szerző:
MTI

Ha képesek felkelni ebben az országos esős időben, a következő ígéretes, központi programok várnak Önökre az állam szervezésében.

Országszerte egyházi, illetve családi programokkal kísért önkormányzati rendezvényeket tartanak ma, az augusztus 20-ai állami ünnepen. Az államalapításra emlékező központi ünnepségek, mint mindig, most is a fővárosban lesznek. Hogy is lehetne máshogy: délelőtt zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődik az állami ünnepség, amelyet délután a Szent István-bazilika előtt tartandó ünnepi szentmise, majd a Szent Jobb-körmenet követ, este pedig a tűzijáték zárja a napot - adja hírül az MTI.

Az időkép mai előrejelzése fehős, elszórtan esős időt mond, előfordulhatnak zivatarok is.

Aki nagyon siet, reggel fél kilenckor, a fővárosi Kossuth téren Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával és tisztavatással még elcsípheti az ünnepi rendezvények legelejét. A zászlófelvonás előtt katonai bemutatókkal és zenével várják az érdeklődőket a Parlament előtti térre. Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntője után a honvédtisztjelöltek leteszik esküjüket, majd Áder János köztársasági elnök mond ünnepi beszédet. A legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet 11 órakor adja át a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök. Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik a Szent István-bazilika előtt, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével. A szertartás a 18 órakor kezdődő Szent Jobb-körmenettel zárul. A nemzeti ünnep alkalmából a Parlamentben 10-től 16 óráig nyílt napot tartanak (nincs is jobb annál, mint gyerekkel eltévedni az Országházban).

A központi rendezvények az este kilenc órakor kezdődő tűzijátékkal zárulnak, melyekről lapunk rendhagyó módon készül beszámolni.

Számos vidéki és a határon túli magyarlakta településen tartanak családi programokkal kísért megyei és települési önkormányzati ünnepséget, ökumenikus istentiszteletet, szentmisét, tűzijátékot. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egész napos hagyományőrző programokat rendez.

Tudta-e?

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. Az Országgyűlés 1991-ben döntött úgy, hogy a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül augusztus 20-át jelöli meg állami ünnepként.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Őrizetbe vettek három embert a törökországi vonatbaleset miatt

Őrizetbe vettek három embert a törökországi vonatbaleset miatt

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

Kis magyar alternatív valóság: mit tehetünk, ha az állam csak rombolja az iskolát?

Kis magyar alternatív valóság: mit tehetünk, ha az állam csak rombolja az iskolát?

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett