szerző:
hvg.hu

A legrosszabb forgatókönyv szerint akár 15 évig is eltarthat a Vegyiművek Illatos úti telephelyének kármentesítése. Ezt Baranyai Krisztina, az Együtt IX. kerületi képviselője mondta a szerdai sajtótájékoztatón. Becslések alapján a kármentesítés minimum három, de öt milliárd forintba is kerülhet, de a Miniszterelnökség részéről még nem érkezett konkrét válasz, hogy mikor és milyen forrásból kezdődhetnek meg a munkálatok. A kármentesítésre azért van szükség, mert a vizsgálatok azt mutatják, a súlyosan mérgező anyagok kijutottak a telephelyről és a környező talajvízben és élő szervezetekbenis kimutathatóak.

Akár 15 évig is eltarthat a Vegyiművek Illatos úti telephelyének kármentesítése - mondta Baranyai Krisztina IX. kerületi képviselő a szerdai sajtótájékoztatón. Az Együtt politikusa szerint minél hamarabb el kell kezdeni a kárfelmérést és “nem elég gondolkozni kármentesítésről.” Ezzel arra utalt, hogy eddig csak homályos válaszokat kapott a Miniszterelnökségtől, hogy mikor és milyen forrásból kezdődik meg a katasztrofális állapotban lévő telephely kérmentesítése és eddig nem írtak ki pályázatot a munkálatok elvégzésére. A mérgező anyagokat tartalmazó hordók elszállítása már folyamatban van és Lázár János ígérete szerint az év végéig az össze veszélyes hordót eltávolítják a telephelyről.

Katasztrófális állapotok az Illatos úti telephelyen
©

Az viszont biztos, hogy a kármentesítés nem lesz olcsó; szakértői vélemények szerint ez minimum három, de akár öt milliárd forintba is kerülhet  és az optimista becslések alapján  három évre lenne szükség, de a legrosszabb forgatókönyv 15 évről szól. A helyzetet súlyosbítja, hogy még most sem tudják pontosan, hogy mekkora mennyiségben vannak mérgező anyagok a telephelyen.

A kármenetesítésre azért lenne szükség, mert a képviselő egy független laboratóriumban  megmérette az ottani talaj és a talajvíz benzol-, klórbenzol-, AOX-, DDT-tartalmát, az eredmények extrém adatokat tartalmaztak: 54 ezerszer több benzol (egy agresszív rákkeltő anyag) volt a talajvízben, mint ami a megengedett határérték.Ami viszont még ennél is aggasztóbb, hogy a Greenpeace vizsgálatai azt mutatják, hogy a mérgező anyagok kijutottak a telephely területéről és már élő szervezetekben is kimutathatóak. Az Illatos úti telep környékéről származó csirketojásmintákban a DDT és bomlástermékei határérték fölötti mennyiségben voltak jelen; az egyik mintában a DDT mennyisége harmincszorosa volt a megengedettnek. A DDT egy több mint 40 éve betiltott rovarméreg, ami többek között káros hatással van a magzatokra és fejlődési rendellenességeket okozhat.

Simon Gergely, a Greepeace vegyianyag szakértője szerint azért fontosak a tojásminták vizsgálata, mert egyfajta látleletét adják a telephely és környékének állapotáról, de nemcsak a Greenpeace vizsgálatai riasztóak; Baranyai mérései is kimutatták, hogy a mérgezés korántsem csak a telephelyre korlátozódik, mert a környéken élő meztelencsigák szervezetében is kimutatták a DDT-t.

Évtizedek óta szennyezik a talajt a mérgező anyagokkal teli hordók
©

Simon elmondta, hogy nem egyszer azzal szembesültek, hogy a hatóságok nincsenek a helyzet magaslatán, mert amikor azt kérdezték, hogy  veszélyes lehet-e a lakosságra az Illatos úti telephely, cinikus módon a felszámoló céghez irányították őket. A szakértő egy másik példát is említett, ami azt mutatja, hogy a hatóságok nem kezelik helyén a problémát, a Ferencvárosi Önkormányzat egy légszennyezettségi mérést tett közzé a honlapján, ami azt mutatta, hogy  nincsenek mérgező anyagok a levegőben. Ezt Simon szkeptikusan fogadta, mert mint elmondta, a vizsgálatot nem szélirányban végezték és a mérés során leülepedő porral nem foglalkoztak .


Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Heteken belül törli a Google a Google+ szolgáltatását, mégsem tűnik el (teljesen) az internetről

Heteken belül törli a Google a Google+ szolgáltatását, mégsem tűnik el (teljesen) az internetről

Ez történt: annyira lebénult a Facebook, hogy már hülyeség is terjedni kezdett róla

Ez történt: annyira lebénult a Facebook, hogy már hülyeség is terjedni kezdett róla

Felfüggesztették a választási csalással gyanúsított jobbikos mentelmi jogát

Felfüggesztették a választási csalással gyanúsított jobbikos mentelmi jogát

Nekiment az MSZP Trócsányinak

Nekiment az MSZP Trócsányinak

Véletlenül oldódott meg a kórházi rejtély, mi fertőzött meg 10 brit férfit

Véletlenül oldódott meg a kórházi rejtély, mi fertőzött meg 10 brit férfit

Készüljön, jönnek a 64 és 100 megapixeles kamerájú mobilok, ráadásul még idén

Készüljön, jönnek a 64 és 100 megapixeles kamerájú mobilok, ráadásul még idén