szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Méltatlannak és ízléstelennek tartja a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület a Magyar Úszószövetség megfogalmazását, miszerint a Bol-dog névre keresztelt vizes vb-s kabalapuli "koraszülött volt".

"Bol-dog kimúlt. Koraszülött volt" – ezzel a mondattal jelentette be a Facebookon a Magyar Úszószövetség, hogy lecserélik a Bol-dog névre keresztelt félelmetes fehér pulit a 2017-es magyar vizes vébé szervezői, és hogy a szervezőbizottság a Magyar Úszószövetséggel és a Magyar Vízilabda-szövetséggel együtt pályázatot hirdet az új kabalaállat megtervezésére.

Éppen ezzel a mondattal van baja a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesületnek (KORE), mely nyílt levélben fejezte ki tiltakozását a megfogalmazással szemben.

©

A KORE nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a koraszülés ma Magyarországon népbetegségnek tekinthető, nagyjából minden 10. újszülött koraszülött. "A koraszülés traumatikus élethelyzet, amely súlyosan megviseli az érintett családokat, következményeit gyakran élethossziglan viselik, ugyanakkor a társadalomban rengeteg negatív sztereotípia él ezzel kapcsolatban" – írják.

Álláspontjuk szerint a koraszülöttség ilyen kontextusban való említése a téma súlyához képest méltatlan és ízléstelen.

"Annyival tartozunk Bol-dog emlékének, hogy közöljük, nem is volt annyira csúnya, mint amilyennek beállították. Az a förmedvény, amely bejárta a sajtót, nem Bol-dog, hanem csak egy maszk volt, amelyet egy vállalkozó szellemű munkatársunk zárt körben magára öltött" – írták szerdán a Magyar Úszószövetség közösségi oldalán. "Azért volt olyan nagy a szeme, hogy kilásson. Ezt a figura készítői korrigálták. Amúgy a kis pulit Kazanyban szeretettel fogadták, de ha a sportbarátoknak nem nyerte el a tetszését, akkor el kell búcsúznunk tőle. Nyugodjon békében" – tették hozzá, egy fotót mellékelve a fekete háttért előtt búcsúzó Bol-dogról.

Mint arról beszámoltunk: Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke az ATV interjújában már megtagadta a kabalaállatot, bár először tagadta, hogy valaha is látta volna Bol-dogot, "az emberméretű szörnyületet", amelynek horrorisztikus fotója hétfőn kezdett terjedni az interneten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!