szerző:
hvg.hu

Életveszélyesnek és őrültnek tartja a bevándorlási kvótáról szóló javaslatot Orbán Viktor, és szerinte külön uniós szabályozást kellene alkotni a politikai üldözöttek, a megélhetési bevándorlók valamint a vendégmunkások ügyének kezeléséhez. A magyar miniszterelnök az Európai Parlament keddi vitája után tartott strasbourgi sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a halálbüntetés szerinte nem tabutéma, és akár évtizedes vita kezdődhet arról az EU-ban. Orbán Viktor az őt és kormányát ért kritikákkal kapcsolatos újságírói felvetésre úgy reagált: „nem szórakoztató dolog fekete báránynak lenni”.

„Mint egy szertartásnál, vannak a kötelező rituális elemek, ezeket most mind megkaptuk. A vallási rituálé elemeinek funkciója van, de annak, hogy tizenhatodszorra is megkérdőjelezzék a demokráciát Magyarországon, annak nincs értelme” – fogalmazott a miniszterelnök az első kérdéssel kapcsolatban, amelyet a magyar köztévé riportere tehetett fel.

Orbán Viktor szánalmasnak nevezte, hogy azonos ország képviselői folytattak belpolitikai vitát Strasbourgban – utalt azokra a kritikákra, amelyeket magyar ellenzéki képviselők fogalmaztak meg az EP-vitában.

Érti, hogy frusztrálja az európai liberálisokat, hogy Magyarországon a liberális párt elvesztette politikai befolyását, de ez nem ok arra, hogy támadják meg az országot – jegyezte még meg.

Orbán Viktor arról is beszélt: „szíven ütötte, amikor az 56-os magyarokat és az Afrikából érkező menekülteket egy platformon említették a vitában.

A legbonyolultabb kérdés Európában

A miniszterelnök úgy látja, hogy a bevándorlás ügye most a legbonyolultabb kérdés Európában. Orbán Viktor életveszélyesnek és őrültnek nevezte a bevándorlási kvótával kapcsolatos elképzelést, amely szerinte politikai hiba, és a következményei súlyosak lehetnek, amelyet meg kell akadályozni.

Megismételte: egy országot sem szabad megfosztani attól, hogy eldöntse, akar-e bevándorlókat befogadni vagy sem.

Orbán szerint külön-külön kell szabályozni az üldözöttek, a megélhetési bevándorlók és a vendégmunkások kérdését.

A kormányfő úgy látja, hogy a keddi vitával tettek egy-két lépést a bevándorlás ügyének megoldása felé.

Nem tabu, nem pártpolitika

Egy újságíró megkérdezte Orbán Viktortól a halálbüntetéssel kapcsolatban, tényleg azt szeretné-e, hogy az állam a gyilkosság szintjére süllyedjen.

Erre úgy reagált, hogy az ilyen büntetés nem bosszú, hanem az élők megvédése a hasonló bűncselekményekkel szemben – vagy legalább is ez is egy álláspont. Szerinte a halálbüntetés ügye nem pártpolitika, és nem tabutéma. Tiltakozik ugyanakkor az ellen, hogy az ő álláspontját morálisan olyan mélyre süllyesztik, hogy aztán nehezen tudja azt megvédeni – tette hozzá.

©

Orbán Viktor arra számít, hogy a halálbüntetéssel kapcsolatban nagyon hosszú, akár évtizedes legitim vita is jöhet Európában.

Nem jó fekete báránynak lenni

Az unió nemcsak szét akarja osztani a menekülteket, hanem arra is kényszerítené Magyarországot, hogy engedje be a menekülteket. Határozottan vissza kell venni a szabályozást nemzeti jogkörbe és nem befogadni megélhetési bevándorlókat – ismételte meg álláspontját Orbán Viktor a bevándorlás ügyében.

Egy olasz újságíró az Orbán Viktort és kormányát érő kritikákat hozta szóba a sajtótájékoztatón, valamint azt, milyen helyzetben lehet most a miniszterelnök az Európai Néppártban. „Higgye el, nem szórakoztató dolog fekete báránynak lenni” – válaszolt vissza.

Orbán szerint szó sincs arról, hogy elégedett lenne a kormányzati munkájukkal, ugyanakkor szerinte nagyon komoly eredményeik vannak, Magyarország európai sikertörténet lehet, mégsem így emlegetik.  „Neki sem esik jól, hogy nem a sikereikről beszélnek” – tette hozzá.

Vannak bizonyos európai kérdések, amelyekben el kell mondani a véleményünket, még akkor is, ha népszerűtlenek leszünk, néha a néppártban is. A bevándorlás ilyen kérdés, amit nem lehet taktikai-kényelmi kérdésként kezelni, itt az ideje, hogy valaki végre kilógjon a sorból. A problémát kívül kell tartani Európában, nem szabad beengedni – fogalmazott a bevándorlókról.

©

Ugyanez az olasz újságíró azt is megkérdezte Orbántól, hogy közel érzi-e magát Marine Le Penhez, a francia szélsőjobbos Nemzeti Front elnökéhez. Azt választ kapta: Olaszországban is biztos van valamilyen szélsőséges párt, és amit Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő mondana annak a pártnak, azt mondaná Orbán is Le Pennek.

Elhangzott még az egyórás sajtótájékoztatón, hogy a magyar miniszterelnök úgy gondolja: pechesek az unió képviselői, mert nem értik a magyar nyelv szépségeit és finomságait. Az EP tele van peches képviselőkkel, és lemaradnak a magyar nyelv finomságairól, szépségeiről - fogalmazott. A nemzeti konzultáció például teljesen jól hangzik magyarul, nincs semmi gond a megfogalmazással, igaz, nem „brüsszeliül van megírva”. Sőt, szerinte a magyar nyelv, egy direkt nyelv, így páldul „az illiberális demokrácia magyarul teljesen jól cseng, angolul viszont úgy hangzik, mint egy vérvád."

Arra kérdésre, hogy ki akar-e lépni az unióból ugyanazzal válaszolt, amit a vitán is elmondott: Magyarországon a magyar nép népszavazáson döntött az uniós tagságról, amire ma is büszkék vagyunk

Azt is mondta, rengeteg olyan ügy, európai érték van, amit meg kell vitatni, ilyen például a kereszténység és a halálbüntetés kapcsolata is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megjósolhatatlan, sikerül-e most kiegyezni a Brexitről

Megjósolhatatlan, sikerül-e most kiegyezni a Brexitről

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Philip Zimbardo: Donald Trump a legszélsőségesebb jelenhedonista

Philip Zimbardo: Donald Trump a legszélsőségesebb jelenhedonista

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Halálra rémülő mormotára támad egy róka az év természetfotóján

Halálra rémülő mormotára támad egy róka az év természetfotóján