szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Okirat-hamisítással vádolja az ügyészség a Fidesz egyik volt alpolgármesterét, aki a feltételezés szerint hamis aláírásokkal jutott hozzá egy közhasznú civil szervezet pénzeihez. A Közbizalom Egyesület elsősorban adóforintokból gazdálkodott, a birtokunkba jutott iratokból viszont kiderül, hogy a pénz egy része a Fidesz kampányaira ment. Az ügyről a párt parlamenti képviselője, korábbi polgármestere, László Tamás is tudott, mégis azokat akarta kizáratni a Fideszből, akik szót emeltek a törvénytelenség ellen.

Súlyos botrányba keveredett a fővárosi Fidesz egyik szervezete: az ügyészség bűncselekménnyel vádolja a párt egyik önkormányzati képviselőjét, aki az előző ciklusban Rákospalota alpolgármestere volt. Bitvai Nándort azzal vádolják, hogy a Fidesz tevékenységét is segítő Közbizalom Közhasznú Egyesület elnökeként szabálytalanul vett fel pénzt az adóforintokat is felhasználó szervezet számlájáról.

Egy hónappal ezelőtt számolt be arról az Index, hogy feloszlatták a Fidesz XV. kerületi szervezetét. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a rákospalotai pártszervezet két táborra szakadt, és a belháború elmérgesedett, a felek kibékítésére már nincs lehetőség. A „belháború” elsősorban azért robbant ki, mert a Közbizalom több tagja – akik egyben a helyi Fideszben is tagok voltak – még 2012 elején számon kérték Bitvain, illetve főnökén, a volt polgármesteren, László Tamáson, hogy milyen alapon vettek fel különféle összegeket, és erről miért nem tájékoztatta az egyesület többi tisztségviselőjét. A vita milliós összegeket érint.

A helyzet pikantériája, hogy a párt alapszabálya szerint a feloszlatott alapszervezeteket a választókerületi elnöknek kell újjászerveznie. Ezt a posztot László Tamás töltötte be az utóbbi években. Az újjászervezést információink szerint a László felett álló regionális igazgató felügyeli – akinek szintén tudnia kellett a hamisítási ügyről –, ám Pesti Imre szabad kezet adott a Fidesz parlamenti képviselőjének (azaz: újra választókerületi elnök lehet), aki így kiszoríthatja a pártból kritikusait. A volt tagok nagy része időközben megkapta a helyi Fidesz újjászervezéséről szóló levelet, a feladó: László Tamás.

X-akták

Pedig, ha bebizonyosodik a vád, akkor a büntető törvénykönyv szerint Bitvai akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az ügy már bírósági szakaszban van, a Budapesti IV. és XV. kerületi Bíróság arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy június 16-án várható ítélet.

László Tamás - ujjal mutogat
©

Az ügy a Fidesz számára is kellemetlen: ha az önkormányzati képviselő lemondásra kényszerül, időközi választást kell kiírni abban a kerületben, ahol ősszel a Fidesz jelöltje alulmaradt a DK polgármesterjelöltjével, Hajdu Lászlóval szemben, sőt Bitvai is csak hajszállal nyert a körzetében.

A Közbizalom-ügy gyökerei 2011-2012 fordulójára nyúlnak vissza. Novák Ágnes, a Fidesz másik alpolgármestere olyan dokumentumra bukkant az önkormányzat hivatalában, melyen Bitvai és az egyesület elnökhelyettesének, Balogh Andrásnak az aláírása szerepelt. Miután Balogh Novák férje, az alpolgármester hamar felismerte, hogy az aláírással valami nem stimmel, és azonnal szólt a férjének – számolt be az esetről a Közbizalom elnökhelyettese. Ahogy Balogh, úgy az egyesület több tagja is azt mondta a hvg.hu-nak, megdöbbentette őket az ügy, hiszen úgy tudták, a 2005-ben alapított Közbizalom évek óta nem végez érdemi tevékenységet.

Ezt követően Balogh - ahogy a hvg.hu-nak elmesélte és az ügyészségnek is jelezte - a szervezet titkárával bement az egyesület számláját vezető bankba, ahol az is kiderült: a számláról 2011-ben Bitvai többször is pénzt emelt le. Csakhogy ehhez az egyesület legalább két vezetőjének aláírására volt szükség, Balogh pedig meglepve tapasztalta, hogy ezekhez az ügyletekhez is odakanyarította valaki az ő nevét. „Nem akartam botrányt, nem vittük nyilvánosság elé, csak azt akartam, hogy Bitvai tisztázza az ügyet. Ezért kértem, hadd nézzem meg a szervezet iratait, de ezt nem engedte. Ekkor kezdeményeztük az elnökség, majd a közgyűlés összehívását” – mesélte Balogh, amit a szervezet két másik tisztviselője is megerősített a hvg.hu-nak.

