szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Törvényszék első fokon megsemmisítette csütörtökön a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) május 12-i és június 10-i közgyűlésén hozott valamennyi határozatot. Ezek között van egyebek mellett a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtásáról valamint a testület 2015-ös költségvetésről szóló határozat.

Török Ferenc ügyvéd, korábbi kétszeres olimpiai bajnok öttusázó indított pert korábban a MOB ellen, és kérte a bíróságtól, hogy semmisítsék meg a 2012. február 26-i alapszabály-módosító és tisztújító közgyűlés határozatait, mert indoklása szerint a közgyűlés összehívása, lefolytatása, az alapszabály módosítása és az új tisztségviselők választása is szabálytalanul történt akkor.

A Fővárosi Törvényszék első-, másodfokon pedig a Fővárosi Ítélőtábla is az ügyvédnek adott igazat, és kimondták a 2012. február 26-i, majd a 2012. április 22-i közgyűlés szabálytalanságát, valamint megsemmisítették az ott hozott határozatokat.

A MOB-nál úgy vélték, hogy már a 2013 májusában tartott közgyűlésen eleget tettek a korábbi bírósági ítéletnek, mivel ott megerősítették a vitatott határozatokat. Török Ferenc viszont ezzel nem értett egyet, szerinte az ítéletet figyelmen kívül hagyták, a szabálytalan közgyűlést meg kellett volna ismételni, és korrigálni a szabálytalanságokat, a bíróság által megsemmisített határozatokat utólag megerősíten nem lehet ugyanis, különösen nem egy szerinte illegitim testület által.

Az ügy a Kúriára került, ahol felülvizsgálati eljárásban idén június 24-én megerősítették az ügyben született első- és másodfokú ítéletet. Török Ferenc korábban úgy nyilatkozott a Kúria döntése után, hogy a határozat szerint „az utóbbi három évben a MOB törvénytelenül működött”, Borkai Zsolt MOB-elnököt pedig lemondásra szólította fel.

A MOB-tól úgy reagáltak a júniusi döntésre, hogy azt tiszteletben tartják, de a törvénytelen működésre vonatkozó állítást határozottan cáfolták. Álláspontjuk szerint a 2012. február 26-i közgyűlést nem kell megismételni, mert erről a Kúria és korábban a Fővárosi Ítélőtábla sem rendelkezett.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön újabb ítéletet hozott az üggyel kapcsolatban, de már egy másik eljárásban, és ott újra Török Ferencnek adott igazat első fokon. Ez az ítélet egyben cáfolja a MOB álláspontját. A korábbiak alapján megsemmisítették a MOB idén májusi és júniusi közgyűlésén hozott valamennyi határozatot, amelyek között kiemelkedően fontosak is voltak. Májusban döntöttek a bizottság 2015-ös költségvetéséről, júniusban pedig arról, hogy támogatják a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását.

Török Ferenc
©

A csütörtöki ítélet nem jogerős, fellebbezésre a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetőség – tudta meg a hvg.hu Török Ferenctől. Az ügyvéd szerint a friss döntés is igazolja álláspontjukat, hogy a 2012-es szabálytalan közgyűlést újra össze kellett volna hívni, méghozzá a régi alapszabály alapján, amelyben a testület létszáma például a mostani 240 helyett még csak 170 fő volt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiss Ádám: Építsünk gyárakat a Balatonra!

Kiss Ádám: Építsünk gyárakat a Balatonra!

Újabb kupé divatterepjáró: itt az Audi Q5 Sportback

Újabb kupé divatterepjáró: itt az Audi Q5 Sportback

Rákóczi Feri és Vadon Jani is koronavírusos

Rákóczi Feri és Vadon Jani is koronavírusos