szerző:
hvg.hu

Fejenként havi bruttó 4 millió 950 ezer forintot keresnek a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatói. Hatan vannak, köztük a legfőbb ügyész felesége – hangzott el a pénteki RTL Híradóban. Polt-Palásti Mariann korábban az MNB személyzeti igazgatóságát vezette, már akkor is havi kétmillió forintnál magasabb fizetésért. Tavalyi ügyvezetői igazgatói kinevezésekor több mint kétmillió forinttal nőtt a bére. Az Együtt szerint a kormány bevált módszerrel támogatja saját embereit, a Fidesztől viszont úgy reagált, hogy a jegybank független intézmény.

A jegybank személyzeti ügyekért felelős ügyvezető igazgatója Polt-Palásti Mariann.

Az RTL Híradó kiszámolta: ha 22 munkanapja van a legfőbb ügyész feleségének a jegybankban, akkor naponta 225 ezer forintért megy dolgozni.

Mellette még öten töltenek be az MNB-nél ügyvezető igazgatói pozíciót, ugyanennyi pénzért. Nekik a személyi alapbér mellé évente 500 ezer forint cafetéria is jár.

A jegybank honlapján található fizetési lista szerint egy referens fizetése a legalacsonyabb, ő 380 ezer forintot kap.

Polt-Palásti Mariann férje, Polt Péter legfőbb ügyész legutóbbi vagyonbevallása szerint havonta 1 millió 600 ezer forintot keres. Ennek alapján a Polt család állami forrásból származó havi bevétele eléri a 6,5 millió forintot.

©

 Orbán Viktor miniszterelnök korábban 2 millió forintos bérplafon bevezetését jelentette be az állami szférában. Simor András akkori jegybankelnök 8 millió forint fizetése így a negyedére esett. Utódja, Matolcsy György fizetése sem magasabb, ő 2 millió 300 ezer forint keres.

2012-ben a parlament az állami cégeknél eltörölte a bérplafont, így kaphatnak az MNB ügyvezető igazgatói majdnem 5 milliós bért.

A Kormányzati Információs Központ szerint korábban a válságból való kilábalás miatt kellett bérplafont bevezetni a közszférában, de „most már a növekedést szolgálja, hogy a kormánytól független nemzeti banki vezetők saját területükön elfogadott, a V4-hez hasonló jövedelemmel bírnak”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi

Dobogó szívet még nem dob ki az orvosi csodagép, de amit igen, annak máris örülhetünk

Dobogó szívet még nem dob ki az orvosi csodagép, de amit igen, annak máris örülhetünk

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

A nap videója: kicentizett száguldás fák és házak között

A nap videója: kicentizett száguldás fák és házak között