szerző:
Gergely Zsófia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Senki nem tudja, hogy miért kell olyan buzgón kiköltöztetni egy fővárosi iskolát az épületéből. A szülők és a tanárok lázonganak, az illetékesek egymásra mutogatnak, miközben a legaktívabb az ügyben a Fidesz helyi országgyűlési képviselője, egykori polgármestere, akinek formálisan nem sok köze lenne az ügylethez. Titkos kínai szál, rejtélyes ingatlanbiznisz, a helyi Fidesz pártharcai egyetlen történetben. Ez a Neptun-sztori.

„Tudjuk, hogy László Tamás a körzet kormánypárti országgyűlési képviselője, de mit keresett a szülői értekezleten? Miért ült ki a legnagyobb természetességgel a Klik embere mellé, aki helyett ő válaszolt egy csomó kérdésre?” – kérdezik a Neptun utcai általános iskola tanárai és a diákok szülei a kerület volt fideszes polgármesteréről, aki azért nem polgármester már, mert tavaly az önkormányzat helyett a parlamenti munkát választotta.

Áprilisban derült ki, hogy a főváros XV. kerületében található Neptun Általános Iskola megszűnik: nagyobb része beleolvad egy másik általánosba, míg pár nemzetiségi osztály egy másik, nyelvi képzést nyújtó iskolához kerül. A Neptunba járó gyerekek, családjuk és a tanári kar persze ellenzik az iskolájuk bezárását. Mivel kérdéseikre nem kapnak megnyugtató válaszokat, összeesküvés-elméletté állnak össze a találgatások, hogy a Neptun bezárása ingatlanmutyi, esetleg a fővárosi fideszes átrendeződés egy fontos állomása is lehet.

László Tamás szerint a szülők önsorsrontók

Magát a tantestületet április 10-én tájékoztatták az iskola átszervezéséről, az azonnali felháborodás és értetlenség miatt szervezték meg néhány nappal később a szülői értekezletet, amelyen feltűnt László Tamás. A csaknem négyórás fórumon részt vevő forrásaink szerint a jelenlévők nemcsak azon akadtak ki, hogy a fideszes expolgármester váratlanul megjelent – miközben ott ült az illetékes tankerületi igazgató és a fenntartásért felelős önkormányzatot képviseletében Balázs Zoltán alpolgármester –, hanem, hogy „osztotta az észt”.

Neptun Általános Iskola
©

„Pökhendi volt, szabályosan kioktatta a szülőket – mondta az egyik résztvevő – képes volt szó szerint azt mondani, hogy önsorsrontók vagyunk, ha saját gyerekeink érdekét sem nézzük, ahelyett, hogy örülnénk, hogy egy felújított másik iskolába kerülnek át” – mondta egyikük. Egy másik szülő szerint sem kellett "a sorok közt olvasni”, a fideszes politikus szavaiból világosan lejött: „ha nagyon pampogunk, akkor rosszabbul fogunk járni”.

Azt egyetlen neptunos sem tagadta a hvg.hu-nak, hogy valamilyen változtatás régóta érett, hiszen az átszervezés hivatalos indokaként felhozott kapacitásprobléma tagadhatatlanul létezik: részben Újpalota lakosságának általános elöregedése, részben az aránytalanul meghúzott iskolai körzethatárok miatt az intézmény kihasználtsága valóban alacsony, 40 százalék körüli. Csakhogy szerintük ezen máshogy is lehetne segíteni, egy konkrét, 7 pontból álló tervet dolgoztak ki, amely több alternatívát is felvet, így többek közt azt, hogy az egyik sikeres kerületi gimnáziummal olvadhatnának össze.

„Ezek közül bármelyik jobb, ami az iskolai közösséget együtt tartja. Mégis falakba ütközünk mindenhol, az önkormányzat úgy szavazta meg az átszervezést, hogy ezekre a javaslatokra még csak ellenérvet sem mondott” – mondta a hvg.hu-nak Vlasics Ágnes, a Neptun-iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke. Pedig akárcsak a nemrég óriási botrányt kavaró, bezárást végül megúszó Raoul Wallenberg Szakközépiskola, ők is akcióztak: petíciót írtak, figyelemfelhívó futást szerveztek, sőt, a képviselő-testületi ülésen szívecskéket osztottak az önkormányzati képviselőknek. Ez volt az az ülés, melyen a testület fideszes többsége, kiegészülve a jelenlegi polgármestert, Hajdú Lászlót is delegáló Rászorulókat Támogatók Egyesülete (RÁTE) két képviselőjével igent mondott a Neptun megszűnésére. Csak a MSZP–Jobbik–LMP-koalíció nyomott nemet, a DK-s képviselők tartózkodtak.

Bumlizzanak át a gyerekek a került másik csücskébe

„A megszüntetésről a tantestület az utolsó pillanatig nem tudott semmit. Önmagában nem az épület a lényeg, lepusztult, évek óta nem volt beruházás. Nekünk az lenne a fontos, hogy az osztályok egyben maradhassanak, és a tanárok állása is megmaradjon” – magyarázta Vlasics Ágnes, aki szerint mindkettőt megígérték nekik, mégsem hisznek benne. Ellentmond az egyben maradásnak, hogy míg a tantestületet és az osztályok többsége beolvadna a Kontyfa utcai iskolába, a német nemzetiségi osztályokat egy másik, a Hartyán-iskolába tennék át.

Demonstráció az iskoláért
©

A Neptunba közel 70, sajátos nevelési igényű (rövidítve úgynevezett "sni"-s) gyerek, és még egyszer ennyi beilleszkedési-tanulási-magatartási zavarral küzdő ("btm"-es) gyerek jár. „Ezek a gyerekek valamennyien sokkal több figyelmet igényelnek, ezért is létezik a tényleges létszám mellett olyan, hogy a gyerekek számított létszáma: ez a Neptunba szám szerint járó 285 főhöz képest 340-re jön ki” – mondta Vlasics.

Azonban a tanárok és a szülők egyik fő kifogása, hogy az iskola, amelybe beolvadnának, Újpalota másik végén van. „Messze van, oda egy gyerek már nem tud gyalog elmenni, több forgalmas út is közbeesik. Az sem igaz, hogy az egy felújított, sokkal jobb iskola. A legdurvább mégis az, hogy mindezt már most szeptembertől, a 2015-2016-os tanévtől kezdve valósítanák meg” – mondta Vlasics, aki nem érti, mire ez a nagy sietség.

Újpalota keleti nyitása

Azt ugyan már lehet tudni, hogy a Neptun épületét a szintén a kerületben működő Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola kapná meg, amely középiskolai tagozattal bővülne. Csakhogy több forrásunk egybehangzóan állította, a középiskolai elindításához nincsenek meg a feltételek, nincs kész tanterv, és nincs meg rá az akkreditációjuk.

A XV. kerületben nagyon sok kínai él, itt van a kínai érdekeltségű üzletközpont, az Ázsia Center, illetve itt létesült az üzleti központnak szánt China Market. Így a kínai-magyar kéttannyelvű iskolát nem véletlenül itt hozták létre 2001-ben. Az iskolába sok magyar diák is jár, jó néhány szülő gondolta úgy a kínai gazdaság hasítása láttán, hogy gyerekeket érdemes kínai iskolába íratni.

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
©

Az egyik Neptunhoz közeli forrásunk szerint a Klik a tantestülettel eredetileg kész tényként közölte, hogy a kínai iskola veszi át a helyüket, állítólag még egy levelet is láttak, amelyet maga Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke írt alá. Ebben szerepelt, hogy a kínai iskola fenntartói kezdtek lobbizni új épületért, ezért fordultak a Klikhez, kellett nekik a nagyobb épület.

Forrásunk szerint azonban ez a hivatalos levél később eltűnt, a pár nappal későbbi szülői értekezletre már egy olyan, szintén Hanesz Józseftől származó tájékoztatással érkezett tankerületi igazgató, amely az átszervezés indokaként a kapacitásproblémát említette. De hogy a kínai iskola kapja majd meg a Neptun épületét, a képviselő-testületi ülésen is egyértelműen elhangzott.

