szerző:
MTI

Megkezdődött a veszélyes anyagok elszállítása az Illatos úti telepről, május 31-e a határidő 991 hordó elmozgatására, ezek tartalmazzák a legveszélyesebb anyagokat. A többi hordó elszállítására kiírandó közbeszerzés hetekre, hónapokra elhúzhatja a szállítást.

A Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről május 31-ig kell elszállítani azt a 991 hordót, amely a legveszélyesebb anyagokat tartalmazza - közölte a Pest megyei kormánymegbízott hétfőn a helyszínen újságírókkal. Tarnai Richárd sajtótájékoztatóján elmondta, folyamatosan szállítják el a hordókat. A veszélyes anyagot a dorogi égetőműbe viszik, ahol azokat megsemmisítik - tette hozzá.

A kormánymegbízott közölte, az országos katasztrófavédelem szakemberei azt jelezték, hogy nincs közvetlen katasztrófahelyzet a helyszínen, ezért nem folytatták a hordók elszállítását a hétvégén. Kiemelte azonban, hogy a munka folyamatos, a hordók elszállításának üteméért, a logisztikáért a hivatallal szerződésben álló cég felel. Tarnai Richárd elmondta még, a többi, veszélyes anyagot tartalmazó hordó elszállítására közbeszerzést fognak kiírni, így - reményeik szerint - legkésőbb az év végéig minden hordót elszállítanak majd. A kormánymegbízott emlékeztetett arra, hogy a teljes felszámolásra 1,1 milliárd forintot fordít a kormány. Kérdésre válaszolva elmondta, az összes veszélyes hulladéknak a 10 százalékát teszi ki az a 991 hordó, amelyet sürgősséggel kell elszállítani.

Tarnai Richárd közölte azt is, hogy a kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi az elszállítást, illetve a május 31-i időpont betartását.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el az Illatos úti telephelyen, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. A költségeket 1,1 milliárd forintra becsülte, ezt - mondta - a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) kell megelőlegeznie, majd ez az összeg a felszámolás alatt lévő vegyiművek vagyonából érvényesíthető.  A veszélyes hulladék elszállítását már több ellenzéki párt is szorgalmazta.

A kormánymegbízott hétfői sajtótájékoztatója után - szintén a helyszínen - Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője az újságíróknak azt mondta, örül, hogy megkezdődött a veszélyes anyagok elszállítása, de a többi hordó elszállítására kiírandó közbeszerzés hetekre, hónapokra elhúzhatja a szállítást. A képviselő azt is szeretné tudni, hogy milyen ütemterv szerint történik a hulladékok elszállítása, milyen anyagokról van szó, és azokat milyen körülmények között szállítják. Jelezte, levelet írt a miniszterelnöknek, személyes telepbejárásra invitálva a kormányfőt, hogy azt követően döntsenek arról, "van-e katasztrófahelyzet, vagy nincs". A képviselő úgy vélte, az összes, veszélyes anyagot tartalmazó hordót két hónap alatt el lehetne szállítani.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lángolt egy vonat a Déli pályaudvaron

Lángolt egy vonat a Déli pályaudvaron

Hiába kérték a halálos balesetet okozó sofőrt, hogy ne vezessen

Hiába kérték a halálos balesetet okozó sofőrt, hogy ne vezessen

Új kísérlet indul, rejtélyes részecskére vadásznak a CERN nagy hadronütköztetőjében

Új kísérlet indul, rejtélyes részecskére vadásznak a CERN nagy hadronütköztetőjében

Segít az időskori elbutulás ellen a gombaevés

Segít az időskori elbutulás ellen a gombaevés

50-re emelkedett az új-zélandi mészárlás áldozatainak száma

50-re emelkedett az új-zélandi mészárlás áldozatainak száma

"Lopakodó hazaárulás" - Brüsszelhez fordul az MSZP a volt KGST-bank kiváltságai miatt

"Lopakodó hazaárulás" - Brüsszelhez fordul az MSZP a volt KGST-bank kiváltságai miatt