szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ELTE Tudománykommunikáció a természettudományban mesterképzés oktatóit meglepetésként érte, hogy a szakot eltörlésre jelölte ki a kormány. A természettudomány presztízsének visszaállításáért is létrehozott szak mellett neves tudósok állnak ki.

A Tudománykommunikáció a természettudományban mesterképzés rajta van a megszüntetésre szánt egyetemi szakok listáján - értesült az Origo. A hírt a szak egyik tanára, Palugyai István újságíró is megerősítette.

Mint mondta, meglepetésként érte őket a terv, és még reménykednek benne, hogy sikerül megváltoztatni a kormány szándékát. A képzés mellett több neves kutató kiállt, köztük a Magyar Mérnökakadémia tagjai, akik szerdai közgyűlésükön  arról döntöttek, hogy levelet írnak az Emminek az ügyben.

©

Palugyai azt mondta, akik most odajárnak, illetve idén felvételiznek a szakra, ne aggódjanak, mert a képzésüket mindenképpen befejezik.

Az új felsőoktatási szakjegyzék még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, a szak eltörléséről az Emberi Erőforrások Minisztériuma értesítette az ELTE-t.

Az eltörlésre kijelölt szak mindössze négy éve indult. Az induláskor azt mondták, a szak a természettudományok presztizsének visszaállításában is segíthet. A Tudománykommunikáció a természettudományban elnevezésű szak a terület első kelet-közép-európai képzési programja. A képzésre természettudományos, műszaki vagy agrár alapképzettséggel jelentkezhettek a diákok, illetve azok is részt vehettek rajta, akik sikeresen összegyűjtöttek 50 kreditet természettudományos vagy műszaki tantárgyakból.

A felsőoktatási államtitkárság most, négy évvel később azt vetette fel, hogy a szak tanfolyamként vagy PhD-képzésként legyen elérhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Karácsony: Adják ide a vakcinát és beoltjuk Budapestet

Karácsony: Adják ide a vakcinát és beoltjuk Budapestet

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe