobálóban” – dühöngött Dobó Zoltán. A baloldali jelölt, Pad Ferenc pedig arra panaszkodott, hogy olyan szórólapokat szórnak a kerületben, mely szerint 2010-ben ő robbantotta fel a vörösiszap-tározó gátját.

„Szívmagyarok és zsebmagyarok”

Nemcsak a nagypártok aktivistái keltettek szürreális hangulatot az ajkai, tapolcai utcákon. Az Összefogás jelöltje, Szepessy Zsolt például áfakártyát ígért a választóknak, mellyel az emberek karácsonykor visszakaphatnák az addig befizetett áfájuk 30 százalékát. Az apostoli „kormányzó”, Borbély pedig arról beszélt a hvg.hu-nak, kecskemétiként azért indult Tapolcán, mert a választás időpontja az édesanyja születésnapja, amit ő a gondviselés jeleként értelmezett. Elmondása szerint az se baj, ha nem nyer, mert a kihangosítóval felszerelt autójával már 58 települést járt végig és legalább „felnyitotta az emberek szemét”. Szepessynek és Borbélynak már korábban is meggyűlt a baja a jelölteknek járó állami támogatás elszámolásával, de a „kormányzó” hangsúlyozta is, egy fillért nem fizetnek vissza, mert ők valóban a kampányra költötték a pénzt, még ha nem is érték el a 2 százalékot.

Plakáterdő Tapolcán - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Míg a csütörtök nagy része azzal telt, hogy a pártok aktivistái egymást bosszantották, és ezen láthatóan jól szórakoztak, estére akadtak „unalmasabb” események is. A tapolcai művelődési házban Balog Zoltán miniszter azt magyarázta, hogy a kormánypártnak miért kell a „szívmagyarok” mellett az anyagiakra érzékenyebb „zsebmagyarokra” is figyelnie. Okfejtése szerint a polgári-keresztény értékrend érvényesüléséhez, a választási győzelemhez az kellett, hogy a Fidesz a 2008-as szociális népszavazással maga mellé állítsa a „zsebmagyarokat” is, majd kormányra kerülve a rezsicsökkentéssel meg is tartotta maga mellett őket. Az, hogy a magyarok ilyetén felosztása mennyire sértő, nem jutott eszébe a szociális miniszternek.

Jobbikos lakossági fórum Ajkán - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Ezzel egy időben a Jobbik elnöke, Vona Gábor és Volner János, a párt parlamenti képviselője Ajkán kampányolt Rig Lajos mellett. „Egy iskolaigazgató nem kel két órakor hajnalban, hogy infarktusos beteget vigyen Balatonfüredre” – szúrt oda a mentős Rig a pedagógus Fenyvesinek, miután a fideszes képviselő többször kifejtette az elmúlt napokban, hogy magát a „keményen dolgozók és korán kelők” hiteles képviselőjének tartja. A legfurcsább az volt, hogy a jobbikos jelölt ezen a pár mondaton túl nem sokat beszélt, viszont Volner magához ragadta a szót, hogy kifejthesse a Jobbik gazdaságfilozófiáját. Ez azonban a végére már nem sokakat érdekelt, a közönség egy része elszállingózott.

200-an egy állásra

A választási fórumokat végighallgatva, a helyiekkel beszélgetve azt tapasztaltuk, hogy a Veszprém megyei lakosság mégsem annyira immúnis a politikára, mint a tapolcai vendéglő pincére.

Ha a jelöltek nem egymással voltak éppen elfoglalva, nem a másikat szidták, akkor olyan kérdéseket kaptak, mint hogyan lehet megállítani az elvándorlást, mikor ér véget a válság. Vagy amit Orbánnak szegeztek neki az ajkai hívei: milyen segítséget kaphatnak a vállalkozók. Az egyik ajkai pékség vezetője azt mesélte, akkora a térségben a munkanélküliség, hogy amikor belekezdtek a vállalkozásba, 200-an jelentkeztek az eladói állásra. De van, akinek a kampány szervezése is csak egy kereseti lehetőség. „A párttal úgy kerültem kapcsolatba, hogy a nővéremmel találtunk egy apróhirdetést, hogy aláírásgyűjtőket keresnek. Mind a ketten rászorulók vagyunk, úgyhogy elvállaltuk” – mesélte a hvg.hu-nak az Összefogás aktivistája.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Egyébként a hvg.hu által megkérdezett helyi politikusok, jelöltek egyike sem biztos a győzelemében. Mindenki úgy érzi, olyan szoros a verseny, hogy csak a vasárnapi urnazárás után derül majd ki, melyik párt stratégiája jött be. A nevük elhallgatását kérő fideszesek szerint a térséget 1998 óta képviselő Lasztoviczát nehéz pótolni, Fenyvesi Zoltán még nem elég ismert.

A Jobbikban úgy számolnak, hogy ősz óta tovább nőtt a népszerűségük az általuk irányított Tapolcán, de az MSZP-s Ajkán csehül állnak, ezért a győzelemhez el kell hódítaniuk a fideszes Sümeget, amire szerintük meg is van a remény. A szocialista kampány egyik szervezője szerint a Jobbiktól van félnivalójuk, mert az szerinte most olyan „agresszívan” terjeszkedik „az MSZP kárára”, mint a DK próbált a tavalyi európai parlamenti választás előtt. Míg februárban Veszprémben Kész Zoltán ki tudta használni a kormányellenes hangulatot, a Jobbik és az MSZP abban egyetért, hogy Tapolcán pusztán a proteszthangulat már nem lesz elég.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Hajléktalanok menedékhelye lett a riói karnevál helyszínéből

Hajléktalanok menedékhelye lett a riói karnevál helyszínéből

Kézfertőtlenítőt keres? Legyen óvatos, főleg akkor, ha a netről rendel

Kézfertőtlenítőt keres? Legyen óvatos, főleg akkor, ha a netről rendel

Ötszáz magyar tért vissza az osztrák karanténból

Ötszáz magyar tért vissza az osztrák karanténból