szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyülekezési joggal visszaélés miatt ítélnének el egy plakátletépő aktivistát Pécsett, miután egy kisebb csoporttal közösen rongálta meg a kormány egyik plakátját.

Heindl Péter civil aktivista a hétvégén kapta meg a Pécsi Rendőr-főkapitányság határozatát, amely szerint hat nap elzárással vagy 30 ezer forintos pénzbírsággal büntetnék a kormány egyik pécsi bevándorlásellenes plakátjának megrongálásáért – írja a helyi online lap, a Bama.hu.

A lap azt írja, a szóban forgó plakátot a férfi egy kisebb civil csoporttal közösen rongálta meg a 6-os út pécsi szakaszán, a rendőrség telephelyének kerítésén. Akkor többeket kihallgattak a rendőrök, de azóta a bíróság kimondta, a plakátrongálás a szabad véleménynyilvánítás körébe tartozik, így nem büntethető.

Heindl Péter ellen ezért gyülekezési joggal való visszaélés miatt indult eljárás.

Az aktvivista az elsőfokú, nem jogerős határozattal kapcsolatban azt mondta, hogy fellebbezni fog a rendőrségen, de ha kell, tovább, bíróság elé is viszi az ügyet. Ha végül jogerősen elítélik, leüli a büntetést, ugyanis nem dolgozik (a büntetés kiváltásaként) és bírságot sem fizet egy ilyen államnak.

Mint arról beszámoltunk, az Együtthöz kapcsolódó Y-GEN szervezet aktivistái ellen eközben Budapesten megszűnt az eljárás, pont azért, mert a bíróság kimondta, az Alaptörvény biztosította jogukkal éltek az aktivisták, amikor letépték a plakátokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában

Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában