szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor is felszólalt ma a parlamentben: Magyarországon szerinte a bérek alacsonyak, Kóka János befizette magát a kormánydelegációba, amúgy meg szügyig gázolunk egy konfliktusban. Ez volt ma a paralmentben.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Orbán: Magyarországon még mindig alacsonyak a bérek

Magyarország 7 régiójából négy Európa 20 legszegényebb régiójába tartozik – kezdte Volner János. A jobbikos képviselő szerint úgy dolgozik valaki főállásban, hogy naponta vív harcot a számlák befizetésével. A Jobbik áfacsökkentést és adórendszer-átalakítást javasolt, de a Fidesz azt nem támogatta. Miért nem fontolja meg a Fidesz a jobbikos javaslatokat? – kérdezte.

2011-2015 között 2700 milliárd forintot hagytunk a családoknál – válaszolta Orbán, aki szerint a jobbikos adórendszer nem megoldja a problémát, hanem az eredményeket is tönkreteszi. Mert először munkahely kell, ma a munkanélküliség 7-7,5 százalékos, és 4 millióan fizetnek adót.

Magyarországon még mindig alacsonyak a bérek, de a béreket nem a kormány határozza meg. A kormány csak az szja-n keresztül szól bele, ezért csökkentik jövőre 1 százalékponttal az szja-t.

Volner János szerint azonban nem a családoknál, hanem a legjobban kereső 10 százaléknál hagyták a pénzt. Nézzenek szét vidéken, nézzék meg, mekkora a nyomor – tanácsolta Orbánnak.

Olyan gazdaságpolitika nincs, ami a szegényeknek kedvez, a gazdagoknak árt és sikeres – mondta Orbán, aki szerint érdekegyesítő politikát kell folytatni.

Orbán: Szügyig gázolunk egy konfliktusban

Orbán Viktor arra volt büszke az ötév-értékelőjében, hogy a kormány a bátorságára büszke – kezdte Schiffer András, aki a magyar föld védelméről és a GMO-mentességről kérdezett.

Orbán szerint mindezek nagyon nehéz és izgalmas kérdések. Szügyig gázolunk egy konfliktusban, ugyanis kötelezettségszegési eljárást indítottak a magyar föld védelme miatt.

©

Orbán nem tud semmit a rejtélyes listáról

A jobbikos Szávay István szerint a külhoni magyaroknak szüksége van a gazdasági támogatásra is, de nem úgy, ahogy a kormány csinálja. Hiszen egy lista szerint még ki sem írt pályázatnak már megvan az eredménye, és azok nem a családi vállalkozásoknak, hanem a "vajdasági oligarcháknak" fog kedvezni.

Látta-e ezt a listát, és jóváhagyta a 11,5 milliárd jövőbeni nyerteseit?

Orbán nem érti pontosan, miről beszélt Szávay, a kormány és ő sem tárgyalt ilyen listát.

©

Szávay visszakérdezett, hogyan lehet akkor az, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium emberei már végiglátogatták a nyertes cégeket, amit egyébként a Vajdasági Magyarok Szövetség elnöke sem tagadott.

Ilyen listát nem láttunk, de ettől még lehet az hogy egy minisztérium emberei járják a határon túli cégeket. Amúgy meg a VMSZ nem a kormány tagja.

Orbán: Kóka fizetett és jött

Schiffer András felmutatott egy képet, amin Kóka János és Szijjártó Péter együtt látható, sőt együtt üzeleteltek egy fórumon. Az LMP-s képviselő szerint miközben aznap Gyurcsányt és az Altust bújtatott pártfinanszírozással vádolták, aközben Gyurcsány emberével bizniszelnek, azaz kvázi bújtatott pártfinanszírozás ez is.

Orbán szerint szezont a fazonnal keveri Schiffer. A kormány delegációjára ugyanis jelentkezni lehet, a részvételi díjat be kell fizetni. Valamilyen szűrés van persze, de politikai nincs nagyon. Köztük is vita van abban, hogy jó-e, ha kommunisták vagy a baloldali rendszer előző miniszterei elmennek a kormánydelegációval. De úgy döntöttek, hogy menjen.

