szerző:
hvg.hu

Több ezren már jóval azelőtt megérkeztek, hogy a menet elindult volna. Tömegek vonultak a kordonon belül, és bár Budaházy egy maroknyi homofóbbal itt-ott felbukkant, nem tudtak megzavarni senkit és semmit. Nála sokkal feltűnőbb volt, hogy a szervezők által számolt 16 ezres tömeget nagyon sok rendőr kísérte. Soha ennyien, soha ilyen hatékony biztosítás mellett nem vonultak még Budapesten. Az idei Pride 16 órakor a Nagymező utca - Andrássy út kereszteződéséből indult, és 18 óra után ért a Tabánba.

©

"Egyelőre nincs semmi extra" - jelentette helyszínről fél 4 körül az Oktogon környékéről tudósítónk. Az azonban feltűnt neki, hogy a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb a rendőrségi készültség.

A Kis Földalattinál, az Oktogontól a Nagymező utcáig 4-5 méterenként állnak párban az egyenruhások. A felvonulásra igyekvők azzal számoljanak, hogy a Nagymező utca magasságábban az Andrássyn csak alapos átvizsgállás után engedik be őket a kordonon belülre, sőt, egy következő vizsgálat van az Opera előtt is.

©

A Nagymező utcánál egy időre felbukkant Budaházy György, és mintegy kéttucatnyi ordibáló "embere". Egy szivacsot lengettek páran, amire az van írva, hogy "undorító a másságotok!" - A rendőrök határozottan elkülönítették őket.

©

Amint azt a 444.hu megírta, valaki(k) az Opera környéki növényágyásokba mára virradóra trágyát önthettek, mivel erős fekália szag van a környéken. Tudósítónk szerint "érezni lehet, látni nem" a kiváltó okot, így inkább az a valószínű, hogy valamilyen műtrágyát vagy trágyalét öntözött szét valaki a környéken.

"A pártok közül eddig a PM  és a liberálisok zászlaját láttam" - jelentette tudósítónk. Transzparensek közül eddig a "Tiltja a vallásom, hogy utáljalak" és az "Egyenlő adók, egyenlő jogok?" volt számára a legfeltűnőbb.

©

Az idei Pride-on öt kamion vonul, köztük a "Nyitottak vagyunk" szerveződésé, amely több mint száz céget képvisel (- köztük a HVG-t is).

©

Erről a kamionról a menet közben élő közvetítés is megy, sőt, már el is indult:

A "Híres ember" kategóriába eddig két találatunk volna: Lang Gyöngyi (PaDöDö) ...

©

... és Árvai Péter (Prezi).

©

"Az idei szervezés jobbnak tűnik, többen is vannak kint, mint tavaly. Rendőrök is, és ők például annyian, hogy a környező utcákat is lezárták, így nincs az, mint tavaly, hogy a homofóbok bekiabálgattak  menetbe" - közölte a tömegből tudósítónk.

Egy szimplán csak vonuló pedig azt jelentette, hogy "A Nagymező utca sarkán néhány tucat ember hőbörgött a kordon másik oldalán. Amikor a szervezők emiatt szóltak, az "ellentüntetők" ordibálni kezdtek, valami olyasmit, hogy "Mi van, azért, mert rajtad egy kukás mellény van, gondolod magad valakinek?" - Erre már a rendőrök is közbeléptek, és lecsitították a kiabálókat. Sok rendőr kutyával van".

©

Újabb celebtalálat: Lakatos Márk, (aki az Origónak gyorsan le is nyalatkozott: "Mindenkinek legyen joga szeretni bárkit, nincs felsőbbrendű vagy értékesebb szeretet.")

©

Fisher Iván is megérkezett. Övé a nyitóbeszéd.

©

16 óra után kicsivel, Fischer Iván beszédével indult el hivatalosan az idei Budapest Pride felvonulás. Mint a Fesztiválzenekar vezetője elmondta, a világ nem fekete és fehér. Hanem színes. Ahogyan az emberek is.
"Ma a bátorságot ünnepeljük" - mondta. Hozzátéve: olyan világban szeretne élni ahol az óvónéni vagy óvóbácsi megvédi azt a lányt aki autóval játszik, és azt a fiút aki babázik. Olyan világban szeretne élni ahol a szülő azt mondja a coming outoló gyereknek: rendben, legyél boldog.

©

A homofóboknak viszont Fisher azt üzeni: legyetek óvatosak, mert a melegség nem nevelés kérdése, hanem veleszületett tulajdonság. És így akár a gyerekük, unokájuk is lehet az.

©

"Fisher befejezte a beszédét, az indulásra várunk"- jelentette tudósítónk. A menet közepén többen is találkoztak Gyurcsány Ferenccel és a feleségével. Izgalom nincs, csak a Nap süt piszkosul.