A Neptun bezárásának felelőssége kapcsán az érintettek egymásra mutogattak: a kerület fideszes alpolgármestere, Balázs Zoltán azt találta mondani, hogy nem az önkormányzat, hanem a Klik hozta a döntést a Neptun átszervezéséről. (A Klik a fenntartó, az önkormányzat a működtető, ezért is szavazott az ügyben a képviselő-testület – a szerk.) A KDNP-s Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkára ezzel szemben kijelentette: nem a Klik, hanem az önkormányzat kezdeményezte az iskolamegszüntetést. A közoktatási törvény értelmében az iskolák megszűnése és összevonása ügyében a Klik határoz, amely viszont az Emmi alá tartozik – így ilyen ügyekben végső soron – az egyeztetéseket követően – a miniszter, Balog Zoltán dönt.

László Tamás szereti a kínaiakat

A totális egymásra mutogatást sokan nem értik, ezért indult el a találgatás: valójában ki és miért akarja bezárni a Neptunt. „Nagyon furcsa az egész jogi helyzet. Oktatási intézményeket valójában csak a Klik szervezhet át. Akkor mi szükség volt arra, hogy az önkormányzat beálljon a döntés mellé?” – tette fel a kerület LMP-s képviselője, Szilvágyi László, aki nemmel szavazott a Neptun megszüntetésére.

László Tamás
©

Szilvágyi szerint is László Tamás a főszereplő, ő „irányítja a folyamatot, pedig erre semmilyen hatásköre nincs”. Szilvágyi nem érti, mi motiválja az egykori polgármestert, de – több forrásunkhoz hasonlóan – nem tartja kizártnak, hogy a kínai-magyar iskola minél jobb helyre költöztetésének köze van ahhoz, hogy hamarosan egy nagy kínai gyógyászati központ nyílik a kerületnek ehhez közeli részén.

Szilvágyi szerint az köztudott, hogy László már az előző ciklusban a jelenlegi fideszes alpolgármester Pintér Gáborral hivatalos úton is járt Kínában, csak épp a mai napig nem derült ki, pontosan miért. A polgármestersége idején is élénk volt a kapcsolat a kerületben előszeretettel letelepedő kínaiak anyaországával: formálisan ekkoriban lett kínai testvérvárosa a XV. kerületnek, de a politikus részt vett a kínai-magyar gazdasági kamara, a ChinaCham Hungary rendezvényein is.

Még a fenntartó Klik szerint is László az illetékes

Természetesen megkerestük a Kliket részletes kérdéssorunkkal, azonban az intézményfenntartó szerint „a válaszok megadásában László Tamás országgyűlési képviselő úr az illetékes”. László Tamással első körben az illetékességét akartuk tisztázni, méghozzá a vonatkozó közoktatási jogszabályok alapján, amire azt a választ kaptuk, hogy mint a kerület országgyűlési képviselőjének „jelentős horderejű ügyben közéleti-politikai felelőssége van”. Úgy tűnik, a Neptun-iskola, a szülők és a Klik nem így gondolta, mert kiderült, hogy nem hívták meg a szülői, tanári részvétellel zajló fórumra. „Magamtól mentem oda, hogy tájékozódjak és segítsek az ügyben, amikor tudomást szereztem a szülői fórumról” – válaszolta kérdésünkre.

A fideszes országgyűlési képviselő kérdésünkre kiemelte, hogy az iskola „egy az egyben, az osztályok és pedagógusaik egyben tartásával” tud átköltözni a Kontyfa utcai iskolába. „Ezzel a szülők és a pedagógusközösség legfőbb követelése magától teljesülhet, de csak akkor, ha a közösségek egyben is maradnak” – reagált László Tamás, aki szerint a szülői fórumon a közhangulat ezzel ellentétes irányba fordult, és ezt a közhangulatot nevezte önsorsrontónak.

Rákérdeztünk, valóban van-e bármilyen kapcsolata a kínai iskolával, mivel egy forrásunk szerint László Tamás tagja az iskola 2011-ben létrehozott intézményi tanácsának. A fideszes képviselő a hvg.hu-nak megerősítette, hogy az előző ciklusban tagja volt a kínai iskola intézményi tanácsának, de szerinte az csak egy alkalommal ülésezett, azóta nem is működik”. A ChinaChammel viszont csak „informális kapcsolata” van.

"Szakembereknek" mutogatta az épületet

Miközben megpróbáltuk lekövetni a „kinek áll érdekében” kérdést, egy érdekes epizódról számolt be egyik Neptunban dolgozó forrásunk: László Tamás képviselő a tavaszi szünet alatt 3 ember társaságában megjelent az ilyenkor kihalt iskolánál, körüljárták, majd az épületbe ugyan nem, de a hozzá tartozó telekre bementek, méghozzá az oldalkapun. „Nem lehetne csak így bejönni, ha mégis, akkor a főkapun szokás, ahol a porta is van. Van az iskolában kamera, az országgyűlési képviselő kivehető a felvételen, ahogy fel-alá járkálnak az iskolánál. Látszik, hogy mutogatja, és nézelődnek” – állította.

Egy másik, a Neptun ügyét követő informátorunk szerint László Tamás előtte megkereste Tyukász Tamást, a Klik körzet szerint illetékes tankerületi igazgatóját azzal, hogy bejönne az iskolába. Azt nem tudta megmondani, hogy az országgyűlési képviselő neki is a „közéleti-politikai felelősségére” hivatkozott-e ennek indokként, de azt igen, hogy a tankerületi igazgató erre állítólag elutasító választ adott. „Nyilván tisztában volt vele, hogy nézne már az ki” – jegyezte meg forrásunk.
©

„Valóban így volt, meg kívántam nézni az iskolát, hogy milyen állapotban van. Ezt az ügy alapos mérlegelése érdekében kívántam megtenni” – reagált a fideszes politikus, mikor megkérdeztük a „bejárásról”. Azt is megerősítette, hogy a tankerületi igazgató kérte, hogy ne menjen be, mert „félreértésre adhat okot”. Arra a kérdésünkre viszont, hogy, kiknek mutogatta az iskola épületét, kik voltak vele egyszavas választ adott: „szakemberek”.

Megszólal a kínai iskola állami fenntartója

Kerestük a kínai iskola vezetőségét, először ugyan teljesen elzárkóztak, de végül a fenntartó OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Kft.-hez irányítottak bennünket. „Nincs tudomásunk arról, hogy László Tamás képviselné a fenntartásunkban működő iskolát” – közölte Perepatits Zsolt, az állami tulajdonú szervezet ügyvezető igazgatója arra a kérdésre, hogy miért képviseli ennyire a fideszes politikus az iskola érdekeit. „Semmilyet” – ez volt a rövid válasz arra, milyen posztot tölt be náluk László Tamás.

Az OMSZI vezetője határozottan tagadta, hogy megkeresték volna a XV. kerületi önkormányzatot, vagy bármely más szervet azzal, hogy bővülnének, ezért a Neptun jelenlegi épülete megfelelőbb lenne számukra. „Nem ismerjük, és nem is tartunk igényt a Neptun épületére” – közölte. A kínai nyelv középiskolai szintű, két tanítási nyelven való oktatására „jelentős igény mutatkozik, így hosszabb távon megkerülhetetlen az igény kezelése”, ez azonban nem az ő hatáskörük, feladatuk – tette hozzá, bár így egyenes választ nem kaptunk arra, hogy mi a helyzet az akkreditációjukkal.

A következő tanévet a meglévő nyolc osztállyal a jelenlegi, Kavicsos közben található épületükben kezdik, ahol a közelmúltban felújítási munkákat és energiahatékonysági fejlesztéseket is végeztek. Az iskola nem a kerületi önkormányzat tulajdona, a rendelkezésre álló tantermek száma pedig „bőséggel meghaladja az iskola feladatellátásához szükséges mennyiséget” – közölte. Az OMSZI szerint „a Neptun utcai iskola bezárása, valamint a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola esetleges későbbi, távlati tervei között nem található semmilyen ok-okozati összefüggés”.

Kinek áll érdekében? – mutyit sejtető elméletek

A Neptun bezárása miatt dühös emberek ugyanakkor továbbra is szeretnék tudni az ok-okozati összefüggést. Az egyik találgatás szerint az átszervezésnek köze lehet ahhoz, hogy hamarosan kínai gyógyászati központ létesülhet a közelben. Az Életképek című kerületi újság áprilisi számában számolt be Észak-Pesti Kórház megújuló épületeiről. A cikkben szintén László Tamás nyilatkozik arról, hogy már tárgyalások folynak a kórház legnagyobb épületének felújításáról, ahol a hagyományos kínai gyógyászati központ létesülne. Rendelőket, kollégiumot, parkolókat építenének, mert a gyógyítás mellett oktatási tevékenység is folyna a kínai központban – mondta a tervezett fejlesztésekről. Egyes találgatások szerint ennek a projektnek lehet szerepe a Neptun épületének kiürítésében.

Mások szerint komoly, egyelőre ismeretlen ingatlanügylet állhat az iskola átköltöztetése mögött. „Az Újpalota és Szentmihály közti hatalmas, beépítetlen terület közvetlenül az iskola mögött indul. Voltak már korábban is nagyszabású fejlesztési elképzelések, lehet, hogy valakinek ezzel vannak tervei” – mondta egy forrásunk. Egy másik forrásunk szerint nem a Neptun értékes, hanem a telek, amely nemcsak kifejezetten nagy más iskolákéhoz képest, de bővíthető.

Fideszes erőgyűjtés a kerületben?

László Tamás az előző ciklusban a XV. kerület polgármestere volt, a Fidesz által bevezetett tisztséghalmozási tilalom miatt kellett választania, és ő inkább a 2006 óta folyamatos képviselőségéhez ragaszkodott. A kerületi pártszervezetnek azonban továbbra is elnöke, illetve ő a választókerületi elnök. „Jelenleg is valóságos kiskirályként viselkedik, amire elnökként lehetősége is van most, hogy újjá kell szerveződni” – mondta egy önkormányzati forrásunk.
©

A kormánypárt helyi szervezetének totális megújítása elkerülhetetlen, miután – ahogy arról az Index több ízben beszámolt – a belső harcok miatt a teljes XV. kerületi szervezetet feloszlatták. Az ellenségeskedés László Tamás, illetve a korábbi alpolgármesterei körül kialakult táborok közt annyira eldurvult, hogy az alpolgármestereket és három helyi önkormányzati képviselőt kizártak a szervezetből. A Fidesz etikai bizottságának a határozatában az szerepelt: nincs remény „az egymással végletesen szembefordult” felek kibékítésére.

„Nem véletlenül bukta el ezt a kerületet a Fidesz. 2010-ben még itt is kétharmaddal nyertek” – jegyezte meg önkormányzati emberünk, aki szerint a belháború egyértelműen közrejátszott a gyatra önkormányzati választási szereplésen. A kerület polgármestere a DK-s színekben, baloldali összefogással indított Hajdu László lett, a Fidesz bukta az addigi abszolút többséget is a képviselő-testületben. A tavaszi országgyűlési választásokon is csak szűken tudott győzni László, miközben a Fidesz országosan megint tarolt.

„A fővárosban ez a kerület korábban „külterületnek” számított, nem éreztük a fideszes érdekkörök hatását. De könnyen lehet, hogy a kormánypártban az utóbbi hónapokban elindult belső harcokban László Tamásnál is magasabb polcon lévő fideszesnek ez a választókerület lehet az egyik bástyája a háttérben” – mondta. Ezt segítheti a 15. kerületi Fidesz újjászerveződése, amelyet választmányi elnökként László Tamás irányít. A tavaly ősszel győzedelmeskedő jelenlegi polgármester, Hajdu László komolyan betegeskedik, jelenleg nem is dolgozik, folyosói pletykák szerint már át is adta hatásköreinek egy részét. Egy forrásunk szerint könnyen lehet, hogy ezért háttéregyezséget kellett kötnie a Fidesszel, mindenesetre érdekes, hogy a Neptun átszervezését a fideszesek mellett pont két olyan képviselő támogatta, akik „Hajdu emberei”-nek tartanak.

