szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kinyitották a Keletit a menekültek előtt, akik megrohamozták a vonatokat, akárhová is menjenek.

Szó nélkül elállt a rendőrsorfal a Keleti pályaudvar főbejárata elől, az oldalsó bejáratokról is visszavonták őket, a menekülteket pedig beengedték az épületbe – jelentették munkatársaink.

Óriási tömegjelenet alakult ki, a menekültek bármilyen vonatra megpróbáltak feljutni, a 6-os vágányról Békéscsaba-Lőkösháza irányába induló szerelvénynél is óriási volt a tumultus. A menekültek között elterjedt, hogy ez a szerelvény Romániába megy, ezért többen leszálltak.

Kollégáink szerint a menekültek az újságíróktól kérdezgették, melyik vonat hová megy, a rendőrök eltűntek, a MÁV sem segített sokat nekik. Kaotikus helyzet alakult ki, verekedések törtek ki, több menekült rosszul lett, vonatról vonatra rohantak a síneken keresztül.

©
©

A Keleti kinyitása ellenére a menekültek Németországba továbbra sem tudnak eljutni, a MÁV ugyanis nem sokkal korábban bejelentette, további intézkedésig leállítja az összes Budapestről induló közvetlen nyugat-európai járatot. Munkatársunk szerint a kezdeti roham után egyre több menekült ment ki vissza, a pályaudvar épülete elé.

Váczi Viktor, a MÁV helyettes szóvivője azt mondta, a jelenlegi helyzetben Nyugat-Európába csak a nyugati, illetve az északi határ közvetlen közelében lévő állomásokról lehet utazni külső vasúttársaságokkal, Hegyeshalomról és Szobról. Hozzátette, azért fogadják el a belföldi járatokon a nemzetközi jegyeket, hogy ezekre az állomásokra el tudjanak jutni a Nyugat-Európába tartó utasok. A döntés miatt ezek a járatok külföldi szakaszukon is késhetnek.

Csütörtök reggel a 7.10-es bécsi-müncheni Railjet szerelvénye még bent állt a Keletiben, kollégánk le is fotózta, de azt nem tudni, hogy végül elindult-e Ausztria és Németország felé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!