©

"Ünnepeljük eggyütt a világ sokszínűségét" - olvasható a több tucat (például a Google) céges zászlóval is keretezett  molinón, amit a "Nyitottak vagyunk" kamionja után lépésben haladó tömeg felé feszítenek ki. A színes lufikat itt  az idén is osztogatták, na ja, ez itt már szokás. Ahogyan a melléklet kis cetli is, amire ki-ki ráírhatja a maga üzenetét, mielőtt majd közösen, egyszerre mindegyiket elengedik.

A "Nyitottak vagyunk" kamionja a sorban a harmadik, és most érte el a Bajcsy-Zsininszky - Andrássy út sarkát.

©

A menet eleje és az első kamion lassan ráfordul a Lánchídra, a Deák térnél állítólag van egy maroknyi ordibáló. De őket a kordonon belül se nem látni, se nem hallani. A rendőri biztosítás végig szinte hermetikusan elzárja  a Pride-osoktól a homofóbokat - már amennyiben vannak. Az Andrássyval párhuzamos, szomszédos utcákat a rendőrök végig "kivonták a forgalomból".

©

Az Óriáskerék magasságában felfedezthető 20-25, síppal "ellentüntető", de a felvonulók róluk se vesznek tudomást. Nem nehézt, mivel nem is halllják őket, csak a zenék közti szünektben szüremlik be a zajuk. Ráadásul úgy tűnik, a homofóbia már nem is ragadós  - az Erzsébet téren összegűlt sok bámészkodó is inkább a kordonon belülre figyel.

A menet vége még valahol az Opera környékén lehet.

©

Budaházyék megint felbukkantak, de azon túl, hogy a fotósunk is le tudta őket kapni, "sok vizet nem zavarnak". Mivel sem a szervezők nem engedik a vonulókat a kordon közelébe, sem pedig a rendőri reteszelés nem ad arra lehetőséget, hogy az üzeneteik eljussanak a címzettekhez, "végük van". A menet közben elért a Széchenyi térre.

©

A Pride-ot a Gresham-palota környékén lényegében minden ablakból integető bámészkodók is követik. A Four Seasons Hotel teraszáról idős hölgyek szivárványos zászlót lengeve integetnek. A kordonon túl nagy tömeg gyűlt össze, de ők már ha akarnának, se tudnak a Budapest Pride--hoz az idén csatlakozni. A Széchenyi téren az Inrtercontinental felőli odalon többen vannak, mind bámészkodók.

A 3. kamionon a speaker most mondta be, hogy a "felcimkézhető" lufikat a tömeg majd a Lánchídon engedi el.  Az első kamion már a Várkert bazár előtt lehet, a menet vége viszont csak most ér oda a Grasham elé. (A Lánchíd a nem felvonulók elől lezárva - vajon hogy jutnak át Budaházyék a Duna másik oldalára?)

©

A szervezők azt közölték tudósítónkkal, hogy számításuk szeirnt több mint 12 ezren vonulnak az idei Pride-on. A "Nyitottak vagyunk" kamionja mögül most engedik a levegőbe az 1000 üzenettel felvértezett lufit. Ha a tömeg leér a hídról, indulhat megint a tánc.

Budaházyék az erzsébet hídon keresztül próbáltak kerülővel Budára jutni, de a híd közepén igazoltatták őket a rendőrök, és ezzel a dolog el is volt inzétve. A 20. Budapest Pride lassan célba ér, az utolsó kamion is a Lánchídon van. A menet eleje pedig a Tabánba ér "célba". A kamionokról már csak zene szól. A főszervezőtől tudósítónk azt a tájékoztatást kapta, hogy a korábbi becslésnél is többen, 16 ezren vonulhattak az idén. Ez minden korábbi számnál nagyobb. (Aztán később még nagyobbat mondtak: - a híradásokba már 20 ezer felvonulóról szóló hír került.)

©

A Tabán környékén minden le van zárva, nem járnak a villamosok. "Sok a rendőr, de továbbra is jó a hangulat. Mintha pikniken lennénk" - jelentette "célba érésekor" tudósítónk.

18.40-kor a rendőrség azt közölte, hogy a felvonukók két irányban tudják elhagyni a Tabánt: a 18-as villamosvonal felé, illetve a Hegyalja út irányába.

©

Epilógus: Budaházy György és csapata megérkezett a helyszínre. A Hegyalja úti felüljáró alatt, a kordonon kívül állnak meg, többségében ugyanazok az +50-os nők, akik eddig is kísérték (távolról) a felvonulást. Maguk elé tartják a korábban már megismert szivacsukat, de nem kiabálnak, csak ha jön a villamos. Amúgy csak a sípjukat fújják. Velük szemben, illeltve körülöttük 35-40 készenléti rendőr sorakozott fel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!