szerző:
hvg.hu

Több ezren már jóval azelőtt megérkeztek, hogy a menet elindult volna. Tömegek vonultak a kordonon belül, és bár Budaházy egy maroknyi homofóbbal itt-ott felbukkant, nem tudtak megzavarni senkit és semmit. Nála sokkal feltűnőbb volt, hogy a szervezők által számolt 16 ezres tömeget nagyon sok rendőr kísérte. Soha ennyien, soha ilyen hatékony biztosítás mellett nem vonultak még Budapesten. Az idei Pride 16 órakor a Nagymező utca - Andrássy út kereszteződéséből indult, és 18 óra után ért a Tabánba.

©

"Egyelőre nincs semmi extra" - jelentette helyszínről fél 4 körül az Oktogon környékéről tudósítónk. Az azonban feltűnt neki, hogy a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb a rendőrségi készültség.

A Kis Földalattinál, az Oktogontól a Nagymező utcáig 4-5 méterenként állnak párban az egyenruhások. A felvonulásra igyekvők azzal számoljanak, hogy a Nagymező utca magasságábban az Andrássyn csak alapos átvizsgállás után engedik be őket a kordonon belülre, sőt, egy következő vizsgálat van az Opera előtt is.

©

A Nagymező utcánál egy időre felbukkant Budaházy György, és mintegy kéttucatnyi ordibáló "embere". Egy szivacsot lengettek páran, amire az van írva, hogy "undorító a másságotok!" - A rendőrök határozottan elkülönítették őket.

©

Amint azt a 444.hu megírta, valaki(k) az Opera környéki növényágyásokba mára virradóra trágyát önthettek, mivel erős fekália szag van a környéken. Tudósítónk szerint "érezni lehet, látni nem" a kiváltó okot, így inkább az a valószínű, hogy valamilyen műtrágyát vagy trágyalét öntözött szét valaki a környéken.

"A pártok közül eddig a PM  és a liberálisok zászlaját láttam" - jelentette tudósítónk. Transzparensek közül eddig a "Tiltja a vallásom, hogy utáljalak" és az "Egyenlő adók, egyenlő jogok?" volt számára a legfeltűnőbb.

©

Az idei Pride-on öt kamion vonul, köztük a "Nyitottak vagyunk" szerveződésé, amely több mint száz céget képvisel (- köztük a HVG-t is).

©

Erről a kamionról a menet közben élő közvetítés is megy, sőt, már el is indult:

A "Híres ember" kategóriába eddig két találatunk volna: Lang Gyöngyi (PaDöDö) ...

©

... és Árvai Péter (Prezi).

©

"Az idei szervezés jobbnak tűnik, többen is vannak kint, mint tavaly. Rendőrök is, és ők például annyian, hogy a környező utcákat is lezárták, így nincs az, mint tavaly, hogy a homofóbok bekiabálgattak  menetbe" - közölte a tömegből tudósítónk.

Egy szimplán csak vonuló pedig azt jelentette, hogy "A Nagymező utca sarkán néhány tucat ember hőbörgött a kordon másik oldalán. Amikor a szervezők emiatt szóltak, az "ellentüntetők" ordibálni kezdtek, valami olyasmit, hogy "Mi van, azért, mert rajtad egy kukás mellény van, gondolod magad valakinek?" - Erre már a rendőrök is közbeléptek, és lecsitították a kiabálókat. Sok rendőr kutyával van".

©

Újabb celebtalálat: Lakatos Márk, (aki az Origónak gyorsan le is nyalatkozott: "Mindenkinek legyen joga szeretni bárkit, nincs felsőbbrendű vagy értékesebb szeretet.")

©

Fisher Iván is megérkezett. Övé a nyitóbeszéd.

©

16 óra után kicsivel, Fischer Iván beszédével indult el hivatalosan az idei Budapest Pride felvonulás. Mint a Fesztiválzenekar vezetője elmondta, a világ nem fekete és fehér. Hanem színes. Ahogyan az emberek is.
"Ma a bátorságot ünnepeljük" - mondta. Hozzátéve: olyan világban szeretne élni ahol az óvónéni vagy óvóbácsi megvédi azt a lányt aki autóval játszik, és azt a fiút aki babázik. Olyan világban szeretne élni ahol a szülő azt mondja a coming outoló gyereknek: rendben, legyél boldog.

©

A homofóboknak viszont Fisher azt üzeni: legyetek óvatosak, mert a melegség nem nevelés kérdése, hanem veleszületett tulajdonság. És így akár a gyerekük, unokájuk is lehet az.

©

"Fisher befejezte a beszédét, az indulásra várunk"- jelentette tudósítónk. A menet közepén többen is találkoztak Gyurcsány Ferenccel és a feleségével. Izgalom nincs, csak a Nap süt piszkosul.

©

"Ünnepeljük eggyütt a világ sokszínűségét" - olvasható a több tucat (például a Google) céges zászlóval is keretezett  molinón, amit a "Nyitottak vagyunk" kamionja után lépésben haladó tömeg felé feszítenek ki. A színes lufikat itt  az idén is osztogatták, na ja, ez itt már szokás. Ahogyan a melléklet kis cetli is, amire ki-ki ráírhatja a maga üzenetét, mielőtt majd közösen, egyszerre mindegyiket elengedik.

A "Nyitottak vagyunk" kamionja a sorban a harmadik, és most érte el a Bajcsy-Zsininszky - Andrássy út sarkát.

©

A menet eleje és az első kamion lassan ráfordul a Lánchídra, a Deák térnél állítólag van egy maroknyi ordibáló. De őket a kordonon belül se nem látni, se nem hallani. A rendőri biztosítás végig szinte hermetikusan elzárja  a Pride-osoktól a homofóbokat - már amennyiben vannak. Az Andrássyval párhuzamos, szomszédos utcákat a rendőrök végig "kivonták a forgalomból".

©

Az Óriáskerék magasságában felfedezthető 20-25, síppal "ellentüntető", de a felvonulók róluk se vesznek tudomást. Nem nehézt, mivel nem is halllják őket, csak a zenék közti szünektben szüremlik be a zajuk. Ráadásul úgy tűnik, a homofóbia már nem is ragadós  - az Erzsébet téren összegűlt sok bámészkodó is inkább a kordonon belülre figyel.

A menet vége még valahol az Opera környékén lehet.

©

Budaházyék megint felbukkantak, de azon túl, hogy a fotósunk is le tudta őket kapni, "sok vizet nem zavarnak". Mivel sem a szervezők nem engedik a vonulókat a kordon közelébe, sem pedig a rendőri reteszelés nem ad arra lehetőséget, hogy az üzeneteik eljussanak a címzettekhez, "végük van". A menet közben elért a Széchenyi térre.

©

A Pride-ot a Gresham-palota környékén lényegében minden ablakból integető bámészkodók is követik. A Four Seasons Hotel teraszáról idős hölgyek szivárványos zászlót lengeve integetnek. A kordonon túl nagy tömeg gyűlt össze, de ők már ha akarnának, se tudnak a Budapest Pride--hoz az idén csatlakozni. A Széchenyi téren az Inrtercontinental felőli odalon többen vannak, mind bámészkodók.

A 3. kamionon a speaker most mondta be, hogy a "felcimkézhető" lufikat a tömeg majd a Lánchídon engedi el.  Az első kamion már a Várkert bazár előtt lehet, a menet vége viszont csak most ér oda a Grasham elé. (A Lánchíd a nem felvonulók elől lezárva - vajon hogy jutnak át Budaházyék a Duna másik oldalára?)

©

A szervezők azt közölték tudósítónkkal, hogy számításuk szeirnt több mint 12 ezren vonulnak az idei Pride-on. A "Nyitottak vagyunk" kamionja mögül most engedik a levegőbe az 1000 üzenettel felvértezett lufit. Ha a tömeg leér a hídról, indulhat megint a tánc.

Budaházyék az erzsébet hídon keresztül próbáltak kerülővel Budára jutni, de a híd közepén igazoltatták őket a rendőrök, és ezzel a dolog el is volt inzétve. A 20. Budapest Pride lassan célba ér, az utolsó kamion is a Lánchídon van. A menet eleje pedig a Tabánba ér "célba". A kamionokról már csak zene szól. A főszervezőtől tudósítónk azt a tájékoztatást kapta, hogy a korábbi becslésnél is többen, 16 ezren vonulhattak az idén. Ez minden korábbi számnál nagyobb. (Aztán később még nagyobbat mondtak: - a híradásokba már 20 ezer felvonulóról szóló hír került.)

©

A Tabán környékén minden le van zárva, nem járnak a villamosok. "Sok a rendőr, de továbbra is jó a hangulat. Mintha pikniken lennénk" - jelentette "célba érésekor" tudósítónk.

18.40-kor a rendőrség azt közölte, hogy a felvonukók két irányban tudják elhagyni a Tabánt: a 18-as villamosvonal felé, illetve a Hegyalja út irányába.

©

Epilógus: Budaházy György és csapata megérkezett a helyszínre. A Hegyalja úti felüljáró alatt, a kordonon kívül állnak meg, többségében ugyanazok az +50-os nők, akik eddig is kísérték (távolról) a felvonulást. Maguk elé tartják a korábban már megismert szivacsukat, de nem kiabálnak, csak ha jön a villamos. Amúgy csak a sípjukat fújják. Velük szemben, illeltve körülöttük 35-40 készenléti rendőr sorakozott fel.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Buszmegállóban várakozókra lövöldözött, 12 év fegyházra ítélhetik

Buszmegállóban várakozókra lövöldözött, 12 év fegyházra ítélhetik

Veterán autót is lefoglalt a bliccelés miatt a MÁV

Veterán autót is lefoglalt a bliccelés miatt a MÁV

30 éves Apple számítógépet talált a szülei padlásán, és alig hitt a szemének, amikor bekapcsolta

30 éves Apple számítógépet talált a szülei padlásán, és alig hitt a szemének, amikor bekapcsolta

Kicsit erősnek tűnik 5,6 milliárd forint a Miami Vice szivar alakú motorcsónakjáért

Kicsit erősnek tűnik 5,6 milliárd forint a Miami Vice szivar alakú motorcsónakjáért

Idén sem telik el az év Prodigy-koncert nékül

Idén sem telik el az év Prodigy-koncert nékül

Tüntetők bírságát engedte el a bíróság, jogszerűtlen volt a rendőrség

Tüntetők bírságát engedte el a bíróság, jogszerűtlen volt a rendőrség