Nem értik, mire a nagy kapkodás

A Neptunba járó diákok szüleit viszont érezhetően felháborítja, hogy esetleges ingatlanfejlesztési üzletek, kínai érdekeltségű beruházások vagy akár a kerületi politikai csatározások kapcsolatban állhatnak az iskolájuk bezárásával. „Elfogadjuk, hogy a kihasználatlanság miatt összevonás kell, csak nem egy ilyen messze eső, ráadásul nem is szomszédos körzetben lévő iskolával” – magyarázta egy szülő, aki az ügy politikai szálai miatt névtelenséget kért.

„Szülőként a pedagógiai program alapján választunk iskolát, márpedig a kerületben a Neptun az egyetlen, amely biztosítja az emelt szintű angol és német nemzetiségű képzést már az első osztálytól kezdve, heti 5 órában. És ezt akarják összefésülni a teljesen más, egész napos oktatási rendszerben működő Kontyfa utcaival, amely ének szakos. Mégis hogyan?” – tette fel a kérdést. Az átszervezés szerinte ráadásul törvénybe ütköző, mert a közoktatási jogszabályok szerint csak felmenő rendszerben lehetne ekkora változásokat bevezetni. „Ráadásul az új helyen rengeteg beruházást kellene végrehajtani: tanári helyiségeket, mosdókat, tantermeket, új játszóudvart, sőt, egy fedett sportcsarnokot kell építeni. Ez már meghaladja a közbeszerzési összeghatárt, vagyis pályáztatni kell – mégis hogy fog ez szeptemberig beleférni?” – tette hozzá a Neptunban tanuló gyerek szülője.

A tévében már eldőlt

„A Neptunnak már jóval korábban is ezt a sorsot szánták, lehetett tudni, hogy a rosszul meghúzott körzethatárok miatt egyre kevesebb lesz a gyerek. És az iskola nem is tudta elég vonzóvá tenni magát az itt folyó oktatással ahhoz, hogy máshonnan is ide akarjanak járni” – mondta egy ügyet jól ismerő forrásunk, aki szerint nem lesz akadály a közbeszerzés időigényessége sem. „Az ilyen helyzetekre vannak törvényi megoldások, 'fel lehet gyorsítani' az átalakítási munkákat” – mondta. Hogy miért most, és miért ennyire sietősen zárják be az iskolát, arra nem tudja a választ, annyit jegyzett meg, hogy szerinte „magasabb szinten dőlt el”, nem a kerületi önkormányzat hajtotta az ügyet, és nem is a Klik. Szerinte gyakorlatilag már eldőlt, hogy a Neptunt átszervezik.

Hasonlóan láthatta ezt az Echo Tv is, amely péntek este azzal foglalkozott – így, múlt időben – hogy „miért kellett beolvasztani a Neptunt?”. A meghívott vendég, László Tamás nem mondta, hogy ez még ne dőlt volna el. A Neptun vezetője helyreigazítást kért a tévétől, amiért úgy konferálták fel a fideszes képviselővel készült interjút, hogy „most már biztos: nem lesz ősszel új tanév a 15. kerületi Neptun Általános Iskolában”. A diákok, a szülők és az egész tantestület hivatalosan még úgy tudja, az átszervezés még csak javaslat, Balog Zoltán heteken belül hozza meg a végső döntést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

Ön is nézte? Kiderült, melyik sorozatról beszéltek a legtöbben a Twitteren

Ön is nézte? Kiderült, melyik sorozatról beszéltek a legtöbben a Twitteren

Vasúti munkagéppel ütközött, a helyszínen életét vesztette

Vasúti munkagéppel ütközött, a helyszínen életét vesztette

Harmadszorra sem sikerült Hidvéghinek, elvérzett a néppárti jelölése

Harmadszorra sem sikerült Hidvéghinek, elvérzett a néppárti jelölése

Hárman meghaltak a tűzben, miután tüntetők kifosztottak egy bevásárlóközpontot Chilében

Hárman meghaltak a tűzben, miután tüntetők kifosztottak egy bevásárlóközpontot Chilében

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó

Videó: Üzletileg nagyon bejött a horror-autómosó