„Összeesküvés áldozata”

A birtokunkba jutott – a bírósági ügyiratok közt is szereplő – jegyzőkönyv szerint a 2012. áprilisi vezetőségi ülésen parázs vita alakult ki. Az elnökség tanácskozásán a jegyzőkönyv szerint egyszerű tagként megjelent László Tamás is, aki védelmébe vette Bitvait. Az akkori polgármester azt hangsúlyozta, helyettese nyakába szakadt minden feladat, mert szerinte a többi vezetőségi tag nem vette ki a részét a munkából, és kikérte magának, hogy gyanúsítgassák őket. Az elnökségi ülést követően összehívták az egyesület közgyűlését is, ahol László szintén megvédte helyettesét. (A politikus egyébként is szereti kézben tartani a helyi ügyeket, legutóbb úgy intézkedett egy iskola kiköltöztetésében, hogy formálisan nem is volt köze az ügyhöz.)

Bitvai Nándor
©

A jegyzőkönyv szerint az elnökségin László külön hangsúlyozta, hogy a Fidesz vezetőségének (így értelemszerűen a pártelnök alá tartozó, teljes körű felhatalmazással bíró regionális igazgatónak, Pesti Imrének- a szerk.) ő megmutatta a dokumentumokat, a párt mellette áll, elismerték a Közbizalom erőfeszítéseit. Ugyanakkor Bitvai – legalábbis a birtokunkban lévő dokumentum és a négy, a hvg.hu-nak nyilatkozó egyesületi tisztségviselő emlékei szerint – elismerte, hogy többször Balogh helyett írt alá. Majd közölte, hogy lemond az elnökségről. Ám később, a bíróság előtt a volt alpolgármester az aláírásokról már mást mondott. A 2015. március 31-i tárgyaláson a hallgatóság soraiban ülő kerületi lakos, Németh Péter a hvg.hu-nak arról számolt be, Bitvai azt állította, a pályázati és pénzfelvételi iratokat mindig eljuttatta Baloghoz, például „bedobta a levelesládájába”. Németh szerint a bíróság előtt volt alpolgármester már nem ismerte el, hogy ő írt volna alá Balogh helyett. Sőt, azt magyarázta, „egyszer csak” visszakerültek hozzá a dokumentumok, és azt állította, fogalma sem volt róla, miféle szignó van Balogh neve mellett.

A tárgyalásra szintén beült Ódor József úgy emlékezett, március 31-én Bitvai „politikai támadást” emlegetett, szerinte ő csak egy összeesküvés áldozata, az aláírásokkal őt is csak megvezették.

„Tamás családi jó barát volt”

Balogh – aki köztiszteletben álló orvos, az Uzsoki kórház ideggyógyásza – a mai napig nem érti, mi történt. „László Tamás családi jó barát volt, együtt nyaraltunk. A Fidesz elkötelezett tagja voltam, pénzzel is támogattuk a párt kampányait. Ha szólnak, hogy írjam alá az iratokat, valószínűleg megtettem volna” – mondta a hvg.hu-nak.

Baloghnak különösen az fáj, hogy őt és a feleségét is azzal támadják most a Fideszben, hogy 2012-ben „feljelentették a pártjukat”. „Tudtuk, hogy rövidesen hatályba lép egy szigorúbb törvény a civilekről, nem akartunk elvarratlan szálakat. Amikor kiderült a hamisítás, meg akartuk szüntetni az egyesületet” – mondta a Közbizalom elnökhelyettese. A szervezet egy másik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője szerint tartottak tőle, hogy más hibájából „rájuk száll” az adóhatóság, illetve féltek, hogy a Zuschlag-ügyhöz hasonló botrány szakad a nyakukba.

Ezért a fellelhető iratokat összegyűjtötték és leadták a civilek nyilvántartását végző bíróságon, majd kezdeményezték az egyesület hivatalos megszüntetését, de „büntetőjogi felelősségük tudatában” jelezték azt is, hogy egyes iratokkal, aláírásokkal gond van – amire a civil szervezeteket felügyelő ügyészség is felfigyelt, és hivatalból megindult az eljárás. Előbb a rendőrség nyomozott – írásszakértőt is kirendeltek –, majd a IV. és XV. Kerületi Ügyészség benyújtotta a bíróságra a vádiratot magánokirat-hamisítás vétsége miatt. A bíróság azt közölte a hvg.hu-val, hogy vádlotton, Bitvain kívül eddig 10 tanút hallgattak meg. A tanúk között volt Balogh és az egyesület több vezetője is, akik a hvg.hu-nak elmondták: hangsúlyozták, ők nem írtak alá, nem az ő szignójuk van az iratokon.

A pénz útja 1.

