szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a veszélyes anyagok elszállítása az Illatos úti telepről, május 31-e a határidő 991 hordó elmozgatására, ezek tartalmazzák a legveszélyesebb anyagokat. A többi hordó elszállítására kiírandó közbeszerzés hetekre, hónapokra elhúzhatja a szállítást.

A Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről május 31-ig kell elszállítani azt a 991 hordót, amely a legveszélyesebb anyagokat tartalmazza - közölte a Pest megyei kormánymegbízott hétfőn a helyszínen újságírókkal. Tarnai Richárd sajtótájékoztatóján elmondta, folyamatosan szállítják el a hordókat. A veszélyes anyagot a dorogi égetőműbe viszik, ahol azokat megsemmisítik - tette hozzá.

A kormánymegbízott közölte, az országos katasztrófavédelem szakemberei azt jelezték, hogy nincs közvetlen katasztrófahelyzet a helyszínen, ezért nem folytatták a hordók elszállítását a hétvégén. Kiemelte azonban, hogy a munka folyamatos, a hordók elszállításának üteméért, a logisztikáért a hivatallal szerződésben álló cég felel. Tarnai Richárd elmondta még, a többi, veszélyes anyagot tartalmazó hordó elszállítására közbeszerzést fognak kiírni, így - reményeik szerint - legkésőbb az év végéig minden hordót elszállítanak majd. A kormánymegbízott emlékeztetett arra, hogy a teljes felszámolásra 1,1 milliárd forintot fordít a kormány. Kérdésre válaszolva elmondta, az összes veszélyes hulladéknak a 10 százalékát teszi ki az a 991 hordó, amelyet sürgősséggel kell elszállítani.

Tarnai Richárd közölte azt is, hogy a kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi az elszállítást, illetve a május 31-i időpont betartását.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el az Illatos úti telephelyen, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. A költségeket 1,1 milliárd forintra becsülte, ezt - mondta - a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) kell megelőlegeznie, majd ez az összeg a felszámolás alatt lévő vegyiművek vagyonából érvényesíthető.  A veszélyes hulladék elszállítását már több ellenzéki párt is szorgalmazta.

A kormánymegbízott hétfői sajtótájékoztatója után - szintén a helyszínen - Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője az újságíróknak azt mondta, örül, hogy megkezdődött a veszélyes anyagok elszállítása, de a többi hordó elszállítására kiírandó közbeszerzés hetekre, hónapokra elhúzhatja a szállítást. A képviselő azt is szeretné tudni, hogy milyen ütemterv szerint történik a hulladékok elszállítása, milyen anyagokról van szó, és azokat milyen körülmények között szállítják. Jelezte, levelet írt a miniszterelnöknek, személyes telepbejárásra invitálva a kormányfőt, hogy azt követően döntsenek arról, "van-e katasztrófahelyzet, vagy nincs". A képviselő úgy vélte, az összes, veszélyes anyagot tartalmazó hordót két hónap alatt el lehetne szállítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Izraeli adatok alapján a Pfizer-BioNTech vakcina a koronavírus átadását is megakadályozza

Izraeli adatok alapján a Pfizer-BioNTech vakcina a koronavírus átadását is megakadályozza

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető