szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jogerős szerdai bírósági ítéletet követően Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy kiadja az eddig titkolt információkat milánói és a zürichi utazásairól. Előzetes információként kiderült, hogy a fényűző Four Seasons-ben és a Hotel au Lac-ban szállt meg - közölte a Miniszterelnökség sajtóirodája.

A Kúria fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet, miszerint Lázár Jánosnak ki kell adnia a részletesebb információkat 2013-ban tett svájci és olasz utazásairól. Lázár János miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy miután minden jogi lehetőséget kimerített a Miniszterelnökség, így a sajtóirodán keresztül kiadják a kért információkat. Az adatigénylési pert még az Origo újságírójaként indította Pethő András, mikor gyanúsan magas összegeket talált Lázár utazási beszámolójában, de az adatokat nem volt hajlandó kiadni a miniszter, miszerint ez nemzetbiztonsági információkat is érintene.

A milánói Four Seasons luxusszálloda.
©

A bírósági ítélet szerint közzé kell tegyék, hogy ponosan hol szállt meg Lázár János, és a szállodai költségek mennyibe kerültek, de nem kell közzétennie, hogy kikkel találkozott. A Miniszterelnökségtől kapott tájékoztatás alapján megtudtuk, hogy Milánóban a Four Seasons luxusszállodában szállt meg Lázár, valamint a zürichi Eden au Lac hotel luxusszállodában tett látogatást. Utóbbi költségei is magasnak bizonyultak az eredti beszámolókban, végül tévedésre hivatkozott a Miniszterelnökség, miszerint véletlenül egyéb költségeket is hozzásoroltak. Lázár János minden utazásával kapcsolatos költséget saját terhére végül kifizetett, az ügy kibontakozása óta nem vett fel nemzetközi útjai után költségtérítést.

A zürichi Eden au Lac szálloda homlokzata.
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Daciák és Ladák helyett Alfa Romeókat tervez a sztárdesigner

Daciák és Ladák helyett Alfa Romeókat tervez a sztárdesigner

Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Mikor kell visszafizetni a lakásfelújítási támogatást?

Mikor kell visszafizetni a lakásfelújítási támogatást?