Állam → egyesület → Fidesz

Azért is fontos, hogy miképpen gazdálkodott a vagyonával a szervezet, mert a Fidesz kampányába is besegítő Közbizalom Közhasznú Egyesület elsősorban közpénzekből működött. A Fidesz pártalapítványának honlapja szerint 2009-ben és 2010-ben fórumok szervezésére, ajándékok vásárlására 480 ezer és 440 ezer forintot kapott. A Polgári Magyarországért 2009-2010-ben összesen közel egymilliárd forint állami támogatásban részesült, amit főleg civil szervezeteknek – így a Közbizalomnak – osztott tovább.

Az egyesületet támogatta – még a Demszky-érában – a fővárosi önkormányzat is 500,5 ezer forinttal. Az elnökségi jegyzőkönyv szerint ezt a szervezet korábbi elnöke, Csomós Miklós „révén” nyerték el, aki 2010-től fideszes főpolgármester-helyettes lett, de korábban is a budapesti önkormányzatban politizált.

A szervezet tanácskozásainak jegyzőkönyveiből az is kiderül, hogy a rákospalotai önkormányzattól is jelentősebb összegeket nyertek el 2010 után.

A pénz útja 2.

Bitvai → Bitvai → Bitvai

Ez azért is pikáns, mert ezek szerint az egyesület elnöke, Bitvai Nándor a civil szervezetekért felelős alpolgármesterhez, Bitvai Nándorhoz nyújtotta be a pályázatait, melyek közül egyre biztosan hamis aláírás került, majd Bitvai fel is vette a pénzt – szintén hamis aláírás segítségével. Az egykori alpolgármester a 2012. áprilisi elnökségi ülésen azt is kifejtette, higgyék el az őt támadók, nem saját célra fordította az összegeket, közösségi célokat szolgált, így a Fidesz kampányát is tudták támogatni. Az elnökségi ülésen és a közgyűlésen részt vevő több tag - köztük Balogh - is úgy emlékszik, a tanácskozáson természetesnek tartották, hogy a Közbizalom a Fideszt segítette. A jegyzőkönyvek szerint a pénzből a párttal szimpatizáló értelmiségiek előadásaihoz vettek ajándékot, vagy képkeretet "a Fidesz irodájába".

Bitvai egyébként alpolgármesterként 2012 márciusában nem támogatta a jelenlegi polgármester, Hajdu László egyesületének, a Rászorulókat Támogató Egyesület pályázatát, mert szerinte a RATE „politikai tevékenységet folytat”.

Mivel a birtokunkban lévő kézírásos jegyzőkönyv néhol olvashatatlan, megkerestük a rákospalotai önkormányzatot, hogy 2012 előtt milyen jellegű és mekkora támogatásban részesültek. A két héttel ezelőtt feltett kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak (miközben a fővárosi önkormányzat egy napon belül reagált). A XV. kerületi önkormányzat munkatársai azzal magyarázták a késlekedést, hogy időre van szükségük ahhoz, hogy az adatokat felkutassák a hivatalban. A hvg.hu-nak a Közbizalom Bitvaival szemben álló tisztségviselői ugyanakkor azt mondták, a kérdéses időszakban összesen 3 millió forint körüli összeggel gazdálkodott az egyesület.

Kerestük Bitvai Nándort is, hogy megkérdezzük, szerinte ki hamisította az aláírásokat, mire költötték a Közbizalom pénzeit, de az önkormányzat honlapján megadott mobilszámon nem értük el, sms-ünkre nem reagált, nyilvános emailcíme nem működik. Egy másik, a 2010-2014 közötti ciklusban használt címére elküldtük a kérdéseink, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt. László Tamás pedig már korábban többször leszögezte, az alapszervezet újjászervezéséig nem nyilatkozik.

A belháború

A viszony László Tamás és a Bitvai-féle csoport, illetve a szintén fideszes alpolgármester Novák Ágnes és Vízér Klára nevével fémjelzett tábor között annyira elmérgesedett a Közbizalom körüli viták miatt, hogy a polgármester 2013-ban bepanaszolta ellenfeleit a Fidesz vezetésénél és kizárásukat kérte a pártból.

Nemcsak az egyesület pénzügyei okoztak feszültséget. László kritikusai nem támogatták azt sem, hogy a polgármester az Echo Tv-s Liebmann Katalint – a Torgyán József-féle FKGP egykori budapesti elnökét – nevezze ki az önkormányzati médiacég élére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Diákhitel Központ vezérigazgatója szerint akinek versenyképes végzettsége van, az könnyen kifizeti a tartozását

A Diákhitel Központ vezérigazgatója szerint akinek versenyképes végzettsége van, az könnyen kifizeti a tartozását

Szigorúan 500 fő alatt: indul a szigligeti Várudvar Fesztivál

Szigorúan 500 fő alatt: indul a szigligeti Várudvar Fesztivál

Lezárták a szentendrei belváros egy részét, annyira rossz állapotban van

Lezárták a szentendrei belváros egy részét, annyira rossz állapotban van