Orbán szerint Kóka befizette a pénzt, és így mehetett.

A bizonyos kép:

©

Orbán sunyinak nevezte Vonát

Vona Gábor szerint bár lehetett azt hinni az elején, hogy ez egy szocialista brókerbotrány, de a Quaestor és a Kun-Mediátor után kiderült, ez egy szocialista és fideszes brókerbotrány. A gyanú szerint voltak olyanok, akik pénzt menekítettek ki a Quastorból, nyilatkoztassa a fideszeseket arról, hogy ők és családtagjait tettek-e így.

Orbán Viktor úgy válaszolt:

forduljon a nemzeti bank elnökéhez, aki minden adatot a rendelkezésére bocsát.

Vona erre: gondolja át még egyszer ezt a választ.

És akkor Orbán:

Mi nem szeretjük a sunyi embereket, a sunyi pártokat és a sunyi kérdéseket. A sunyiságot pedig visszautasítjuk.

Azt tudta, hogy Matolcsy fizetése példátlanul alacsony?

Jönnek a pattogós azonnali kérdések:

Matolcsy György havi 2,4 millió forintot keres, alelnöke Balogh Ádám bruttó 4,8 millió forintot visz haza, vagy Polt Péter felesége, aki 5 millió forintot keres havonta – mondta Burány arra utalva, hogy elméletileg 2 millió forintos bérplafon van érvényben.

Tállai András államtitkár persze nem válaszolt érdemben, hanem elmúltnyolcévezett: Simor András bezzeg 8 milliót keresett, tehát Matolcsy annál sokkal kevesebbet. Amúgy szerinte a  kérdés hiteltelen, a jegybank vezetőinek a fizetése pedig uniós összehasonlításban alacsony. Tállai személyeskedett is, majd felolvasta, hogy Burány négyszer annyi jövedelmet szerez, mint az átlagfizetés.

Öninterpelláció következik

Vejkey Imre szerint habár a hírekből úgy tűnik, alulfinanszírozott az Országos Mentőszolgálat, a költségvetés alapján nem. Csak akkor tudósítunk, ha elhangzik bármi hírértékű.

Mi lesz a turistákkal?

A jobbikos Kepli Lajos aggódik a turizmus miatt, de a kormány megnyugtatta, hogy nem fog megszűnni az idegenforgalmi adó.

MSZP: Csalnak a munkáltatók

Gúr Nándor szerint a munkáltatók nagy része csal: feketén foglalkoztat, nem vezetik korrektül a munkaidő-adminisztrációt, zsebbe fizetnek. Gúr arra kíváncsi, miért nem védi meg a kormány a munkavállalókat a kizsákmányolókkal szemben.

Czomba Sándor államtitkár elismerte, hogy a munkaügyi ellenőrzésekből valóban úgy tűnik, hogy nőtt a csalások száma 51-ről 63 százalékra), de ebből mégsem lehet azt a következtetést levonni, hogy nőtt a csalások száma. Merthogy ezt sok tényező befolyásolja, például milyen szektorról beszélünk.

1 2 3

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ma küldi fel az űrbe a NASA az új atomórát, amitől sok mindent remélnek a tudósok

Ma küldi fel az űrbe a NASA az új atomórát, amitől sok mindent remélnek a tudósok

Földrengés volt Róma közelében

Földrengés volt Róma közelében

Megállt a víz az elterelő aluljáróban, nem engedélyezik a Nagytétényi út lezárását

Megállt a víz az elterelő aluljáróban, nem engedélyezik a Nagytétényi út lezárását

Akcióba lépnek országszerte a vasúti rendőrök

Akcióba lépnek országszerte a vasúti rendőrök

1 év 8 hónap a józsefvárosi késes bringatolvajnak, akit videóra is vettek

1 év 8 hónap a józsefvárosi késes bringatolvajnak, akit videóra is vettek

Letiltotta a Facebook az ikonikus Led Zeppelin-lemezborítót

Letiltotta a Facebook az ikonikus Led Zeppelin-lemezborítót