szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A menekültválság megoldásához szükség van Magyarországra, a schengeni határállamokat pedig segíteni kell, és nem démonizálni őket - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök vasárnap este Münchenben, miután a német szövetségi belügyminiszter bejelentette, hogy Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.

Horst Seehofer elmondta, hogy telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Hangsúlyozta: Orbán Viktor és "Magyarország nélkül nem lehetséges a problémák megoldása". Kijelentette: mindenkinek ki kell szabadulnia az "álomgyárból", mert "szükségünk van Orbánra a téma megoldásához". "Az európai jog és a jogállamiság szabályaiból" kiindulva tárgyalt erről a magyar miniszterelnökkel, és a párbeszédet a következőkben "elmélyítik" majd. A schengeni határállamokra, Görögországra, Olaszországra, Magyarországra hárul a legnagyobb feladat, segíteni kell őket - mondta Horst Seehofer. Beláthatatlan következményei lesznek szerinte, ha a tagállamok egymás támogatása helyett "egymásnak esnek".

A bajor miniszterelnök a tartományi kormány válságülése, illetve azután nyilatkozott, hogy Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter vasárnap este bejelentette: a menekültválság miatt Németország ideiglenesen ismét visszaállítja a határellenőrzést. De Maiziere tájékoztatása szerint az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és a beutazás rendezett keretek közé szorítása.

Horst Seehofer nyilatkozatában kiemelte: a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása "nagyon fontos jelzés az egész világnak, és Németországon belül is". Az intézkedés bajor kezdeményezésre történt. Erről - mint közölte - telefonon állapodott meg Angela Merkel kancellárral és a szociáldemokrata Sigmar Gabriel alkancellárral. A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása elkerülhetetlen volt, mert a "jogállamiság kapitulációja" fenyegetett az emberáradat miatt. A folyamatokat szabályozott mederbe kell terelni, "rendszerre, rendre, szabályokra van szükségünk" - jelentette ki a bajor miniszterelnök.

Horst Seehofer - aki egyben a szövetségi szinten a szociáldemokratákkal (SPD) nagykoalícióban kormányzó CDU/CSU pártszövetség kisebbik pártja, a CSU elnöke is -, aláhúzta: Németország elérkezett a lehetőségei határához. A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása nélkül "Törökország, a Közel-, és a Közép-Kelet valamennyi menekülttábora előbb-utóbb Németország területére került volna" - mondta.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter hozzátette: az ellenőrzés visszaállítása egyelőre határozatlan időre szól, és ha "kitérő mozgásokat" tapasztalnak, megfontolják, hogy más határszakaszokra is áthelyezik az intézkedés súlypontját. Elmondta, hogy hétfő reggel 6 óráig leállították a vasúti közlekedést Németország és Ausztria között.

Németország a határellenőrzést a Schengeni határ-ellenőrzési kódex 23. cikke alapján állította vissza, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra - illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot - visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

Augusztus vége óta 63 ezer menedékkérő érkezett Münchenbe, többnyire Ausztrián keresztül vonattal. Csak szombaton nagyjából 13 ezren érkeztek a müncheni főpályaudvarra, vasárnap délutánig pedig további 4500-an.

Az embereket igyekeztek a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó rendszer alapján elosztani a 16 tartomány között, de az utóbbi napokban egyre több tartomány jelezte, hogy már nem tud több menedékkérőt elhelyezni.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság br.de című hírportálján megjelent összeállítás szerint vasárnap csupán Hessen és Észak-Rajna Vesztfália jelezte, hogy kész átvenni embereket Bajorországtól.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elutasíthatja az Európai Bíróság Magyarország keresetét a Sargentini-ügyben

Elutasíthatja az Európai Bíróság Magyarország keresetét a Sargentini-ügyben

A Volkswagennél már készülnek: jöhet a milliárdos bírság

A Volkswagennél már készülnek: jöhet a milliárdos bírság

Egyszerre négyen és mindössze öt percig nézhetik Rockefeller Center karácsonyfáját

Egyszerre négyen és mindössze öt percig nézhetik Rockefeller Center karácsonyfáját