szerző:
MTI / hvg.hu

Megállt Bicskén az a migránsokkal teli vonat, amely csütörtök délelőtt indult el a budapesti Keleti pályaudvarról. A rendőrök le akarták szállítani a bevándorlókat, hogy a bicskei befogadóállomásra szállíthassák őket, végül azonban mindenkit visszatereltek a vonatra. A vonat órák óta az állomáson vesztegel, az időközben kiürített peronon keresztül néhány migránst kikísértek. Sötétedésre fokozódott a hangulat, egy fiatal nő a vonat elé akart ugrani, a menekültek egyre dühösebben skandálnak. Fél 8 körül egy civileket is szállító vonatról további több tucat menekültet szállítottak le Bicskén.

Bicskén megállt az a Sopron felé közlekedő vonat, amelyre annak reményében kapaszkodott fel több száz menekült a Keleti pályaudvaron, hogy eljuthatnak Ausztriába. A rendőrök megpróbálták leszállítani, és buszokhoz kísérni a bevándorlókat.

A helyszínen mintegy 20 rendőrségi jármű látható, autók, kisbuszok és terepjárók, valamint személyszállításra alkalmas buszok. Tudósítónk szerint a migránsok nem akarnak leszállni a vonatról, és azt kiabálják, "Szíria! Szíria!". Pontosabban a rendőrök megpróbáltak mindenkit leterelni a vonatról, de nem tudták uralni a helyzetet, ezért végül mindenkit visszatereltek a szerelvényre.

A menekültek szomjaznak az elképesztően tömött vonaton, sokan azt kiabálják "water, water". Vizet azonban nem kapnak, egy MÁV-dolgozó tudósítónk szerint elsétált előttük egy göngyöleg vízzel, majd mikor az újságírók kérdőre vonták emiatt, azt mondta, azt maguknak viszi. Egy másik, későbbi epizód szerint a rendőröktől nem is fogadtak el vizet, csak akkor, amikor egy újságíró adta oda a menekülteknek.

Később a rendőrök is nagyobb mennyiségű vizet és csokit osztottak volna szét közöttük, de nem fogadták el, hanem kupacokba halmozták a peronon.

©

Időről-időre skandálnak is a menekültek, azt, hogy "no camp, no camp", illetve "Germany, Germany".

Sötétedésre durvult a helyzet

Sötétedésre fokozódott a hangulat: tudósítónk szerint vonat elé próbált ugrani egy fiatal menekült nő. A sajátjai próbálták visszatartani, majd többen rávetették magukat. Erre nagyon sok rendőr odaőcsült, húszan-harmincan vettek körül négy embert.

Közben a másik peronon néhány tucat menekült leült, őket nem engedték oda az órák óta az állomáson veszteglő vonathoz. Nem tudni, hogy ők kik, és honnan jöttek, de tudósítónk szerint valószínű, hogy a helyi menekülttábor lakói, akik talán azt remélik, hogy így majd kijuthatnak Németországba. Hatalmas üdvrivalgás tört ki, amikor közülük néhányat átengedtek a vonathoz.

Fél 8 körül egy civileket szállító személyvonat futott be Budapest felől az állomásra. A rendőrök felszálltak, és kb. 50 migránst leszállítottak a vonatról. Ez újabb elégedetlenséget okozott a menekültek között. Az újonnan érkezőket egyből a buszokhoz viszik tudósítónk szerint, nem engedik, hogy a vonat mellett tüntetőkhöz csatlakozzanak.

Műveleti terület lett, de mégsem

Napközben ketten rosszul is lettek a melegben, hozzájuk orvosok szálltak fel. Egy kislányt, akit apja kísért, a mentők láttak el a helyszínen. Kisebb veszekedés lett belőle, hogy utána a rendőrök nem akarták őket visszaengedni a családjukhoz a vonatra, utóbb azonban mégis visszamehettek.

©

Gyerekek is vannak a vonaton, tudósítónk 3-15 éveseket látott. A soproni szerelvényről korábban a bevándorlók azt hitték, hogy eljutnak vele Nyugat-Európába, ezért tömegesen szálltak fel rá a Keletiben. Sok rendőr is csatlakozott hozzájuk. Munkatársunk a Keletiben civil tolmácsoktól úgy értesült, hogy a menekülteket a rendőrök arról tájékoztatták, hogy csütörtökön elmehetnek Németországba.

A rendőrök fél 3 felé műveleti területté nyilvánították a bicskei peront, és - a menekültek kivételével - mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el a peront. Utóbb az ORFK cáfolta, hogy műveleti területté nyilvánították volna az állomást.

Fél 4 körül kikísértek néhány migránst az állomás területéről. Tudósítónk szerint a rendőrök a menekültek kifárasztására mennek, ugyanis a migránsok egyre nehezebben bírják az áldatlan állapotokat a vonaton és környékén, és többen inkább önként a befogadótáborba vonulnának, amit korábban mindenképp el akartak kerülni.

©

Már a Keletibe is eljutott a vonatos trükk híre

Munkatársaink szerint nem sokkal később egy másik vonat is elindult a Keletiből Sopronba, de érdekes módon arra egy migráns sem szállt fel, csak a belföldi utasok.

©

Tudósítóink szerint a vonatos átverés híre már a menekültek között is terjed a Keletiben. A tüntetések hangadói beszélni kezdték egymás között, hogy valamit tenniük kellene. Egy menekült anya, aki gyermekeivel együtt 7 napja időz a tranzitzónában, munkatársunknak azt mondta, nem érti, ha nem szeretik őket itt, miért csinálják ezt velük.

©

A menekülteket csütörtök reggel engedték be a budapesti Keleti pályaudvar csarnokába. Ezzel egy időben visszavonták a rendőröket, a MÁV pedig közölte, nem indít el egyetlen nyugat-európai járatot sem Budapestről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nekiment az Egységes Közlekedési Szakszervezet a BKK-nak

Nekiment az Egységes Közlekedési Szakszervezet a BKK-nak

Radar360: Greta Thunberg az év embere, Boris Johnson a hűtőházé

Radar360: Greta Thunberg az év embere, Boris Johnson a hűtőházé

Nyelni vagy nem nyelni? Karácsonynak több opciója van, mint azt Orbán szeretné

Nyelni vagy nem nyelni? Karácsonynak több opciója van, mint azt Orbán szeretné

Évek óta működnie kellene, de még nem indult be a felpéci erőmű

Évek óta működnie kellene, de még nem indult be a felpéci erőmű

Hozott egy új szabályt a YouTube, sokkal jobb hely lehet belőle

Hozott egy új szabályt a YouTube, sokkal jobb hely lehet belőle

Az évtized politikai meccse következik Trump és a demokraták között

Az évtized politikai meccse következik Trump és a demokraták között