szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több évtizedes munkával, alapos stratégia alapján felépített rendszer van az Orbán-vagyon mögött, és jóval többről van itt szó erkölcsileg megkérdőjelezhető vagyonosodásnál: alattvalói és vazallusi függésre épített, új állammodellről – mondta Ferenczi Krisztina utolsó interjújában, amit a Népszabadságnak adott három nappal halála előtt. A beszélgetés a lap hétfői számában olvasható.

Ferenczi Krisztina oknyomozó újságíróként dolgozott. Az Orbán-bányákról írt Magyar Hírlap munkatársai 2001-ben az Év újságírójává választották. 2006-ban jelent meg Szüret - Az Orbán-vagyonok nyomában című könyve, majd 2014-ben A Narancsbőr. Idén a Szüretet újra kiadták.

Utolsó interjújában arról beszélt, hogy Orbán Viktor személyes vagyonosodását sokáig még a sajtómunkások is huszadrangú kérdésként kezelték, őt pedig „tapintatosan hülyének nézték”, amiért éppen ezt a területet vizsgálta. Úgy látta: alaposan átgondolt stratégia van a miniszterelnök és köre gazdagodása mögött, amelynek kiviteli tervei valószínűleg még „Simicska Lajos briliáns agyában születhettek meg a kezdet kezdetén”.

Ferenczi Krisztina az utána következőknek azt javasolta: elsősorban azt kellene majd tovább vizsgálniuk, hogyan született meg az Orbán-közeli kör, Mészáros Lőrinc, Garancsi István és a többiek vagyona.

„Ha megyünk is kifelé a jogállamból, azért minden közpénzes tranzakciónak nyoma kell maradjon, és ez alighanem ezután is így lesz. Annak a megértése a legsürgetőbb, hogy kik ők valójában, és mi a szerepük az Orbán-rendszerben, a pénz, a vagyon és a hatalom körforgásában” – fogalmazott.

©

Szerinte a 25 éves, szisztematikus építkezés és az ellenfelek végtelen kényelmessége, rövidlátó ostobasága vezetett a mostani kormány sokáig szinte korlátlan törvényhozó hatalmához. Orbán Viktort az interjúban nagyon dörzsölt hatalomtechnikusnak nevezte, aki mögött a másik oldal fokozatosan lemaradt. A miniszterelnök és körének felemelkedésében nagy szerepe volt az évtizedes Puch–Simicska-összebútorozásnak is, ami tulajdonképpen nyílt titok már – tette hozzá.

Ferenczi Krisztina úgy látta: ezen folyamatok ellen leginkább az öntudat erősítésével és a hozzáférés növelésével lehet fellépni, meg kell próbálni mérsékelni a kiszolgáltatottságot. Ehhez jó eszköz lehet az internet, amelyet nemcsak a gyerekek, a szülők is használhatnak, információszerzésre, tájékozódásra, ügyintézésre is. "A tájékozódás esélye és az öntudat teheti a legtöbbet a cseléd-Magyarország visszatérése ellen" – fogalmazott.

Ferenczi Krisztina múlt csütörtökön hunyt el. 65 éves volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Navalnij úton van Oroszországba

Navalnij úton van Oroszországba

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány