szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elítélte a "holokamuzó" jobbikos önkormányzati képviselőt Debrecen város közgyűlése pénteki zárt ülésén, de a politikus méltatlanságát nem tudták kimondani.

Debrecen polgármestere, Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta: a méltatlanság kimondásának nem voltak meg a jogszabályi feltételei, de a közgyűlés ezúttal is szükségesnek tartotta elítélni Ágoston Tibor jobbikos képviselő magatartását.

A polgármester emlékeztetett: amikor elhangzott Ágoston Tibornak egy pártrendezvényen az ominózus kijelentése, előbb a város vezetése, majd a közgyűlés is határozatban határolódott el a képviselő szavaitól.

"Semmilyen tekintetben nem elfogadható, hogy valaki viccet csináljon belőle, relativizálja, vagy tagadja a holokausztot, a világtörténelem legnagyobb bűnét" - mondta Papp László. Hozzátette: a zsidó közösség tagjai megbecsült, értékes polgárai Debrecennek, és fontos érdek, hogy a városban működő felekezetek közötti egyetértést senki ne tudja megbontani.

A közgyűlés "morális és politikai értékrendje alapján" elítélte Ágoston Tibor magatartását, és felszólította, hogy kövesse meg az érintett zsidó közösséget és Debrecen valamennyi polgárát - ismertette a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezésére elfogadott határozatot Papp László. A Debreceni Járásbíróság márciusban első fokon 750 ezer forint pénzbírsággal sújtotta Ágoston Tibort a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság bűnösnek mondta ki Ágoston Tibor, aki 2014. január 12-én a Jobbik Magyarországért Mozgalom doni áldozatokról tartott megemlékezésén szándékos szóviccel élve - a vádirat szerint - a "holokamu", "holokaszt" kifejezéseket használta. A tárgyaláson Ágoston Tibor tagadta a bűncselekmény elkövetését, mint fogalmazott, a kettős mérce ellen kívánt fellépni. Szerencsétlen nyelvbotlásnak nevezte az inkriminált kifejezés, és elnézést kért, ha valakit megsértett vele. "Fejet hajtok minden áldozat előtt" - jelentette ki.

Perbeszédében az ügyész a bűncselekmény súlyosságára hívta fel a figyelmet, arra, hogy a vádlott elkövette a holokauszt tényének nagy nyilvánosság előtti tagadását, és börtönben letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte, próbaidőre felfüggesztve.

A vádlott védője szerint nem állapítható meg a tényállás, és a szándékosság sem bizonyított. Megismételte, hogy a vádlott minden áldozat előtt fejet hajt. Kérte a vádlott bűncselekmény hiányában való felmentését. Az ügyész súlyosítást, míg az ügyvéd felmentést kért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!